Autoglas
PRESUDILO INOZEMNO TRŽIŠTE

Kineski izvoz automobila poskočio je i u travnju
Objavljeno 14. svibnja, 2024.
Kineski izvoz automobila snažno je porastao i u travnju budući da su proizvođači rješenje za posustalu domaću prodaju potražili u inozemstvu, pokazali su u petak podaci Kineskog udruženja za osobne automobile (CPCA). Izvoz automobila skočio je u travnju za 38 posto u odnosu prema istom prošlogodišnjem mjesecu, uz isporučenih 417.000 vozila, nakon gotovo istog postotnog rasta u ožujku, objavila je udruga. Aktualna europska istraga o potencijalnim državnim subvencijama utjecala je na izvoz u Europsku uniju, no Kina aktivno istražuje tržišta Južne Amerike, Australije i ASEAN-a, rekao je glavni tajnik udruge Cui Dongshu.

Prodaja vozila na domaćem tržištu pala je pak u travnju za 5,8 posto, na 1,55 milijuna vozila, u uvjetima žestoke cjenovne konkurencije i suzdržanosti potrošača prema velikim izdacima u razdoblju nestabilnog gospodarskog oporavka. U odnosu prema prethodnom mjesecu smanjila se za čak 9,6 posto. U ožujku kompanije su na domaćem tržištu prodale 5,7 posto više vozila nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U odnosu prema veljači prodaja im je pak poskočila za 53 posto. Proizvođači će po Cuiju morati odlučiti hoće li automobile plasirati na inozemna tržišta ili riskirati poraz kod kuće, s obzirom na žestoku konkurenciju. "Tržište je bilo slabije nego što se očekivalo, a neki su proizvođači automobila ipak nastojali nastaviti s proizvodnjom, što je rezultiralo većim zalihama u prodajnim salonima", rekao je Cui.

Udio prodanih vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV) dodatno se povećao, na 43,5 posto. Prodaja električnih vozila porasla je za 12,1 posto u odnosu prema prošlogodišnjem travnju, a prodaja plug-in hibrida za čak 64,2 posto. Udio kineskih kompanija u svjetskom tržištu plug-in hibrida dosegnuo je u prvom tromjesečju gotovo 70 posto, pokazuju podaci udruge.

Pogledi kineskih kompanija sada su usmjereni prema vladama europskih država koje su najavile kaznene carine za kineske električne automobile. Već su formirani pravni timovi koji će u slučaju izglasavanja takvih zakona krenuti u pravnu bitku.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

EU ĆE UVESTI CARINE NA UVOZ

Volvo se iz Kine seli u Belgiju

BROJI SVOJE POSLJEDNJE PROIZVODNE DANE

Konačan kraj za Jaguar F-Type