Regija
U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Duhovna oaza: osmišljen je bogat i zanimljiv program tijekom cijele 2024. godinu
ŠUMANOVCI



Nakon četverogodišnje pripreme i detaljne obnove, brojnih događanja i duhovnih programa, lani je u lipnju proslavljena 650. obljetnica svetišta Šumanovci, gdje se štuje Majka Dobre Nade, a koje je nadbiskup Đuro Hranić na misnom slavlju nazvao srcem i dušom Cvelferije i županjske Posavine. A tom se respektabilnom svečanošću koja je, zadovoljno ističe upravitelj, gunjanski župnik Ivan Živić, odjeknula nadaleko, svetište Šumanovce pozicioniralo na duhovnoj i hodočasničkoj karti Hrvatske, ali i izvan njezinih granica. Smješteno je na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije, na prostoru snažno pogođenom depopulacijom, gdje se nakon Domovinskog rata, zbog gospodarskih poteškoća i nezaposlenosti, drastično smanjio broj stanovnika. Iseljavanje su dodatno potaknuli velika poplava 2014. godine i ulazak Hrvatske u Europsku uniju i otvaranje granica i tržišta rada.

15. u mjesecu


Šumanovci su najstarije svetište u Vukovarsko-srijemskoj županiji i drugo po starosti marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, i namjera župnika Živića bila da je postane mjesto stalnog okupljanja stanovnika Cvelferije, ali i cijelog županjskog kraja. Kako bi se još snažnije afirmiralo kao lokalna duhovna oaza te se povećao broj hodočasnika iz šireg područja istočne Slavonije i zapadnog Srijema, osmišljen je bogat i zanimljiv program događanja i bogata duhovna ponuda tijekom cijele godine, što su mnogi prepoznali. Jedan je od njih i "Petnaestog u mjesecu s Marijom, petnaest sati uz Isusa", kada hodočasnici pristižu već od 8 sati ujutro i tijekom cijeloga dana imaju priliku za ispovijed te klanjanje i molitvu pred Presvetim oltarskim sakramentom. Nakon svete mise u 22 sata molitva je za zdravlje duha, duše i tijela te prigoda za primiti sakrament bolesničkog pomazanja. Župnik zadovoljno ističe da se u dosadašnja četiri molitvena dana 15. u mjesecu okupio znatan broj vjernika sa svih strana. Za 12. svibnja najavljuje 1. hodočašće poljodjelaca, svih onih koji su vezani za poljoprivredu, od pčelara do svinjogojaca. Nakon svete mise u 11 sati predviđeno je prigodno izlaganje o skrbi Crkve za poljoprivredu i poljoprivrednike, a potom i blagoslov traktora i poljomehanizacije.

“Cilj nam je da naši poljoprivrednici sudjeluju ne samo u duhovnim programima nego da se susreću, razmijenjuju iskustva, da gradimo zajedništvo", kaže upravitelj svetišta.

Graditi zajedništvo


A u nedjelju, 2. lipnja, ondje će biti Večer duhovne tamburaške glazbe i pjesme, Mariji u čast, pod nazivom "Šumanovačkoj Gospi tambure sviraju". Tjedan poslije predviđen je Obiteljski dan Drenovačkog dekanata. Djeca će nakon mise izvesti kratak program, a nakon toga svi će uživati u druženju, uz roštilj i igre za djecu.Voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, dr. sc. Anita Dučkić Sertić, održat će zanimljivo predavanje o temi "Volim svoju obitelj".

“Na meni je, kao upravitelju, ponuditi duhovni sadržaj i razne aktivnosti u našemu svetištu. Drago mi je što nakon značajnog jubileja mnogi imaju želju doći, i za ovo proljeće i ljeto imam već dosta najava dolazaka hodočasnika, od Donjeg Miholjca, Slatine, Đakova, Slavonskog Broda... Sretan sam što naše svetište živi, što okuplja i nadahunjuje sve veći broj vjernika, čime obnova Šumanovaca dobiva svoj puni smisao, a to nam je i bio cilj", zaključuje vlč. Živić.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

JAVNI POZIV ZA UPIS KORISNIKA

Tko može koristiti “Slatino, zaželi”

U DONJEM MIHOLJCU GRADI SE NOVA SPORTSKA INFRASTRUKTURA

Uskoro atraktivna pumptrack staza

PREDAVANJE O SIGURNOSTI U PROMETU

Pojas važan i za stražnja sjedišta

Najčitanije iz rubrike