TvObzor
PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima
Objavljeno 19. travnja, 2024.
Jedan od posljednjih intervjua s T. Curtisom i zajedničke snimke s B. Wilderom obogatit će prikaz Lemmonove karijere

Jack Lemmon rođen je 1925. u Novoj Engleskoj, u dobrostojećoj obitelji irskih korijena. Bio je povučeno dijete, ali nastupi u školskim predstavama pomogli su mu da se oslobodi. Već s osam godina odlučio je da želi biti glumac. Nakon diplome na Harvardu pohađa HB Studio u New Yorku, gdje studira glumu u klasi Ute Hagen. Nastupa u radiodramama i na Broadwayu. U predstavi “Posluga u sobu” opaža ga lovac na talente, te se Lemmon 1953. seli u Hollywood. George Cukor dao mu je prvu ulogu i navodno mu savjetovao da ne preglumljuje.Uloga u komediji “Gospodin Roberts” Johna Forda donijela je Lemmonu prvog Oscara za najboljega sporednog glumca. Billy Wilder mu 1959. dodjeljuje ulogu u filmu “Neki to vole vruće”. Kao glumac, Lemmon pokazuje rijetku sposobnost da izazove smijeh prikazujući tragične i teške trenutke. S Wilderom je snimio devet filmova, među kojima su “Apartman” i “Slatka Irma”. Snimajući “Kolačić sudbine”, također s Wilderom, prvi put glumi s Walterom Matthauom. Njih dvojica ući će u povijest kao vrhunski komičarski duo s ostvarenjima kao što su “Stara gunđala” i “Neobičan par”.

U filmu Blakea Edwardsa “Dani vina i ruža” Jack Lemmon pokazao je svu širinu talenta u dramskoj ulozi. Poslije će izjaviti: “Filmaši ti stave naljepnicu na kojoj piše ‘lagana komedija’ i više te ne uzimaju u obzir za drukčije uloge.” Sedamdesetih se više posvetio svojoj prvoj ljubavi - kazalištu. Nastupa u predstavi “Dugo putovanje u noć”, koja je godinama bila rasprodana. “Spasite tigra” donosi mu drugog Oscara, ovaj put za najbolju glavnu ulogu.

Između ostaloga, Lemmon je dobio nagradu za najboljega glumca u Cannesu, Veneciji i Berlinu te dva Zlatna globusa. Samo jedanput okušao se kao režiser. Njegov film “Kotch” nije postigao komercijalni uspjeh, ali je bio nominiran za četiri Oscara. Jack Lemmon umro je 2001., nedugo nakon svog alter ega Walthera Matthaua. Bio je glumac modernog stila koji je rušio holivudske stereotipove prije nego što su se pojavili glumci poput Ala Pacina.

Clara i Julia Kuperberg dobile su pristup rijetko viđenim snimkama iz 80-ih na kojima Jack Lemmon govori o svom životu. Jedan od posljednjih intervjua s Tonyjem Curtisom i zajedničke snimke s Billyjem Wilderom obogatit će prikaz Lemmonove karijere. O Lemmonu govore i Marc Wanamaker, Tony Maietta i Joe McBride. Dokumentarni film Julie i Clare Kuperberg “Jack Lemmon - Profesionalac nad profesionalcima” (“Jack Lemmon, une vie de cinéma”) ne propustite u subotu, 20. travnja, u 15.30 na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1). D. Miklić
Možda ste propustili...

U KINIMA ZAIGRALA OBITELJSKA KOMEDIJA “IMAGINARNI PRIJATELJI”

Svijet u koji morate vjerovati da biste ga vidjeli

U NEDJELJU DOZNAJEMO IMENA ČETVERO FINALISTA TLZP-A

Na pozornicu stižu Édith Piaf, Josipa Lisac, Elvis...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana