Novosti
PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302
kandidata, 151 mjesto
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Za parlamentarne izbore je sve spremno, jesu li i birači za dobar odaziv ovaj put?
Utorak i srijeda do 19 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta, u Hrvatskoj su vrijeme izborne šutnje u kojem je zabranjena svaka promidžba. Srijeda, 17. travnja, neradni je dan, neće raditi vrtići i škole, a bolnice će uglavnom odrađivati samo hitne slučajeve. O tome kako se Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremilo za ove parlamentarne izbore u neuobičajenu srijedu razgovarali smo sa Slavenom Hojskim, glasnogovornikom i članom DIP-a.

Tehničke pripreme za izbore posve su završene, listići tiskani u Narodnim novinama i upućeni na odredišta, rekao je. "Najprije su logično poslani u najudaljenije svjetske destinacije gdje se održavaju hrvatski parlamentarni izbori - to su Sjeverna i Južna Amerika te Australija. Potom su poslane i prema europskim zemljama, gdje se izbori također odvijaju. Kada je riječ o Hrvatskoj, tu su svi birački listići na svojim destinacijama i sve je spremno za izbore", kaže Hojski. U utorak poslijepodne i uvečer završno su se uređivala biračka mjesta kako bi u srijedu, na izborni dan, sve doista spremno dočekalo birače.

Do 22 sata 50 posto


DIP je nedavno izvijestio da će provedbu izbora za Hrvatski sabor nadzirati 5333 promatrača, što je oko 3100 manje nego na parlamentarim izborima u srpnju 2020. godine, dakle gotovo dvostruko manje. Na pitanje kako to objašnjava, Hojski kaže da mu je doista teško odgovoriti zašto je promatrača toliko manje. "Sa strane Državnog izbornog povjerenstva mi smo imali otvorenu mogućnost da nam se svi takmaci jave, tj. da se jave općinskim, gradskim i izbornim povjerenstvima svojih izbornih jedinica te prijave svoje promatrače. Očito je takva bila njihova procjena. S obzirom na to da imaju biračke odbore koji su višestranački, očito su smatrali kako je to dovoljna kontrola u ovom slučaju. Naime, od 10 članova biračkih odbora samo su dva člana - predsjednik i potpredsjednik nestranački, a od ostalih osam, prema prošlom sastavu Sabora, četiri predlažu većinske stranke, a četiri oporbene. Oni su tako procijenili, ali teško mi je s pozicije DIP-a reći zašto je ovaj put došlo do tolikog smanjenja broja prijavljenih promatrača", kaže Hojski. To su promatrači onih čije su kandidacijske liste prihvaćene, odnosno kandidata u 12. izbornoj jedinici, kao i nevladinih udruga koje su registrirane za promatranje izbora i praćenje ljudskih prava u Hrvatskoj, dodaje naš sugovornik. Iz svega proizlazi da je na smanjeni broj promatrača isključivo ovaj put ne osobita zainteresiranost političkih stranaka - DIP na to ničim nije utjecao.

Hojski ističe da, kada je riječ o vremenu objavljivanja rezultata izbora - onoga što kandidate, birače i medije jedino i zanima - DIP će početi "puštati" rezultate parlamentarnih izbora na svojim mrežnim stranicama u srijedu poslije 21 sat, a osvježavat će se svakih 15 minuta novim podacima. Dakle, dodaje, na njihovoj internetskoj stranici moći ćete u realnom vremenu pratiti kako se obrađuju biračka mjesta. Prema nekim posljednjim procjenama, moguće već poslije 22 sata bi trebalo biti obrađeno i oko 50 posto glasova na biračkim mjesta. Do ponoći, pretpostavlja, već oko tri četvrtine njih, što će već biti vrlo relevantni rezultati te davati i osnovne konture onoga što bi trebao biti konačni broj zastupnika koje će pojedine liste za Hrvatski sabor na izborima osvojiti. No, kako je puno onih koji su u anketama u različitim izbornim jedinicama po broju glasova oko izbornog praga od 5 posto, ponegdje će zasigurno trebati čekati i do posljednjih glasova koji u pojedinim izbornim jedinicama budu izbrojeni.

Prigovora uobičajeno


Državno izborno povjerenstvo imat će svoju konferenciju za novinare 18. travnja, poslije 14 sati. Tijekom izborne noći su, kaže Hojski, ukinuli konferencije za novinare s obzirom na to da na internetu objavljuju rezultate u realnom vremenu. "Nekad je to bila šutnja do kraja dana, pa se išlo s rezultatima u ponoć. Sada za to nema potrebe, svima su rezultati dostupni u realnom vremenu", podsjeća.

Kada je riječ o prigovorima na ono što su pojedine političke stranke, nezavisne liste ili kandidati radili tijekom kampanje, glasnogovornik DIP-a kaže da je bio uobičajeni broj prigovora, a najviše su prigovarale "ove, uvjetno rečeno, manje stranke koje su imale prigovore na zastupljenost u medijima, da ih se zaobilazi i u nekim anketama, snimljenim emisijima i praćenju njihovih promidžbenih aktivnosti". Bilo je, ističe, kao i uvijek, prigovora na određene profile na društvenim mrežama, na korištenje resursa države, a dio građana je prigovarao i na postupanje predsjednika Republike u kampanji, odnosno na njegovo nepoštovanje upozorenja Ustavnog suda. Isto tako je bila upita i oko neradne srijede i priopćenja, tj. uputa poslodavcima, kako će se sve organizirati da svi stignu glasovati, tj. da svakako omoguće svim biračima da prije zatvaranja biračkim mjesta stignu glasovati - i time ispune svoju građansku dužnost, naravno, ako to žele. "Mi možemo samo pozvati da se ljudima omogući ostvarivanje biračkog prava, nije na DIP-u da utvrđuje dosege tog neradnog dana. To su, koliko sam čuo, rješavali poslodavci s Ministarstvom gospodarstva i nadam se da je u najvećoj mjeri riješeno", dodaje.

"Snimili smo prvi put i devet webinara koji su na stranici DIP-a - kratkih videoklipova u kojima podsjećamo birače na određene stvari, primjerice što je potrebno za identifikaciju na biračkom mjestu ili kako pravilno zaokružiti željeno na glasačkom listiću. Napravili smo također i jedan medijski iskorak, spot kraći od dvadesetak sekundi, gdje pozivamo sve birače da iskoriste svoje biračko pravo, a koji završava sa ‘Vidimo se na biralištu‘. Očekujemo što veći odaziv, da birači iziđu na izbore i glasuju za one za koje misle da zaslužuju njihov glas", zaključuje Hojski.

Igor Bošnjak
Slaven Hojski glasnogovornik DIP-a

Snimili smo prvi put i devet webinara koji su na stranici DIP-a - kratkih videoklipova u kojima podsjećamo birače na određene stvari, primjerice što je potrebno za identifikaciju na biračkom mjestu i kako pravilno trebaju zaokružiti željeno na svom listiću.