Regija
CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Dionica koridora 5c od granice do Belog Manastira treba biti završena u prvoj polovini 2025. Mađarska dionica gotova je
BELI MANASTIR



Izgradnja dionice koridora 5c od hrvatsko-mađarske granice do Belog Manastira u punom je jeku i zasad se odvija bez većih problema.

"Radovi na dovršetku ove dionice izvode se planiranom dinamikom. Na glavnoj trasi izvedeno je 50 % zemljanih radova. Na vijaduktu Karašica izvode se armirano-betonski radovi na pilotima, naglavnim gredama, stupovima i nosačima. Na mostu kanal III reda, nadvožnjak Rašće i mostu Karašica 2 izvodi se izrada upornjaka i pilota te ostali armirano-betonski radovi", ističu u Hrvatskim autocestama, dodajući kako je planirani završetak radova u prvoj polovini 2025. godine. ‘‘Spojnica‘‘ od Mađarske do Belog Manastira dugačka je 5001 metar. Proteže se od stacionaže 0+000 (granica s Mađarskom) do km 5+001,55. Dionica ima 9 objekata, a riječ je o vijaduktu Karašica, nadvožnjaku Branjin Vrh, nadvožnjaku Gajić, nadvožnjaku Rašće, mostu Karašica 2, mostu Travnik 1, mostu Travnik 2 te dva mosta preko kanala. Najduži je objekt vijadukt Karašica, čija je dužina 318 metara, a premošćuje željezničku prugu i rijeku Karašicu. Objekti se temelje na pilotima.

"U skladu s posebnim uvjetima i lokacijskom dozvolom, projektom ove dionice predviđen je dijelom otvoreni sustav odvodnje, dok je dijelom predviđen zatvoreni sustav odvodnje s kontroliranim ispustima vode, preko separatora do recipijenta, ovisno o zoni zaštite kojom autocesta prolazi. Ukupno će biti potrebno dovesti i ugraditi približno 700.000 prostornih metara nasipnog materijala", poručuju iz Hrvatskih autocesta. Radove vrijedne gotovo 46 milijuna eura (bez PDV-a) obavlja tvrtka Osijek-Koteks, s kojom je HAC ugovor potpisao 31. kolovoza prošle godine. Projekt se u cijelosti financira sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iz zajma za projekt "Hrvatska - dovršetak autoceste na koridoru Vc".

Koridor kroz susjednu Mađarsku gotov je i čeka na spoj s hrvatskim dijelom, čime će pravu dimenziju dobiti baranjski dio koridora koji je u promet pušten u prosincu 2022., a na čijem je otvaranju bio gotovo cijeli državni vrh. Riječ je o 17,5 kilometara dugoj prometnici koja se proteže od mosta na Dravi, koji nosi naziv po 3. Gardijskoj brigadi Hrvatske vojske, do Belog Manastira. Od njezina otvaranja koristilo ju je 628.006 vozila. "Dionicom od Osijeka do Sudaraža prošlo je 328.871 vozila, a u suprotnom smjeru njih 299.135", kažu u HAC-u.

Nažalost, nedavno je dio koridora (u izgradnji) odnio prvu ljudsku žrtvu. Očevidom koji su obavili policijski službenici PP-a Beli Manastir u suradnji s inspektoricom zaštite na radu utvrđeno je da se na gradilištu autoceste kod Šumarine dogodila nesreća na radu. Smrtno je stradao 60-godišnji djelatnik građevinske tvrtke koji je rukovao radnim strojem iz kojeg je izašao, a pri povratku i penjanju na gusjenicu stroj se iz zasad neutvrđenog razloga pokrenuo i pregazio ga.

Ivica Getto
PRIVREDNA I PROMETNA INTEGRACIJA
Autocesta A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj dio je međunarodnog Paneuropskog cestovnog koridora 5c te dio sveobuhvatne TEN-T mreže. Ta je autocesta dio europske mreže prometnica s oznakom E-73, koja sjever Europe povezuje s Jadranom. Prometni koridor 5c, koji se pruža od Budimpešte preko Sarajeva do Ploča, složena je poveznica srednje i južne Europe, iznimno vrijedna u kontekstu procesa privredne i prometne integracije srednjoeuropskog prostora.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike