Crna kronika
NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut
Objavljeno 17. travnja, 2024.

Vezani članci

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

Nakon što je potpuno ugašen veliki požar koji je poharao halu Hrvatskih željeznica u Osijeku, policija je, uz inspektora zaštite od požara, na mjestu događaja obavila očevid. "Očevidom je isključen tehnički uzrok nastanka požara. Kriminalističko istraživanje je u tijeku", doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Tehnički uzrok izbijanja požar od početka nije bio vjerojatan jer je hala godinama bila izvan funkcije i u njoj nije bilo struje. Prema dostupnim informacijama stanari objekata koji se nalaze u blizini opožarene hale godinama su ondje viđali osobe koje su se okupljale u objektu. Vjeruje se da su navedene osobe ranije poskidale neke metalne dijelove s restaurirane lokomotive, zbog čega je i prije požara trebala novu obnovu. Zbog nastale situacije izazvane požarom HŽ Infrastruktura uputila je poziv Konzervatorskom odjelu u Osijeku za izlazak na teren da bi se utvrdilo u kakvom je stanju lokomotiva sada.

Inače, opožarena zgrada nalazi se u krugu željezničke infrastrukture koja se proteže od Željezničkog kolodvora Osijek pa sve do Trpimirove ulice. Prema svemu sudeći, osobe koje su izazvale ovaj požar do napuštene hale u kojoj se nalazila restaurirana stara lokomoriva - parnjača došle su preko nadvožnjaka iznad Trpimirove ulice. Kako u hali ima još uvijek puno ulja i drugih zapaljivih dijelova, nakon izbijanja vatre požar se brzo proširio po unutrašnjosti, uključujući i parnu lokomotivu.

Podsjetimo, požar je izbio u ponedjeljak oko 3 sata, a 30 vatrogasaca borilo se s vatrenom stihijom do poslije 5 sati ujutro. Osječki su profesionalni vatrogasci dojavu o požaru dobili u 3.38 od dežurnog djelatnika Hrvatskih željeznica. Dojava je bila da gori hala za remont lokomotiva. O požaru se oglasio Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka, umirujući građane ističući kako nitko nije stradao u požaru niti je bilo znatnijeg izdimljavanja, tako da nije došlo ni do ugroze stanovništva iako se objekt nalazi u neposrednoj blizini najmnogoljudnijeg osječkog naselja - Sjenjaka. U požaru je dodatno stradala stara parna lokomotiva, od milja nazvana Crna dama, koja se nalazila u hali i koja je restaurirana prije više od 20 godina i trebala je biti postavljena kod željezničkog kolodvora. Prije požara lokomotiva je devastirana skidanjem metalnih dijelova, a u požaru je stradala boja na lokomotivi te neki dijelovi od užarenih predmeta koji su padali s krova. Tek se treba utvrditi kolika je šteta na parnjači, odnosno koliko sredstava treba izdvojiti za novu restauraciju. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike