Osijek
ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Sredina je travnja, zimu smo, možda pomalo i naivno, u mislima već ostavili daleko iza sebe, nakon što su nas u ožujku i prvoj polovini travnja grijale iznadprosječno visoke temperature. No odjeću i obuću karakterističnu za to doba godine ipak ćemo morati izvaditi iz ormara, sudeći prema akutalnim prognozama DHMZ-a, koji je objavio detaljne predikcije o najavljenoj drastičnoj promjeni vremena, koja je stigla već u utorak i donijela zimske temperature, obilnu kišu, a u gorju čak i snijeg.

Nakon jedne od najtoplijih veljača i ožujka, koji su negdje srušili i temperaturne rekorde, od utorka ljetu u proljeće dolazi kraj, kako objašnjava DHMZ. Na vrijeme u našim krajevima sve će jače utjecati termobarička dolina sa sjeverozapada, s kojom je u utorak poslijepodne stigao osjetno hladniji zrak, te će druga polovina travnja početi uz promjenjivo, nestabilno i znatno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna. U unutrašnjosti zemlje najviša će dnevna temperatura u srijedu biti tek oko 11 stupnjeva, što je dvadesetak stupnjeva niže nego protekle nedjelje.

Kada je riječ o Osijeku, prema sedmodnevnoj vremenskoj prognozi DHMZ-a, maksimalna će dnevna temperatura iznositi samo 10 Celzijevih stupnjeva, a u jutarnjim će satima biti upola niža, što će biti praćeno i kišom, koja bi trebala potrajati sve do nedjelje, kada će se, poslijepodne, ukazati sunce, uz ipak nešto više temeperature zraka, ali dalje puno niže od onih na koje smo bili naviknuli proteklih tjedana.

Iz DHMZ-a pozivaju građane da zbog najavljene izražene promjene vremena prate upozorenja na vremenske pojave, osobito ako planiraju putovanje, jer se na cestama u Gorskom kotaru mjestimice očekuju zimski uvjeti, a uz obalu ograničenja u prometu.

I. Alilović
Najčitanije iz rubrike