Ekonomija
HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Zemlja smo s najnižim udjelom hotelskih kapaciteta u Europskoj uniji
Ukupan broj noćenja turista u 2023. godini porastao je na 107,8 milijuna eura, ili za 2,8%, u odnosu prema 2021. i gotovo dosegnuo pretpandemijski rekord. Istovremeno su turistički prihodi na rekordnim razinama s 14,6 milijardi eura (19 % BDP-a), u odnosu prema 10,5 milijardi eura u 2019. godini.

Navodi to, između ostalog, u svojoj najnovijoj analizi Hrvoje Stojić, glavni ekonomski analitičar u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), te dodaje: "Hrvatski turizam zabilježio je najjači oporavak u Europskoj uniji (EU) među tri najbolje mediteranske turističke velesile u odnosu prema pretkriznoj 2019. zahvaljujući oporavku komercijalnih avioletova do destinacije, brzom povratku investicijama sektora na pretpandemijske razine te ulasku u europodručje i Schengen."

Stojić nadalje navodi da se dobri trendovi nastavljaju i u prvom kvartalu ove godine.

“Iako su pokazatelji iz EU-a dobri i sugeriraju nastavak rasta turističke potražnje, tempo rasta turističkih prihoda je neodrživ. Postojeća struktura kapaciteta u kojoj dominiraju kratkoročni najam s najnižim udjelom hotelskog smještaja na Mediteranu i u Europskoj uniji u ukupnom smještaju, a koji konzumiraju gosti niže, narušene, kupovne moći, hrvatski turizam suočava s ograničenjima daljnjeg rasta. To aktualizira HUP-ov stav da s ciljem podizanja dodane vrijednosti treba ubrzano poticati usmjeravanje investicija prema organiziranom smještaju kako bismo riješili problem najlošije strukture smještaja na Mediteranu. Hrvatska ima samo 15 %, ili efektivno 9,5 %, kreveta u hotelima (kad u nazivnik uračunamo nekomercijalni smještaj – vikendice), za razliku od Grčke, koja u hotelima ima 71 % kapaciteta, Italije s 43 % hotelskih kreveta i Španjolske s 53 % hotelskih kapaciteta. Posljedica je i relativno niska potrošnja turista u Hrvatskoj, oko 150 eura po danu, u odnosu prema Italiji i Španjolskoj, gdje troše oko 250 eura, a u Francuskoj više od 550 eura", ističe Stojić. Z.Rupčić
Možda ste propustili...

RASTE POTROŠNJA POTAKNUTA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Potrošači spremni platiti više za održivo proizvedenu robu

NOVI ZAKON MOGAO BI OTEŽATI NABAVU OMILJENOG NAPITKA U EUROPI

Zalihe kopne, trgovci nabavljaju više kave

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANALIZA HRVATSKE UDRUGE POSLODAVACA

Plaće u Hrvatskoj rasle su dvostruko brže nego u ostatku Europske unije

2

PREPREKE RASTU GOSPODARSTVA EUROPSKE UNIJE

Granice koče trgovinu uslugama

3

NOVI ZAKON MOGAO BI OTEŽATI NABAVU OMILJENOG NAPITKA U EUROPI

Zalihe kopne, trgovci nabavljaju više kave