Ekonomija
U PRIPREMI JE NOVI ZAKON O LOVSTVU

U šest godina izdvojili 30 mil. eura za štete od divljači u poljoprivredi
Objavljeno 15. travnja, 2024.
U posljednjih šest godina Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede uložili su više od 30 milijuna eura u razne oblike prevencije i isplate šteta od divljači u poljoprivredi.

Kazao je to, između ostalog, Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, na panel-raspravi o štetama od divljači u poljoprivredi, koju je u petak, u sklopu 19. Sajma lova, ribolova i turizma SALORI, u Osijeku održao Hrvatski lovački savez u suorganizaciji s Ministarstvom poljoprivrede.

Pavić je dodao da će se novim zakonom o lovstvu, predviđenim za što skorije vrijeme, riješiti i pitanje naknade šteta u poljoprivredi.

U raspravi su osim Mladena Pavića sudjelovali i Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, prof. dr. sc. Tihomir Florijančić, redoviti profesor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Maja Firšt, sudski vještak, i Adam Balatinac, vlasnik RANČA poljoprivredne proizvodnje.

Hrvatski lovački savez stajališta je da su zakonski okviri stari, te da je potrebno što prije promijeniti Zakon o lovstvu kako bi se problem riješio.

“Novi zakon treba jasno odrediti obveze institucija, poljoprivrednika i lovoovlaštenika te jasno propisati tko je vlasnik divljači, odnosno kome divljač pripada i tko za nju snosi odgovornost. Štete za lovce i lovoovlaštenike postaju neizdržive", rekao je Ivica Budor. Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, istaknuo je "kako je potrebno naći rješenje kako bi se i dalje radilo u suživotu s prirodom". Z.Rupčić
SMANJITI ŠTETE I SAČUVATI FAUNU
 
“Svi izazovi u lovstvu i poljoprivredi, pa tako i štete od divljači, mogu se uspješno riješiti poštujući zakonske propise, odnosno propisane mjere za njihovo sprječavanje. Za uspješno rješavanje, ali i prevenciju problema potreban je kontinuirani stručni i znanstveni rad, u čemu znatno mogu pomoći stručne i znanstvene institucije”, istaknuo je prof. Florijančić. Adam Balatinac, vlasnik RANČA poljoprivredne proizvodnje, naglasio je “kako je potrebno što prije nešto poduzeti jer bi sutra već moglo biti kasno”. “U potrazi za ravnotežom između poljoprivrede i očuvanja prirode ključna je suradnja i odgovorno upravljanje divljači, sve kako bismo minimizirali štetu na usjevima i nasadima, a istovremeno očuvali našu divlju faunu”, kazala je Maja Firšt, sudski vještak.

Najčitanije iz rubrike