Zdravlje
NOVO ISTRAŽIVANJE

Učite jezike, jer to štiti mozak od razvoja demencije
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Znanstvenici u Indiji pronašli su više dokaza da ljudi koji govore dva jezika imaju manju vjerojatnost da će razviti demenciju u usporedbi s ljudima ograničenim na znanje jednog jezika. "Prevalencija demencije bila je veća u jednojezičnih (4,9 %) nego dvojezičnih (0,4 %) osoba", prema znanstvenicima Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje i neuroznanosti, čiji je rad objavljen u časopisu Alzheimer‘s & Dementia.

Prethodno istraživanje sugeriralo je da biti poliglot može značiti nižu vjerojatnost kognitivnog pada poslije u životu, no toe otkriće nije imalo "puno dokaza iz studija temeljenih na proučavanju zajednica", naveo je tim znanstvenika u radu. Nastojali su popuniti tu prazninu idući od vrata do vrata u Bangaloreu, gradu na jugu Indije poznatom kao središtu informacijske tehnologije u zemlji, gdje su otkrili da je prevalencija blagih kognitivnih oštećenja "također veća u jednojezičnih (8,5 %) nego u bilingvalnih osoba (5,3 %)".

Godine 2023. tim sa sjedištem u Njemačkoj objavio je rad u časopisu Neurobiology of Aging, u kojem je napisao da dvojezičnost u ranom životu znači smanjeni rizik od demencije u kasnijem životu. Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu 2014. sugerirali su da govorenje više od jednog jezika može imati "zaštitni učinak" na mozak. Međutim, nije samo sposobnost govorenja jezika ta koja može pomoći protiv demencije, sudeći prema drugom nedavnom radu. Možda postoji veza između dijabetesa i vjerojatnosti pojave demencije, prema istraživanju predstavljenom na godišnjem sastanku Američkog društva za biokemiju i molekularnu biologiju u ožujku.

Istraživanje Sveučilišta u Kaliforniji, objavljeno početkom 2024., pak, sugerira da dobar san u mladosti smanjuje rizik od demencije. Sredinom 2023. godine tim u Švicarskoj otkrio je da stariji mozgovi imaju koristi od slušanja glazbe, a otprilike u isto vrijeme istraživanje liječnika Sveučilišta u New Yorku pokazalo je da umjerena upotreba interneta u starijih osoba može pomoći u borbi protiv kognitivnog pada. Opadanje sluha i vida zasebno se povezalo s većom vjerojatnošću razvoja demencije. H
Možda ste propustili...