Osijek
ANGELINA PAIĆ (46) NUTRICIONISTICA

Nutricionist ne smije biti diktator koji osuđuje, a hranu rigorozno dijeli na zdravu i nezdravu
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Nutricionist nove ere razumjet će klijenta, pronaći način kako uklopiti u prehranu namirnice koje voli, izbalansirati prehranu tako da osoba ne osjećastrah i nelagoduako žudi za nečimili nešto pojede
Iz velike sam obitelji. Uz supruga, kćer i sina, mamu, tatu i brata imam dva ujaka i tetu - i svi smo za blagdane ili kakvu drugu slavljeničku prigodu na okupu. Moji su roditelji i ujaci u jednom malom istarskom selu blizu Buja, a teta je u Rijeci. Moj je brat profesionalni kuhar koji je prošao svijeta te je neko vrijeme radio i kuhao za prijatelje princeze Charlene od Monaca. Nju i princa Alberta često je ugošćivao na jahti svojih šefova. Prošlog je ljeta kuhao i za Modrića, Brozovića i brojne druge slavne ljude.

Inspiracija iz obitelji


Na našem se velikom obiteljskom stolu događa fuzija bosanske i istarske kuhinje, ali i mnogih drugih. Shvatili smo da fritaja sa šparogama i bosanska pita baš idu zajedno. Moja mama i moje ujne u Istri udruže snage, svaka ima svoj specijalitet. Ujna Slavica fantastična je u pripremi morskih specijaliteta jer je dugo godina radila u restoranima u slovenskoj Izoli, moja je mama majstorica za pite, varivo od žare (kopriva) i sarmu, a ujna Antunka, odmilja Tonka, tata-mata je za deserte - fantastične baklavice i druge slastice. Muški je dio obitelji zadužen za roštilj, naravno, zavrti se, tradicionalno, janje, prase, pripremaju jela ispod peke i ribe na gradele. Ujak Marko za tu je prigodu svojim rukama izgradio kamenu konobu, koja je savršeno mjesto s velikim ognjištem za peku, ima velik stol da svi možemo stati i šank, dakle, imamo sve što nam treba. Jako smo vesela obitelj i volimo jesti, a ja, ne mogu si pomoći, pokušavam progurati više salata i povrća na stol. Zbog toga mi uvijek pompozno donesu salatu uz zafrkanciju: "Evooo, ima i salate za našu nutricionisticu!" To mi je jako simpatično! - govori mi, ne štedeći na osmijehu, Angelina Paić, poznata u javnosti kao Nutricionistica Angelina.


Nutricionistica Angelina naziv je i njezina obrta i instagramskog profila, na kojemu sve pršti od dobrih savjeta. Srdačna i neposredna u komunikaciji, jasna u prezentaciji svojeg znanja i ideja, brzo je postala izvrsno praćena na društvenim mrežama i specijaliziranim portalima te tražena među klijentima. No nekoliko je godina paralelno vodila dvije karijere - jednu kao nutricionistica, drugu kao analitičar kemičar u kontroli pitke vode u Vodovodu Osijek. Drugi su, zapravo, ranije počeli vjerovati da može živjeti samo od svog obrta, ona je pak dugo razmišljala je li pametno ostaviti siguran posao i otisnuti se u nemirne poduzetničke vode. Međutim, kako ništa ne želi i ne zna raditi polovično, došla je do točke kada je shvatila da od dviju karijera ipak mora izabrati jednu i - ljubav je pobijedila. Otvorila je s prvim danom ove godine svoj obrt, u kojemu se bavi nutricionističkim edukacijama i radionicama te individualnom nutritivnom terapijom.



Iako ne volim stereotipe, reći ću da je Angelina prava bosanska duša, koja je, živeći u više gradova i mjesta u svojih 46 godina, uspjela, što je dragocjen dar i neprijeporna vrlina, u svoje korijenje uplesti najbolje od svake sredine u kojoj se našla. Posljednjih je godina ponosna Osječanka, koja je najljepši grad na svijetu izabrala za život zajedno sa suprugom, uspješnim arhitektom rodom iz Đakova. S dvoje djece žive na Sjenjaku, no podižu i kućicu iz snova na bajkovitoj tajnoj lokaciji, s pogledom na prirodu koji ubrzava puls.



- Kamo god sam došla, snašla sam se i osjećala sam se prihvaćenom. Sve je to izviralo iz odgoja, na čemu sam zahvana svojim roditeljima. Zanimljivo je kako smo kao obitelj druge kulture nekako najlakše prihvaćali kao svoje upravo kroz hranu. Moji su mama i tata živjeli dugo godina u Frankfurtu i ondje su zavoljeli azijsku kuhinju te mislim da su mi usadili ljubav prema kušanju novih jela i namirnica. Moj je tata čovjek čije su navike primjer umjerenosti, raznolikosti i kretanja. On mi je usadio ljubav prema voću i povrću, uvijek mi je rezuckao voće, tako da smo on i ja najveći voćoljupci u obitelji. Moji u Istri svi u vrtu imaju i masline, pa sami za svoje potrebe pravimo ekstra djevičansko maslinovo ulje. U proljeće je moj tata meštar od branja šparoga, a žene radije beru ljekovito bilje, te same prave tinkture od smilja i gloga, prave likere, sirup od mente... Moji su roditelji u mirovini i uživaju radeći u vrtu. Uz takvu obitelj nije ni čudno da sam izrasla u nekoga tko se u karijeri prvi dio života bavio prehrambenom tehnologijom, a sada nutricionizmom - otkriva Angelina.

Djeca kopiraju



Rano je djetinjstvo provela u Bosni, u rodnom Gradačcu, sve dok kao osnovnoškolka, zbog ratnog vihora, nije stigla u Rijeku. Prvo je živjela na Kvarneru, onda u Istri. Na zagrebačku je adresu stigla kako bi stekla inženjersku diplomu na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (gdje je ovih dana gostovala i kao predavač, pred prepunom dvoranom!), a specijalističku na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.


- Studentski je život u Zagrebu bio moje najgore prehrambeno razdoblje, što je normalno, jer onda ti je važno da se privikneš na život bez roditelja, na fakultetske obveze, da izlaziš, da se zaljubiš - tko još kuha dok studira? (smijeh) Kad bismo skupili nešto love, otišli bismo k Vinceku na kesten-pire ili krempitu, to nam je bio top-doživljaj. Znala sam tada skuhati tri jela, no usudila bih se reći da sam jako napredovala u kuhinji od tada. Ipak, u tom je carstvu samo jedna vladarica - Njezino Veličanstvo Moja Mama. Ona od svoje devete godine razvlači tijesta za pitu. Eh, da probate njezinu sirnicu, ili burek sa sirom, kako kažemo ovdje! Tijesto je taaaanko kao papir, izdašno, rahlo, točno kako treba biti, ni premasno ni suho, ukusno, zbilja je svi hvale. No ona mora imati svoju aparaturu, posebnu oklagiju, stolnjak, brašno, sve je to bitno. Pa sve to donese iz Istre kad dolazi k nama u Osijek! (smijeh) Rado svoje znanje prenosi na moju Lauru, svoju unučicu - iskrena je Angelina.


Namirnice se, u skladu s onim što kao nutricionistica propovijeda, trudi nabavljati sezonski, najčešće od lokalnih OPG-ova. Ipak, ne bježi ni od procesuirane hrane, pa u hladnjaku uvijek ima zaleđeno povrće, šumsko voće, staklenku mahunarki, riblje konzerve...

- Suprugova mama u Đakovu sadi za nas vrt, kuha pekmeze, umak od rajčice, ukuseli nam kupus i ciklu, pravi domaće rezance za juhu, ima koke koje slobodno šeću, pa su u našem domu jaja uvijek domaća, ona s više omega-3 masnih kiselina. Tako i moja svekrva daje velik doprinos tomu da moja djeca jedu što kvalitetniju hranu, kontroliranog podrijetla, bez aditiva i pesticida. Trudim se djeci prenijeti taj ugođaj da dom miriše na svježu, kod kuće skuhanu hranu. Volim kad dođu iz škole, pa s vrata čujem: - Mmmm, što si to fino kuhala? Nedjeljom imamo tradiciju pečenja palačinki ili vafla uz omiljeni pekmez koji pravi baka Kaja, ili ja i kći. Suprug je masterchef za roštilj i čobanac, a naučio je od svoje mame praviti rendaču, tradicionalno jelo od krumpira iz njezina kraja. Djeca ju obožavaju! Muž uglavnom kuha ljeti na otvorenom ili na odmoru. Ili kuha tako da pozove dostavu (smijeh) - govori o obiteljskim navikama Angelina.

Potvrđuje da je s današnjom djecom teško kada je riječ o stjecanju pravilnih prehrambenih navika. Dok nije imala svoju djecu, mislila je da je to jednostavno, samo stvar organizacije. Ali...

- Imam dvoje djece totalno različitih želja i prohtjeva, pa i stavova o hrani. Da, teško je postići da djeca jedu nutritivno bogate obroke, jer kako rastu, sve je veći utjecaj medija i okoline. Do treće je godine oboje jelo apsolutno sve. Obožavali su brokulu, grašak, ma sve zeleno, nikakvih problema nisam imala. I onda samo jedan dan dođu iz vrtića i "grašak je fuj, mrkva je fuj, neću to jesti, što je ovo zeleno". Ne zaboravite, djeca nas gledaju, upijaju informacije, na kraju i sama probaju ono što mi jedemo jer su znatiželjna, mijenjaju se, sazrijevaju... Treba intervenirati uz suosjećanje, ljubav i toleranciju, uz edukaciju primjerenu dobi - savjetuje na primjeru svoje obitelji.



Jesu li ljudi u Hrvatskoj spremni prihvatiti savjete nutricionista. Vjeruju li im?- Nažalost, slabo, ali ide nabolje. Dijelom je krivnja na tome što se danas svatko naziva i predstavlja kao nutricionist, pa ljudi često dobiju nekorisne savjete i to ih obeshrabi da opet traže pomoć. Također, dugo se godina nutricioniste predstavljalo isključivo kao one koji izriču ZABRANE, kao one koji propisuju što smiješ i ne smiješ jesti, a pritom je sve to kretalo iz pozicije osude, a ne razumijevanja. Međutim, suvremeni tradicionalni nutricionist razumjet će klijenta, pronaći način kako uklopiti u prehranu namirnice koje voli, izbalansirati prehranu tako da osoba ne osjeća strah i nelagodu ako žudi za nečim ili nešto pojede. Oni koji nemaju dovoljno znanja rigorozno će podijeliti namirnice na ZDRAVE i NEZDRAVE. Potpuno pogrešno! Ne postoji zdrava ili nezdrava hrana! Nuticionist je tu da podrži čovjeka kojega savjetuje, a ne da ga osuđuje. Ljudi nas često zamišljaju kao one koji samo izrađuju planove prehrane, a zapravo je u terapeutskom pristupu suvremenog nuticionista plan prehrane jedan od alata kojim radi, ali ne i sredstvo kojim se dolazi do cilja. Važnija je edukacija, razgovor s klijentom, individualan pristup. To je najbrži i najsiguirniji put do cilja. Dobiti samo plan prehrane jest kao da dobiješ riješene zadatke iz matematike, a nitko ti nije objasnio postupak da bi ih mogao i sam riješiti - pojašnjava Angelina.



Svojom prednošću u poslu kojim se bavi smatra to što je spoj prehrambenog tehnologa i nutricionista. Obišla je sve naše najveće tvornice kao tehnolog, pa zna kako hrana doista nastaje, koji su propisi u proizvodnji i slično. Kao nutricionist, ide u korak s najnovijim znanjima i smatra se pripadnicom nove ere nutricionista, koji imaju terapeutski pristup i širinu rada, koji znaju da ne trebaš nužno brojiti kalorije, bojati se hrane i koji znaju kako podržati dugovječnost, prevenirati bolesti, usporiti starenje i pri tome poštovati osobu i njezin ritam učenja. Doživljava se nutricionistom koji razumije, a ne nameće. Osposobljava svoje klijente da budu samostalni, a ne ovisni o njoj.

- I sama se neprekidno educiram, stalno sam na izvoru novih spoznaja, surađujem sa znanastvenicima, a u praksi i s liječnicima. Moja osobna priča o borbi s inzulinskom rezistencijom i operacije koje sam prošla dale su mi širinu i kao čovjeku i kao stručnjaku, uvijek empatično pristupam čovjeku kao cjelini, a ne kao dijagnozi. Svoj posao doživljavam kao poziv, a za suradnike imam dokazane stručnjake iz područja psihologije, medicine, farmacije i kineziologije - kaže.



Ne treba zaboraviti da su nutricionistički savjeti dobrodošli svima, a ne samo onima koji žele smanjiti tjelesnu težinu. Angelina naglašava baš to - da su nutricionisti medicinski djelatnici koji pomažu u prevenciji bolesti ili daju nutritivnu podršku u liječenju kod gotovo svih dijagnoza.

- Nutricionisti su i izvrsna podrška u usporavanju starenja jer danas znamo da starenje ne možemo zaustaviti, ali ga možemo usporiti. Dajem podršku osobama koje imaju hormonalni disbalans, probleme s probavnim sustavom, već godinama se educiram i radim na popularizaciji zdravlja i prehrane mikrobioma, zatim prehrane kod problema sa štitnjačom, PCOS-om, dajem nutricionističku podršku ženama kod problema s plodnosti te perimenopauze, menopauze i postmenopauze. U vezi s onim što je danas jako popularno i skupo, a najčešće nutritivno nepodržano, voljela bih da ljudi osvijeste kako zahvati poput filera, botoksa i slično uz nutritivnu podršku mogu duže trajati. Kad se odlučiš za korekcije izvana, bilo bi dobro osvijestiti podršku i iznutra. Prehrana za kožu jedan je od predivnih aspekata mog posla jer nema ničega ljepšeg nego vidjeti da uz male intervencije i promjene žene i muškarci naočigled prirodno procvjetaju. Promjena je uvijek trajnija i jača kada ide iznutra prema van - zaključuje Angelina Paić.

Ivana Rab Guljaš
OBITELJSKA ANEGDOTA O TARTUFIMA: GDJE CURI PLIN?
- Kada sam tek došla u Rijeku iz Bosne, sjećam se da sam probala jako puno namirnica koje do tada nisam imala priliku susresti. Primjerice, maslinovo ulje, razne tjestenine, pesta, origano, bosiljak... No jako mi se svidjela mediteranska kuhinja, bila sam znatiželjna i stalno sam istraživala nove okuse. Ipak, nisam sve prihvatila isprve. Recimo, kad nam je moj brat prvi put napravio obrok s tartufima, mislili smo da nam plin negdje curi. Sada umiremo od smijeha kada se sjetim tate kako govori mami: "Maro, provjeri je l‘ to plin ostao otvoren!" A ja ga podržavam: "Da, mama, stvarno smrdi na plin." Brat umire od smijeha: "Jao, koji seljaci!" Siroti se brat potrudio da nam skuha nešto fancy, a mi tako. Danas jedemo tartufe s guštom i više se ne bojimo da nam curi plin. (smijeh) Prema hrani samo ne treba imati predrasuda - podijelila je obiteljsku anegdotu Angelina Paić.

OSNAŽIVANJE ŽENA U KLIMAKTERIJU
Nutricionistica Angelina Paić u suradnji s trenericom Majom Roguljom, vlasnicom Centra ELeMent, organizira u subotu (13. travnja) edukacija o nutritivnoj podršci i fizičkoj aktivnosti u klimakteriju “Što KLIMAKS ima s tim”. Prema njihovim riječima, riječ je o potpuno novom konceptu osnaživanja žena, u kojima donose multidisciplinarni pristup ženskom zdravlju i poručuju: “Promjena je neizbježna, idemo u korak s njom!”

Svaka će iz svog kuta stručno razbiti mitove o prehrani i tjelovježbi u klimakteriju.

Edukacija je namijenjena svim ženama koje žele naučiti kako preživjeti simptome perimenopauze, menopauze i postmenopauze i kreirati svoju starost. Polaznice će ponijeti kući recepte, vježbe i goodie bag s vrijednim poklonima. Sve informacije o edukaciji moguće je naći na FB-u i Instagramu ili na e-adresama: maja.rogulja@gmail.com i angipaic77@gmail.com

Možda ste propustili...

EKONOMSKA ŠKOLA, 4.D I 4.E

Četvrt stoljeća mature

NA PRAVOS-U 3. KONGRES STUDENATA SOCIJALNOG RADA

Za svako mjesto čak pet kandidata

PAZARENJE U CAMPUS CAFFEU 1. LIPNJA

Prijave primaju do subote, 18. svibnja