Kultura
ORANŽERIJA

Ostava Sotin - blago kasnog brončanog doba
Objavljeno 11. travnja, 2024.
U Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja u Vukovaru, otvorena je izložba “Ostava Sotin - skriveno blago kasnog brončanog doba” na kojoj je izloženo 177 dobro očuvanih brončanih predmeta starih preko 3 000 godina otkrivenih na arheološkom nalazištu u Sotinu 2016. godine pri arheološkom nadzoru tijekom radova na izgradnji kanalizacijske mreže.



Naselje Sotin, nekoliko kilometara istočno od Vukovara i nedaleko bogatih vučedolskih nalazišta, smješteno na plodnom lesnom platou uz desnu obalu Dunava, dalo je niz značajnih nalaza od prapovijesti i antike do srednjeg vijeka, a arheološki nalaz ostave spada u jedan od najznačajnijih u Hrvatskoj posljednjih godina.



Autorica izložbe o sotinskoj Ostavi i kustosica Arheološke zbirke Gradskog muzeja Vukovar Gorana Kušić ističe kako se radi i važnom arheološkom pronalasku.



- Ovo je uistinu skriveno blago jer je netko iskopao rupu u zemlji i s namjenom sakrio sve ove predmete. Ovakve ostave već su nađene, ali ova naša je najzapadnija na podunavskom području i stoga je vrlo značajna. Sadržaj je raznolik i daje nam uvid u život ljudi na ovim prostorima 1 200 – 1 300 godina prije Krista – pojasnila je kustosica Gordana Kušić dodajući kako je izloženo oružje, obrambena oprema, oruđe, nakit, toaletni pribor te žice i poluproizvodi.



Posjetitelji mogu ovu zanimljivu i važnu izložbu u Oranžeriji mogu razgledati do 10. svibnja u vremenu od 10 do 18 sati od utorka do nedjelje. M.Flego
Možda ste propustili...

IVAN ĆAĆIĆ GLUMAC HNK U OSIJEKU NA FESTIVALU GLUMCA

Mudrac si kad uspiješ oprostiti samome sebi, jer to je najteže

SAŠA JAKŠIĆ O SVOM NOVOM ROMANU “LUTKICA”

Spas vidim jedino u ljubavi, koja mi pruža utjehu i nadu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI ZBORNIK, RADIONICE, IZLOŽBE...

Međunarodni dan muzeja u Slavoniji

2

KNJIGA TOMISLAVA KRASNECA

Paralelna biografija o Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću

3

SAŠA JAKŠIĆ O SVOM NOVOM ROMANU “LUTKICA”

Spas vidim jedino u ljubavi, koja mi pruža utjehu i nadu