Osijek
REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti -
lokomotiva razvoja
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Završna konferencija projekta "Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske" održana je u srijedu vijećnici Županijske skupštine. Nositelj je projekta Osječko-baranjska županija, a partneri Virovitičko-podravska županija, Osnovna škola "Josip Kozarac" Josipovac Punitovački, Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina, Osnovna škola Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteret Innlandet Gjovik Norveška i Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

U sklopu projekta izvedeni su opsežni građevinski radovi u školama partnerima, koji uključuju ugradnju zvjezdarnice, planetarija i senzomotoričke sobe. Također, opremljene su STEM učionice, radionice, informatičke učionice i prateći prostori. Vrijednost je projekta tri milijuna eura.

- Bilo je potrebno puno truda, muke i brige da se realizira ovako vrijedan projekt. Benefit koji nam je donio rad je s talentiranom i darovitom djecom, čemu u sljedećem razoblju želimo dati naglasak kako bi ona bila lokomotiva razvoja našeg društva - istaknuo je u ovoj prigodi dožupan Josip Miletić, koji dodatno hvali uspješnu suradnju dviju županija. Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković pojašnjava kako se Grad Osijek uključio u projekt preko Poduzetničkog inkubatora BIOS, koji je organizirao brojne radionice, primjerice one o 3D printanju, kodiranju i modeliranju.

- Uz razvijanje samog STEM područja, s učenicima smo radili i na edukacijama vezano uz poduzetništvo i razvoj poduzetničkih vještina - naglasila je Crnković.

Sanja Kanisek Kuric, ravnateljica OŠ "Josip Kozarac" Josipovac Punitovački, u kojoj je otvoren planetarij, veseli se budućnosti.

- U toj ćemo budućnosti moći promovirati znanost i poticati učenike na STEM područje i tako im pomoći u daljenjem obrazovanju i konkurentnosti na tržištu rada. Benefiti se već naziru - učenici jednostavno ne žele kući - zadovoljno će ravnateljica.

Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministratsvu znanosti i obrazovanja, dodaje kako ovi projekti nisu samo ulaganje u budućnost, oni su i ulaganje u sadašnje vrijeme.

- To je prije svega usavršavanje svih onih koji rade s učenicima, a to je nešto što daje poticaj nama koji jesmo u sustavu - rekla je Šerepac.

Naposljetku Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministratsvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, istaknuo je kako je ovo jedan od ukupno četiri centra diljem Hrvatske financirana kroz europski gospodarski prostor i u suradnji s norveškim partnerima.

D. Kuštro
NOVI IZAZOVI
Mikulić je naglasio kako cijeni to što projekt obuhvaća dvije županije - Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku. Također drži kako je benefit projekta u tome što su investicije u nova znanja realizirane u područjima koja nisu vezana uz urbane sredine, pa je to prilika da i ta područja steknu znanja potrebna u novim vremenima i izazovima.

Možda ste propustili...

KAD SE MALE RUKE SLOŽE - SVE SE MOŽE

Stambeni kontejner za baku Koviljku je stigao

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

PROLJETNI BUVLJAK ZA ŽIVOTINJE

Sve donacije, ma kako malene bile, puno znače

Najčitanije iz rubrike