Novosti
EMOCIONALNO I FIZIČKI ISCRPLJENI

Izgaranje na poslu: Dvije od tri medicinske sestre su premorene
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Sindrom je jače izražen i kod sestara i tehničara koji rade u bolnicama nego kod onih koji rade u domovima zdravlja
Čak dvije od tri medicinske sestre (više od 65 %) često su ili uvijek emocionalno i fizički iscrpljene te se osjećaju izmorene. Gotovo svaka druga (45 %) medicinska sestra ili tehničar zbog svojeg se posla uvijek ili često osjeća "izgoreno", a svaka treća medicinska sestra frustrirana je poslom, pokazalo je istraživanje "Sindrom sagorijevanja u hrvatskom sestrinstvu" (Burn-out Syndrome), koje je Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) provela među svojim članstvom. U istraživanju je sudjelovalo 4590 medicinskih sestara i medicinskih tehničara, navodi HKMS.

Ističe se i kako je visoka razina stresa kojoj su izložene medicinske sestre povezana s preopterećenošću poslom, velikom odgovornošću prema ljudskom životu i zdravlju, nezadovoljavajućim primanjima, problemima u organizaciji rada u zdravstvenim ustanovama i međuljudskim odnosima na radnom mjestu. Kao reakcija na dugoročnu izloženost višestrukom stresu na radnom mjestu kod medicinskih sestara javlja se sindrom izgaranja, koji uključuje rastući gubitak idealizma, energije, radne učinkovitosti i osjećaja smislenosti vlastitog rada. "Ovo je prvo ovakvo istraživanje, u kojem smo pozvali na sudjelovanje sve medicinske sestre i tehničare – članove Komore. Cilj nam je bio ispitati prisutnost sindroma sagorijevanja te način na koji one to sagorijevanje doživljaju: kao prouzročeno poslom ili pacijentima ili ne", naglasio je Mario Gazić, predsjednik HKMS-a.



Istraživanje je pokazalo kako je izgaranje jače kod sestara opće njege i prvostupnica nego kod magistra sestrinstva. Također, sindrom je jače izražen i kod sestara i tehničara koji rade u bolnicama nego kod onih koji rade u domovima zdravlja. Na skali od nula do 100 hrvatske medicinske sestre imaju indeks izgaranja 57. "Podatci su jasno pokazali da su naše medicinske sestre pogođene sindromom sagorijevanja, primarno prouzročenim poslom, a ne toliko njegom pacijenata i odnosom s pacijentima. Prisutnost sagorijevanja nije štetna samo za pojedinu medicinsku sestru ili tehničara nego i za zdravstvenu ustanovu u kojoj radi", rekao je Gazić.



Hrvatska komora medicinskih sestara organizirala je psihološku pomoć za članice, te sljedećeg tjedna otvara Savjetovalište za mentalno zdravlje medicinskih sestara u Zagrebu.

Dijana Pavlović