Regija
U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici,
rano ljeto poremetilo i njih
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Strmotić: Poseban oprez sada u šumi od otrovnih riđovki - ciklus je parenja
ĐAKOVO - Nedovoljna je formulacija da je to bio krajnje neželjen gost - u četvrtak ujutro djelatnici Srednje strukovne škole Antuna Horata u Đakovu zatekli su u jednoj od učionica u prizemlju školske jednokatnice – zmiju. Prvi je to takav slučaj u "Horvatu".

Ravnatelj škole Mirko Ćurić kaže kako su zmiju uočile spremačice.

Vraćena u prirodu


- Pozvali smo vatrogasce, DVD Đakovo. Nakon dolaska ustanovili su kako je riječ o bjelouški, da je zmija bezopasna. U kanti su ju iznijeli i pustili u njezino prirodno stanište - kaže Ćurić. Zmija nije bila velika pa je postavljeno i pitanje je li u blizini negdje možda leglo tih gmazova.

- Vatrogasci su sve pretražili i ustanovili da legla nema, da je zmija k nama "zalutala" odnekud - kaže Ćurić.

Pronalazak prve zmije u srednjoškolskom kompleksu, a koji u svojoj smjeni koristi i Ekonomska škola braće Radić, dogodio se u tjednu kada su bili proljetni, uskrsni školski praznici, pa je škola bila bez nastave, učenika i gužve.

- Moguće da se zmija u učionicu uvukla dan ranije, možda u vrijeme radova na ugradnji dizala za potrebe nekoliko učenika Ekonomske škole - osoba s invaliditetom, a koje se ugrađuje kod dvorišnih vrata na učeničkom ulazu u školu. Na zgradi je mnoštvo prozora, unutra je mnoštvo vrata, tko zna kako je zmija ušla u školu - kaže ravnatelj.

I zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen potvrđuje da su vatrogasci zmiju vratili u prirodu.

- Radimo to ispod ciglane, ispustimo ju uz kanal. Ondje je najmanja mogućnost da će ju čovjek ponovno naći - kaže Klemen i dodaje kako je to đakovačkim vatrogascima ove godine prva intervencija hvatanja zmija i vraćanja u prirodu, no i da je još rano za brojnije takve intervencije.

- Inače smo ih imali u svibnju, lipnju, srpnju, kada su u potrazi za vodom, kada je sušni period - dodaje zapovjednik DVD-a.

I lani su vatrogasci imali samo jednu ovakvu intervenciju - dojava o zmiji u čovjekovum životnom prostoru bila je lani s Vijenca kardinala Alojzija Stepinca, ispred jedne od stambenih višekatnica, krajem svibnja.

Iznad 13 C


Iako su vatrogasci dosad u 2024. godini imali samo jednu intervenciju hvatanja zmije, zabilježeni su i drugi slučajevi njezine pojave u čovjekovom životnom prostoru i okolici o čemu svjedoče i objave na društvenim mrežama poput nedavne njezine pojave u đakovačkom predgrađu koje je u blizini jezera Jošava. Zmiju su ukućani uočili u dvorištu, a u prirodu su ju vratili sami, na lopati, ne pozivajući vatrogasce.

Utječe li preuranjeno ljeto i na gmazove, odnosno zmije i ‘remeti‘ li njihove ‘datume‘ i aktivnosti, pitali smo u utorak savjetnika Veterinarske stanice Đakovo koja od prošle godine djeluje u sastavu Vetti grupe, dr. vet. med. Antu Strmotića, koji kaže kako je ‘uranak‘ ljeta djelovao i na divlje životinje, zvjerad, prekinuvši im ranije (i) zimski san.

- Čim su temperature iznad 13 stupnjeva Celzijusevih, to aktivira zmije u dubini i one kreću van u velikom broju. Posebno treba biti oprezan pri kretanju u šumama od nailaženja na otrovnicu riđovku, pogotovo na zapuštenom terenu. Zmija sada izlazi van, ima spolni ciklus i postaje opasna, Zmijes e za vrijeme parenja sakupljaju u većem broju na istome mjestu i čovjek u svom neoprezu naiđe na više njih što može biti posebno opasno, upozorio je Strmotić.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

GRAD NAŠICE POZIVA SVE ZAINTERESIRANE

Predložite program za Dan grada

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

PREDAVANJE O SIGURNOSTI U PROMETU

Pojas važan i za stražnja sjedišta

Najčitanije iz rubrike