Osijek
STIHOVI I GLAZBA SVAČIJEG DJETINJSTVA

Mural u Gupčevoj u čast pjesme “Zeko i potočić”
Objavljeno 9. travnja, 2024.
Zanimljivo je kako je Branko Mihaljević ovu popularnu pjesmu napisao prije 70 godina za samo 20 minuta, a pjeva se i danas
Okrugli jubilej, 70. rođendan, slavi pjesma "Zeko i potočić" skladatelja Branka Mihaljevića, koju dobro poznaju generacije djece ne samo iz Osijeka nego i iz cijele Hrvatske. Sada je ta legendarna pjesma, u prigodi svog 70. rođendana, dobila vrijedan dar.

Autor - Žolt Vačora


Riječ je o muralu posvećenom upravo pjesmi "Zeko i potočić". Naslikao ga je umjetnik Žolt Vačora na zidu kuće u Gupčevoj 41, na inicijativu vlasnice te kuće.

- Oni koje su roditelji uspavljivali uz te stihove danas njima uspavljuju svoju djecu. Pjesma "Zeko i potočić" jednako je živa kao i prije sedam desetljeća, kada je nastala, jer ima dušu. Sada imamo mural kao zahvalu Branku Mihaljeviću, jer gospodin Mihaljević svojim je radom i djelom zadužio mnoge Osječane, a mural je još jedno hvala. Hvala od generacija koje su pjevale njegove skladbe, od kolijevki i kazališta pa sve do ulica i stadiona - kaže autor Žolt Vačora.

Mural se nalazi u blizini Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Donjem gradu. Upravo je u Dječjem kazalištu, koje nosi ime Branka Mihaljevića, predstava "Zeko, Zriko i Janje" najveći hit već desetljećima, a posljednji je put obnovljena prije četiri godine. Pjesma "Zeko i potočić", za koju mnogi kažu da je najemotivnija dječja pjesmica napisana uopće, dio je te predstave, jer dok glumci i djeca u publici zajedno pjevaju stihove "Jedne zimske noći, tam‘ gdje je visok brijeg, zamrz‘o se potočić i pokrio ga snijeg...", teku rijeke suza.

Usto, album "Zeko i potočić", na kojemu je i ova pjesma, najprodavaniji je album dječjih pjesama u Hrvatskoj svih vremena i dobio je platinasto priznanje diskografske kuće Croatia Records.

Pjesmu o zeki i zamrznutom potočiću prva je, 1956. godine, uz pratnju Zabavnog orkestra Radija Osijek, izvodila osječka pjevačica Olgica Miler, kažu nam kolege s HRT-a Radija Osijek. Poslije su ju s velikim uspjehom izvodili Ivica Šerfezi (1967.) i Zdenka Vučković (1971.). U raznim su prigodama pjesmu u izvornoj verziji ili u maštovitim obradama pjevali mnogi poznati hrvatski pjevači i pjevačice, primjerice Jacques Houdek, Marko Tolja i Sanja Matejaš, sestra pjevačice Tatjane Matejaš - Tajči. Usto, od 2008. godine u Osijeku se održava dječji festival Zeko i potočić.

... to njemu tišti grud


Zanimljivo je da je Branko Mihaljević ovu popularnu pjesmu napisao 1954. godine za samo dvadesetak minuta. Naime, organizatori su tražili od poznatog skladatelja pjesmu za dječju priredbu, a on ju je napisao u rekordnom roku. I ušao u legendu. A da je pjesma popularna i danas i da ju pjevuše i današnje generacije mališana, potvrđuje i ovaj mural.

Jer tko bi mogao ostati ravnodušan na ove svevremenske stihove: "Jedne zimske noći gdje je visok brijeg, zamrz‘o se potočić i pokrio ga snijeg. A jedan mali zeko traži potok svud, gdje je, kud je nestao, to njemu tišti grud."

Vesna Latinović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike