Regija
PROJEKT "SUNCE NAD VUKOVAROM"

Puštena u rad sunčana elektrana na vukovarskom Plivalištu
Objavljeno 6. travnja, 2024.

Danas je u rad puštena sunčana elektrana na Plivalištu Vukovar postavljena u sklopu projekta „Sunce nad Vukovarom”.

Kroz ovaj projekt Grad Vukovar postavio je sunčane elektrane na 12 objekata u javnom vlasništvu - na Osnovnoj školi Antuna Bauera, Dragutina Tadijanovića, Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Nikole Andrića i Osnovnoj školi Mitnica, Dječjem vrtiću na Centralnom objektu i Dječjem vrtiću Vukovar Novi, na zgradi gradske uprave, Gradskoj tržnici Vukovar, Sportskoj dvorani „Danijel Rehak“ u Borovu naselju i Plivalištu Vukovar.


Projektom je Grad Vukovar napravio prvi korak prema transformaciji u ugljično neutralni grad te koristi obnovljive izvore energije i smanjuje godišnje emisije CO2, a samim time na vukovarskim javnim zgradama dolazi do velikih financijskih ušteda.

Sunčane elektrane vršne su snage 863,1 kWp čija je očekivana godišnja proizvodnja 932 MWh električne energije uz smanjenje emisije CO2 od oko 148 tona svake godine.

Ukupna vrijednost projekta je 775 tisuća eura, od čega su 85 posto bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije ili 660 tisuća eura.

Ugovorena cijena za izgradnju solarne elektrane na Plivalištu Vukovar iznosila je 231 tisuća eura, a očekivana ušteda električne energije, prema starim cijenama, iznosi 92.3 tisuće eura godišnje.

- Sunčana elektrana na Plivalištu Vukovar dio je projekta „Sunce nad Vukovarom”, sufinanciranog iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe Programa „Energija i klimatske promjene”, uz podršku Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške. Planirane uštede, na bazi jedne godine, su oko 150 tisuća eura. To je još jedan značaj iskorak, ne samo prema smanjenju troškova poslovanja svih institucija, nego i ne mali utjecaj na okoliš i boljem zraku u Gradu Vukovaru. Ukorak smo tako i s direktivama Europske unije u smislu zelene tranzicije – rekao je pri otvaranju elektrane, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig, voditelj projekta pojasnio je kako će ostale sunčane elektrane u rad biti puštene tijekom sljedećeg tjedna.

-Na Plivalištu je postavljeno oko 2 500 kvadrata solarnih panela kroz ovaj projekt što će donijeti značajne uštede. Ovo je samo jedan dio brige i zaštite okoliša koje Grad Vukovar provodi. Kao što je poznato, provodimo geotermalna istraživanja gdje ćemo, nadamo se sljedeće godine, započeti sa istražnim radnjama, s bušenjem bušotina. Isto tako, obnavljamo hortikulturu na području cijeloga Grada Vukovara i to kroz sufinanciranje najvećeg broja sadnica u Hrvatskoj – istaknuo je Dražen Čulig.

Budući je ušteda električne energije, prema starim cijenama,gotovo 150 tisuća eura godišnje i ako se uzme u obzir da je očekivani životni vijek solarne elektrane 20 godina, tada je procijenjena ušteda oko 2,4 milijuna eura.

Projekt se provodi u suradnji s norveškim partnerom – Energy Farm International Foundation, a razdoblje provedbe projekta je od 6. svibnja 2022. do 26. travnja 2024. godine.

M. Flego

Možda ste propustili...

SUFINANCIRAJU SE TURISTIČKI PROJEKTI

Za pomoć privatnom sektoru 132.000 eura

ZA STRUČNU IZOBRAZBU UČENIKA

Policija donirala vozila školama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DAN OTVORENIH VRATA KONIČKOG KLUBA PLETERNICA

Pripreme za konjički turnir sljedećeg vikenda

2

KAMPANJA POLICIJE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA NESTALE DJECE

Na području PU vukovarsko-srijemske lani se tragalo za 22 djeteta

3

NASIPOM UZ SAVU

10. Mimohod jahača – sjećanje na obranu od poplave