Osijek
TRAVANJSKO IZDANJE

Osunčani Sajam antikviteta privukao lovce na starine
Objavljeno 6. travnja, 2024.

Prekrasno subotnje prijepodne u gradu Osijeku nije ostavilo prostora sumnji da će travanjsko izdanje Sajma antikviteta u organizaciji Tržnice d.o.o. Osijek i uz supokroviteljstvo Turističke zajednice grada Osijeka u Perivoj kralja Držislava, kod Školjke, privući veliki broj naših sugrađana i gostiju iz čitave Slavonije i Baranje.

Tako je i bilo, i prije službenog početka u 9 sati ondje se mogao zateći veliki broj znatiželjnih šetača koji su zavirivali na štandove na kojima su se mogli pronaći razni antikni predmeti, ali i gramofonske ploče, knjige, igračke, pa i značke, osobito nogometnih klubova, pa smo tako svjedočili cjenkanju koje je trgovac zaključio riječima "Ajde da sam nekome uvalio Dinamo". Uz navedeno, na Sajmu su tradicionalno svoje proizvode nudili naši OPG-ovci na čijim su se štandovima našli sirevi, suhomesnati proizvodi, na ovom podneblju neizostavni ljuti umaci, kolači itd.

Susreli smo ondje i Domagoja Stojšića, simpatičnog mladića, dobro poznatog svima u gradu na Dravi, koji za majku i sebe zarađuje prodajući plišane igračke po kafićima, restoranima i tržnicama, a posljednjih pet mjeseci i na Sajmu antikviteta. Požalio nam se kako dok šeta gradom posao još kako tako ide, no na Sajmu je slab odaziv kupaca. Kupite idući put Domagojeve plišance, razveselit će svako dijete, a vi ćete učiniti dvostruko dobro djelo.

Iva Brković (23) na Sajam se s prijateljicom zaputila čak iz Bjelovarsko-bilogorske županije, iz Grubišnog polja, kako bi se "naoružala" pločama, u koje se, kako nam je otkrila, zaljubila kada je s tavana skinula stari tatin gramofon.

"Ovdje smo prvi put, došle smo tražiti ploče, tražim one od Tome Zdravkovića no nisam ih pronašla, pa sam tražila dalje i kupila Silvanu Armenulić, Zdravka Čolića i ploče drugih pjevača koje volim slušati", otkrila nam je Iva.

I. Alilović

ANTIK FANATIK
Piše: Grgur Marko Ivanković

 

VISOKI SKLOPIVI MUŠKI CILINDAR

Na travanjskom Sajmu antikviteta, na štandu Alana Kuzmanovića, uočili smo rijedak izložak - dobro očuvani visoki muški cilindar. Cilindar je vrsta šešira koji su od druge polovine 18. do gotovo sredine 20. stoljeća nosili muškarci. U početku je bio dio svakodnevnog odijevanja viših društvenih slojeva, a pretkraj ere nošenja koristio se u protokolarne i diplomatske svrhe. Do danas se njegova upotreba zadržala u kazališnim izvedbama i mađioničarskim trikovima te na karnevalskim zabavama.

Cilindar koji smo odabrali pohranjen je u plitkoj ovalnoj kartonskoj kutiji bordo boje na čijoj je gornjoj strani natpis pozlaćenim slovima “Manufacture/Chapeaux/Mécaniques/Perfectionnés/á/Paris”. U unutrašnjosti sklopivog cilindra otisnut je, također zlatnim slovima, natpis “P. Noé/(Joh. GUST. NOÉ)/MOSBACH”, a ispod toga inicijali “K H”. Cilindar je vjerojatno izrađen u Parizu za vlasnika modnog salona ili trgovca francuskom modom Gustava Noéa u pitoresknom gradiću Mosbach, nedaleko od Heidelberga u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg.

Možda ste propustili...