Kultura
OKUPILA SE VAŽNA IMENA SVJETSKE I DOMAĆE MUZEJSKE SCENE

Zagreb bi uskoro mogao dobiti prvi Muzej umjetnica
Objavljeno 6. travnja, 2024.
Hoće li Zagreb dobiti prvi Muzej umjetnica - tema je koja je u Muzeju grada Zagreba okupila mnoga važna imena svjetske i domaće muzejske scene. Svojim iskustvima i umjetničkim vizijama pridonijeli su u razvijanju nove ideje na hrvatskoj kulturnoj sceni.

Pribor za slikanje, pejzaži, mrtva priroda, portreti, osobni predmeti i sitne memorabilije. Pripadale su hrvatskoj likovnoj umjetnici Cati Dujšin Ribar, čija bi se djela izvrsno uklopila u budući zagrebački Muzej umjetnica. Ideja o muzeju, zapravo, postoji još od kraja prošlog stoljeća, kada je privatni kolekcionar Josip Kovačić Zbirku djela hrvatskih slikarica 19. stoljeća poklonio Gradu Zagrebu.

- Jedna je prepreka bila da zbirka do prije godine i pol nije bila u našem upravljanju. Sada kada smo dobili tu zbirku i dobili posebnu kustosicu koja se bavi tim pitanjima, sada više tih prepreka nema - kaže ravnateljica MGZ-a, dr. sc. Aleksandra Berberih Slana, za HRT.

Nasta Rojc, Anka Krizmanić, Slava Raškaj, Jelka Struppi... samo su neke od 33 umjetnice zastupljene u Zbirci, koja bi trebala biti izložena u novom muzeju. Među njima mnogo je njih čije je stvaralaštvo nedovoljno poznato.

- Slikarice iz Zbirke, osim što nude jako puno istraživačkih mogućnosti za bavljenje samim povijesno-umjetničkim pitanjima, otvaraju i niz širih pitanja, kao što je diskriminacija žena, borba za ženska prava i tako dalje. Tako da bi to bio neki prostor koji bi išao prema društvenom angažmanu - kaže Tihana Puc, voditeljica Zbirke hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću, MGZ.

Od prošle godine Muzej grada Zagreba pridružio se mreži Međunarodnog udruženja ženskih muzeja. Za novi projekt potporu dobivaju sa svih strana svijeta.

- Uvjerena sam da novi muzej neće biti samo prostor izlaganja umjetnosti nego i središte socijalne osviještenosti - kaže kustosica Meral Akkent iz Istanbul Gender Museuma.

- Ženski muzeji uglavnom imaju mali budžet. Ali to ne mora značiti lošu kvalitetu. Mislim da će se snaći. A mi ćemo ih, koliko to bude u našoj moći, podupirati - poručuje dr. sc. Gaby Franger, predsjednica Međunarodnog udruženja ženskih muzeja "IAWM".

Lokacija muzeja zasad je obavijena velom tajne. Inicijatori projekta ne žele je otkriti do potpisivanja ugovora.

- Ali ja mislim da će to biti jedno ugodno iznenađenje ne samo za građane grada Zagreba nego i za ljubitelje umjetnosti i muzeja - kaže Berberih Slana.

Bude li sve prema planu, Zagreb bi za dvije-tri godine mogao dobiti Muzej umjetnica, kojim se dosad može pohvaliti 60-ak zemalja. T.K.
Možda ste propustili...

KHNK: “SLUČAJ VLASTITE POGIBELJI”

Varaždinska predstava gost HNK-a u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI ZBORNIK, RADIONICE, IZLOŽBE...

Međunarodni dan muzeja u Slavoniji

2

KNJIGA TOMISLAVA KRASNECA

Paralelna biografija o Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću

3

KHNK: “SLUČAJ VLASTITE POGIBELJI”

Varaždinska predstava gost HNK-a u Osijeku