Mozaik
IVANA CRNKOVIĆ - NOELLE, PLESNI STUDIO ILLUSION

Prvi ćemo predstavljati Osijek na World Of Dance u Los Angelesu
Objavljeno 5. travnja, 2024.
U Požegi su dobili nagradu za najbolju koreografiju na cijelom natjecanju male grupe u dobi od tri do pet godina

Osječki pjesni studio Illusion osnovan je 2011., bavi se jazz danceom, koji obuhvaća MTV commercial i lyrical jazz, a kad je riječ o urbanijem izričaju, tu je i breakdance.Studio, koji vodi Ivana Crnković - Noelle, djeluje u Osijeku, Sarvašu i Vinkovcima. Plesači su u dobi od tri godine nadalje, a tu je i skupina 40+. Postoje natjecateljske grupe, ali i rekreativne, kao i Dance Moms, grupa koja je pokrenuta ako želi zaplesati i netko od roditelja malih plesača, članova studija. Ove godine studio je odnio brojne medalje na tri natjecanja, a više o tome ispričala nam je Ivana.

Početkom veljače imali ste zapažen nastup na Euro Show Dance Challengeu u Osijeku, gdje ste osvojili četiri zlata i pet srebra...

- Poosvajali smo sve što smo mogli. (smijeh) To je međunarodno natjecanje koje organizira osječki plesni studio Bolero. Došli smo s devet koreografija i sa svima smo osvojili nagrade i vrlo smo ponosni. Priključile su nam se grupice koje treniraju samo nekoliko mjeseci i kraće od godinu dana, tako da je njima bilo prvo natjecanje i imali su jako dobre rezultate. Ipak je to velika stvar, nastupati prvi put i osvojiti nešto. Jako je lijepo što se događa u Osijeku, da napokon i naš grad malo zaživi kad je riječ o natjecateljskom plesu.

Početkom ožujka ste u Požegi na kvalifikacijama za svjetsko plesno prvenstvo odnijelisedam7 zlata i jedno srebro te dobili certifikat za najbolju koreografiju na natjecanju. To je velik uspjeh!

- Da. U Požegi su bile kvalifikacije za World Dance Cup, koji se održava u Pragu krajem lipnja i početkom srpnja. Otišli smo s osam koreografija, i sa svim smo tim koreografijama prošli dalje na svjetsko natjecanje, koje će trajati deset dana. To je vrlo prestižno natjecanje, na kojem smo već sudjelovali prije nekoliko godina, u Portugalu, te i tamo zabilježili velike rezultate. Inače smo prolazili kvalifikacije s jednom ili dvije koreografije, ali ove godine smo prošli sa svim koreografijama, što znači da smo zadovoljili taj određeni broj bodova i postotak potreban za prolazak. To znači da je naših 80 članova prošlo u samo finale svjetskog natjecanja. Sad se prvo moramo organizirati, hoćemo li svi ići u Prag, jer su uključeni dosta veliki troškovi, a to sve financiramo mi, zajedno s roditeljima plesača. Još nismo sigurni hoćemo li ići sa svim koreografijama, odnosno sa svim članovima. Definitivno ćemo ići s jednom ili nekoliko koreografija, koje moraju biti iste one s kojima smo prošli na kvalifikacijama, ne smiju se mijenjati.

Posebno ste ponosni na najmlađu skupinu, zar ne?

- Dobili smo nagradu za najbolju koreografiju na cijelom natjecanju male grupe, koju čine naši najmlađi članovi, od tri do pet godina. Dobili su poseban certifikat i vaučere za sudjelovanje na svjetskom natjecanju, jer su žiri i organizator natjecanja bili oduševljeni kako tako mala djeca znaju izvesti takav nastup. Ja sam u vrijeme natjecanja stajala sa strane, jer ja njima ne pokazujem koreografiju. Naime, inače je politika da treneri pokazuju pokrete i tako pomažu klincima, ali ja to ne volim raditi. Volim ih naučiti na treningu da sami mogu bar nešto plesati. Izazvali su oduševljenje jer su tako mala djeca bez pomoći velikih odradila, odnosno otplesala, cijelu koreografiju bez problema. U ostalim koreografijama nastupali su i stariji plesači, sve do neke srednjoškolske dobi. Od tri do 17-18 godina. No najmlađi su ostvarili najveći rezultat, što se dogodilo prvi put u 13 godina, koliko vodim studio: da minigrupa osvoji tako veliku nagradu i prestižni certifikat. Osvojili smo sedam zlata i jedno srebro, ukratko - svi su briljirali. Tu su bili uključeni i naši Vinkovčani, jer i tamo imamo nekoliko grupa. I oni su prošli u finale u Pragu.

Nedavno ste i na Dance Festu Novi Sad zabilježili sjajne plasmane...

- Dance Fest Novi Sad organizira se već 15 godina. To je jedno od najprestižnijih natjecanja u našem dijelu Europe. Svjetskog je karaktera zato što dolaze i afrički plesači. Tu smo osvojili šest medalja, ali tu nema plasiranja za dalje, nego je to natjecanje na koje se ode i može se proći u gala večer - dvadeset najboljih koreografija na cijelom natjecanju, što mi nismo uspjeli, ali nema veze. Natjecanje traje tri dana, prilično je veliko i vrlo je jaka konkurencija i žešća borba. Jako sam ponosna jer smo se tamo predstavili s nekim novim koreografijama, tako da su neke otplesane prvi put i osvojile su stvarno visoka mjesta, što mogu pohvaliti.

U prosincu prošle godine ste se kvalificirali na najprestižnije svjetsko plesno prvenstvo World Of Dance, koje se održava u Los Angelesu. Jesu li počele pripreme?

- Kvalifikacije za World of Dance su se održale u Srbiji, što je bilo prvi put da se održavaju u ovom dijelu Europe. Inače se finale isključivo održava u Los Angelesu, a kvalifikacije po američkim gradovima. Sad se prvi put proširilo u Europu, pa smo odlučili sudjelovati, tek tako, da malo to osjetimo i vidimo. Igrom slučaja mojih pet plesačica osvojilo je treće mjesto. Na samom natjecanju nisu nam rekli da smo prošli u finale u Los Angelesu, nego mi je nakon nekoliko dana stigao e-mail u kojemu su mi rekli da smo prošli u finale. To je bio šok i nitko nije mogao povjerovati! Sve dok nisu objavili tu informaciju i fotografiju mojih cura na svojoj službenoj stranici, shvatili smo da smo stvarno službeno prošli. Nismo se još bacili u te pripreme, jer smo imali sva ova natjecanja i jako puno posla. Sad bismo već trebali pomalo krenuti u to. Natjecanje se odvija krajem srpnja, početkom kolovoza. Opet su tu neke financije, koje su abnormalno velike, ali prilika je jedinstvena i mislim da smo prvi iz Osijeka koji će plesom predstavljati Osijek u Americi. Osim toga, jedini smo iz Hrvatske koji ćemo biti tamo, jer smo jedini iz Hrvatske bili na spomenutim kvalifikacijama. To je jako velik uspjeh i mislim kako još nismo svjesni da idemo tamo i da ćemo predstavljati i svoj grad i državu. Jako smo sretni i uzbuđeni.

Tanja Kvorka
DORA JE BILA ODLIČNO ISKUSTVO
- Između svih tih priprema za tri natjecanja starija grupa pripremala se za nastup na Dori, gdje sam ja pjevala pjesmu "Baby, Baby". Koreografkinja mi je bila iz Srbije, tako da smo stalno putovali tamo i natrag. Bilo je puno posla! Dora je odlično iskustvo, i što se tiče plesa i što se tiče mene kao pjevačice. Ja sam bila zadovoljna svojom izvedbom, jer sam sve realizirala prema svojim idejama, pa i same kostime. Kad je riječ o pjevanju, tu nisam bila previše zadovoljna. Za mene kao izvođača koji nema puno iskustva s live nastupima, to je bio velik zalogaj. Jako me pukao adrenalin, a uz to sam i prva nastupala. Sve skupa je bilo teško balansirati, a usto nešto nije bilo u redu s monitoringom zvuka, ne samo kod mene nego i kod drugih izvođača. No život ide dalje, možemo samo učiti na pogreškama i poboljšati sebe kao performera. Mislim da je to meni osobno vjetar u leđa i pokazatelj na čemu još trebam poraditi i kako biti još bolja u tome svemu.

Možda ste propustili...

NOVI FILM BRADA PITTA O FORMULI 1

Među deset najskupljih u povijesti

GLUMICA “ŠOKIRANA” I “BIJESNA”

ChatGPT zvuči kao Scarlett

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana