Mozaik
DORA VESTIĆ MLADA OSJEČKA PJEVAČICA

Svoju prvu autorsku pjesmu “Slobodna” posvetila majci
Objavljeno 23. ožujka, 2024.
Plan mi je beskompromisno stvarati glazbu u koju vjerujem i iza koje stojim

Budući da je dobila ime po velikoj hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević, 28-godišnja Dora Vestić bila je jednostavno predodređena za velike stvari. Ta talentirana glazbenica podrijetlom je iz Našica, no cijeli život provela je u Osijeku, gdje je otvorila i vlastiti vokalni studio Kaliopa. Sudjelovala je u raznim zborovima, na The Voiceu i u A strani, a bogatom umjetničkom rezimeu uskoro dodaje i prvu autorsku pjesmu, "Slobodna", koja izlazi 26. ožujka.



Glazbeni početci


Svaki dan ispunjen je pjevanjem ili pisanjem pjesama, a ako nije za mikrofonom, onda je s obitelji, u teretani ili na rolama na Promenadi. Dora je kao mala krenula na Dječji zbor "Vrapčići" i od tada nije stala s glazbenom karijerom, roditelji su, kaže, bili najveći vjetar u leđa.

- Sjećam se da sam imala možda sedam godina, samo sam se popela na pozornicu nekakvog natjecanja na trgu, uzela mikrofon i počela pjevati. Voljela sam plesati i pjevati pred drugima, to me uvijek zabavljalo i spajalo s drugom djecom i ljudima. Pisala sam i svoje pjesme, kojima se danas u ekipi redovito smijemo. Roditelji su to sve prepoznali i odveli me na prijamni ispit u glazbenu školu, profesori su primijetili dobar sluh i predložili da upišem violinu. Tako je počela moja glazbena priča. S vremenom sam završila osnovnu glazbenu školu za violinu i suvremeni ples te pripremne razrede solopjevanja i teorije. Da nije bilo mojih roditelja i njihove neumorne financijske, vremenske i psihičke podrške, danas ne bih bila tu gdje jesam - naglašava Dora.


Po završetku srednje škole Dora je upisala Glazbenu pedagogiju na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i diplomirala kod prof. Antoanete Radočaj-Jerković. Bila je i dugogodišnja članica HPD-a Lipa i vokalnog sastava Akvarel, a upravo su joj dirigentice Valerija Fischbach i Ozana Tomić pomogle s glazbenim razvojem.

- Ljepota glazbe je u tome što spaja ljude. Kada imaš priliku pjevati, učiti ili studirati s ljudima koji imaju jednaku strast prema glazbi kao i ti, to je neopisiv osjećaj. Iako se prirodnije osjećam kao solist, zbor, višeglasje i zajedničko muziciranje uvijek su hranili moju dušu. Stvaranje harmonija, pjevanje a capella, gdje ljudski glasovi stvaraju zajedničku atmosferu, međusobno povjerenje i energija, putovanja, uspomene, prijateljstva, vrijedna znanja i vještine - sve to sam stekla u Lipi, Akvarelu i na Akademiji. Ovim putem ih sve pozdravljam i želim da znaju kako ih se često i rado sjetim, uz njih sam stekla prava glazbena znanja i vokalne vještine koje mi svakodnevno pomažu u radu i pjevanju - ističe Dora.

Dora danas predaje solfeggio, glazbu i vodi dječji zbor mlađeg uzrasta u Glazbenoj školi Franje Kuhača. Pedagogija je, kaže, prva izabrala nju. Nikada nije mislila da će predavati jer je često sama bila neshvaćena i "problematična" kao učenica.

- Prošla sam kroz vršnjačko nasilje i u jednom trenutku sam počela odgovarati agresijom, ali to mi sada pomaže u radu s djecom. Za mene ovaj posao znači priliku za boljitak i pozitivne promjene. Sjećam se profesora koji su mi bili velika podrška i koji su imali snažan utjecaj na moj razvoj kao osobe i umjetnice, no sjećam se i onih koji su podmetali nogu zbog vlastitih kompleksa i nesigurnosti. U tim trenutcima rekla bih samoj sebi: "Zapamti Dora kakva želiš, a kakva ne želiš biti jednoga dana ako ikada budeš s te strane učionice." I zaista sam zapamtila, trudim se biti tu za svako dijete i roditelja, razumjeti one slabije i odgajati ih u dobroti i kreativi. Trudim se biti ona osoba koju u nekim trenutcima nisam imala i zato mi je ovaj posao velika stvar, znati da smo nečije ljestve na putu do uspjeha i boljeg sutra zaista je poseban osjećaj - govori Dora.

Vokalni studio koji nosi ime jedne od muza iz grčke mitologije, zaštitnice epskog pjesništva i govorništva, otvorila je uz velik strah. Budući da u Osijeku nema ništa slično suvremenom pjevanju, bojala se neuspjeha, no potreba za komercijalnom glazbom ipak je prevladala.


- Silno sam htjela studirati suvremeno pjevanje, međutim, financijski nisam bila u mogućnosti otići izvan države kako bih ostvarila svoje snove. Radeći kao vokalna mentorica u Music Art Incubatoru, shvatila sam da je moje dosadašnje iskustvo s The Voicea, A strane, u zborovima i vokalnim sastavima znatno utjecalo na moju tehniku pjevanja. Dosta toga sam naučila i sama preko YouTubea i društvenih mreža prateći poznate vokalne mentore i taj pedagoški dio mene uspijeva to prenijeti na polaznike, tako bar oni kažu.

Vatra tinja


Htjela sam svim zaljubljenicima u suvremeno pjevanje osigurati jedno mjesto u Osijeku gdje će im se netko individualno posvetiti a da to nije klasično pjevanje, nego da mogu pjevati i suvremenu komercijalnu glazbu. Kolege su me podržali, a polaznika trenutno imam 18, te postoji i lista čekanja. Reakcije su bile zaista sjajne, nisam se nadala baš tolikoj podršci - priznaje Dora.

Dorina prva autorska pjesma, pod izdavačkom kućom Menart, nastala je kao himna malih i velikih pobjeda. Najveći poticaj bio je skup izazovnih i teških životnih trenutaka nakon kojih se osjećala prazno, bez početka i kraja, no prava inspiracija bila je ipak - majka.

- Njezin život, borba s bolešću, žrtvovanje cijelog života u braku i u svakodnevnim situacijama otkrili su da je ta snaga i u meni, pa su riječi same potekle. "Slobodna" opisuje osjećaj izlaska iz toksičnog odnosa, primitka dobrih nalaza nakon teške bolesti, trenutak neočekivane pauze u radnom danu, osjećaj kada napokon smogneš snage reći "ne", kada izuješ tijesne cipele na kraju dana i zavališ se uz najdražu knjigu ili film. Sloboda je za svakoga nešto drugo, a za mene su to najčešće jednostavni životni trenutci u kojima od miline samo možeš udahnuti, izdahnuti i nasmijati se, svjestan da svojim životom upravljaš samo – ti - govori Dora.

Osijek je, ističe, njezin najdraži grad na svijetu, primjećuje kako se pretvara u pravo glazbeno - umjetničko, središte, a čini se da je grad već dobio i novu nadu. Otkriva da već ima mnoštvo pjesama iz mora inspiracije za koje čeka pravi trenutak da ih objavi.

- Plan mi je beskompromisno stvarati glazbu u koju vjerujem i iza koje stojim, pjevati i pisati istinu, prepustiti se kreativnom procesu te vidjeti kamo će me odvesti. I dalje želim držati satove pjevanja i raditi u školi, ali sada definitivno glazbena karijera preuzima prvo mjesto na listi prioriteta. Ovo je nešto što planiram i čekam godinama, vatra koja tinja u meni i koju sam godinama gasila, ignorirala zbog manjka samopouzdanja i straha, napokon se razbuktala i jedva čekam vidjeti što me sve čeka! - ističe Dora.

Pjesma “Slobodna”, u kojoj Dora svira ukulele, snimana je u studiju Željka Nikolina, koji je zaslužan za aranžman. Gitare je svirao Josip Horvat, klavir Željko Nikolin, a back-vokale uz Doru pjevao je i Goran Bošković. Za spot i fotografije zaslužni su Josip Grizbaher i Tomislav Šilovinac iz Cinematic Osijek, a na setu je velika pomoći bila i Maja Božičanin. Spot je zamišljen vrlo minimalistički, s toplim tonovima i atmosferom koja naglašava sam osjećaj slobode, lakoće i prozračnosti. Josip i Tomislav ideju su savršeno realizirali i pretvorili je u novi hit, koji ćemo premijerno poslušati u utorak, 26. ožujka.

Elena Lukić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike