Regija
SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA

Štiteći zube, štitimo se od bolesti, važno je i pravilno ih prati
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Studenti šeste godine dentalne medicine u Orahovici rade odličan posao, nikada nisu bez liste čekanja
ORAHOVICA - Na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Orahovici, točnije u novom Centru u dentalnom odjelu gdje trenutačno borave studenti 6. godine studija dentalne medicine na završnoj stručnoj kliničkoj praksi, počelo je obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja. Nekoliko je razloga zbog kojih je za taj dan odabran 20. ožujka.

- Prvi je jer se smatra da svako dijete mora imati 20 mliječnih zubi, a svaka starija osoba bi na kraju svog života trebala zadržati minimalno 20 trajnih zubi. Osim toga, kada bismo mjesec stavili ispred broja dana dobili smo brojku 32, koja označava broj trajnih zubi u čeljusti, a brojka nula željeni broj karijesa u ustima – kaže prvostupnica dentalne higijene i sestrinstva Katarina Major Poljak.

- Kroz cijeli tjedan studenti dentalne medicine pripremili su brojne aktivnosti, a započeli smo dolaskom učenika orahovačke osnovne škole i njezine pripadajuće područne škole te polaznika vrtića. Bilo je ukupno 150 mališana kojima se prvo teorijski objasnilo na koje se načine provodi pravilna oralna higijena, a potom smo im demonstrirali metode četkanja zuba i pravilne tehnike – rekla je Major Poljak. Studentica 6. godine dentalne medicine, buduća stomatologinja Mirna Šimunović, kao i njezine kolege, pokazala je primjerom kako se stomatolog treba odnositi prema pacijentu, posebno prema djeci.

- Jako je važno od malih nogu upozoriti na važnost oralnog zdravlja kako bismo mogli djelovati na prevenciju karijesa te ostalih bolesti koje će doći ako ne budemo pravilno održavali oralnu higijenu. Također, baš taj odnos i pristup jako su važni za djecu kako bismo im odagnali strah od odlaska stomatologa i kako bi oni na vrijeme shvatili da moraju doći i čuvati svoj zube – kaže Mirna.

- Jako je važno pravilno prati zube, možda neke generacije nisu imale priliku naučiti pravilno koristiti četkicu za zube, ali u svakom slučaju ljude i djecu treba osvijestiti o tome. Mi intenzivno na tome radimo upravo zato što zaštita zubi od toga i kreće, a time i zaštita od mnogih bolesti. Naš stomatognatni sustav usko je povezan s ostatkom tijela i zato je krucijalno imati zdrave zube – kaže Mirna te dodaje kako su Orahovica i dentalni dio Centra idealni za studente svih godina.

- Studenti ovdje imaju sve uvjete, a posebno tu nužnu praktičnu nastavu, odnosno rad s pacijentima. Stalno imamo posla, lista čekanja je stalno prisutna i to nam je drago jer to znači da dobro radimo. Pacijentima je tu jako dobro jer imaju sve grane dentalne medicine, dolaze nam brojni specijalisti sa svih područja tako da pacijentima pružamo cjelovitu skrb i oni ne moraju odlaziti u druge gradove za određeno liječenje, što im je svakako i jeftinije – zaključila je Mirna Šimunović.

Katarina Major Poljak na kraju je istaknula da se Hrvatska, nažalost, nalazi na dnu europskih ljestvica održavanja oralnog zdravlja, a Hrvati u prosjeku peru zube tek svaki pet dan.

- Razlog tome je najčešće loša edukacija ljudi, osobito djece, tu mislim posebno na roditelje, te edukacije u školama i vrtićima. Na loše oralno zdravlje utječe i loša prehrana bogata ugljikohidratima i šećerom, a kod mladeži loše navike poput pušenja ili trošenja alkohola – kaže Major Poljak.

Vladimir Grgurić
Loš zadah kreće s plakom na zubima
Mirna Šimunović naglašava kako mnogi Hrvati imaju problem s lošim zadahom.

- Uzroka je tome mnogo, a jedan od prvih je plak, koji se nakuplja kao ostatak hrane na zubima, pa na nakon njega dolazi kamenac, pa karijes i sve to pruzročuje neugodan zadah. Dakle, ponovno sve počinje od pranja zubi i pravline oralne higijene, koja je nužna – zaključila je Šimunović.             

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike