Svijet
PROPALI POKUŠAJI SNS-A

Gotovo je, novi izbori u Beogradu
Objavljeno 4. ožujka, 2024.
Izbori za Skupštinu Beograda bit će ponovno održani nakon što ni posljednjeg dana zakonskog roka - u nedjelju, taj gradski parlament nije konstituiran, poslije prosinačkih izbora, za koje oporba tvrdi da su pokradeni.

Vladajuća Srpska napredna stranka nije uspjela osigurati većinu vijećnika za formiranje vlasti, a predsjedništvo SNS-a odlučilo je da se ide na nove izbore. Potpredsjednik SNS-a Aleksandar Šapić izjavio je nakon sjednice predsjedništva da će s kampanjom krenuti odmah i da će na izbore izići kao dio velikog pokreta. Odluci je prethodila takva preporuka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Najstariji vijećnik, koji je formalno predsjedao, konstatirao je u nedjelju da za konstituiranje Skupštine Beograda nisu ispunjeni zakonski uvjeti i da slijede novi izbori. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi u nedjelju je počeo teći rok od mjesec dana u kojem predsjednik Skupštine Srbije treba raspisati nove izbore. SNS je na izborima 17. prosinca 2023. osvojio 49 mandata, proeuropska oporbena koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" (SPN) 43 od ukupno 110 vijećnika, a koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) imaju pet. Naprednjaci su pokušali pridobiti i vijećnike s izborne liste pokreta "Mi - glas iz naroda" kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića, ali se ta skupina podijelila i raspala, a ostatak oporbe ustrajao u zahtjevima da se zbog izborne krađe ponove izbori. Oporba od dana tih izbora optužuje vladajuće da su "pokrali volju građana" izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u Srbiji. Brojne primjedbe imali su i međunarodni promatrači, što je konstatirano i u izvješću OSCE-ove promatračke misije ODIHR. Europski parlament usvojio je 8. veljače rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima.

Čelnici oporbenih stranaka i koalicija pristanak SNS-a na nove izbore vide kao priznanje da su izbori pokradeni, premda je državni vrh kategorički tvrdio da je izborni proces bio "nikad pošteniji". Predstavnici oporbene koalicije "Srbija protiv nasilja" istaknuli su u nedjelju da SNS, "i uz izbornu krađu, ne može formirati većinu" i da je to "prvi Vučićev poraz". H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

2

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

3

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a