Novosti
IZVJEŠĆE EUROPSKIH TUŽITELJA

EPPO pokrenuo 1371 istragu, šteta 12,2 milijarde eura
Objavljeno 2. ožujka, 2024.
Više od polovine zaprimljenih kaznenih prijava u 2023. godini, njih 2494, stiglo je od građana

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je u petak godišnje izvješće koje pokazuje da je tijekom 2023. pokrenuo 1371 istragu, s ukupnom procijenjenom štetom za proračun EU-a od 12,2 milijarde eura.EPPO navodi da je ukupno aktivno 1927 istraga s procijenjenom štetom od 19,2 milijarde eura, od čega se njih 339 s ukupnom štetom od 11,5 milijardi eura povezuje s prijevarama povezanim s porezom na dodanu vrijednost. Ured ističe da ova vrsta prijevare često uključuje sofisticirane kriminalne organizacije i gotovo ju je nemoguće otkriti iz nacionalne perspektive.

Prema izvješću, EPPO je u 2023. zaprimio i obradio 4187 kaznenih prijava, što je 26 posto više nego godinu dana prije. Više od polovine zaprimljenih kaznenih prijava, njih 2494, podnijeli su građani, što je povećanje od 29 posto nego 2022. Tijekom 2023. EPPO je pokrenuo 1371 istragu, što je 58 posto više nego 2022., a ukupna šteta u tim istraga procjenjuje se na 12,2 milijarde eura. Ističu i da su prošle godine podignuli 139 optužnica, što je više od 50 posto više nego godinu dana prije. Ured je priopćio i da je više od 200 istraga povezano s financiranjem u okviru postpandemijskog plana oporavaka NextGenerationEU s procijenjenom štetom od 1,8 milijardi eura, kao i da su izdani nalozi za zamrzavanje 1,5 milijardi eura, što je više od četiri puta nego 2022.

Hrvatska je prošle godine bila prva od zemalja koje imaju ured europskog tužitelja prema broju prijava koje je to tijelo primilo izravno od građana. U Hrvatskoj je, prema izvješću, u tijeku sedam sudskih postupaka što ih je pokrenuo EPPO. U devet slučajeva optuženo je ukupno 18 osoba, a četiri slučaja EPPO je predao domaćim pravosudnim tijelima. EPPO-ov ured u Hrvatskoj je ukupno pokrenuo 47 istraga, u kojima je šteta procijenjena na gotovo 278 milijuna eura, a njih 36, s ukupnom štetom od 69 milijuna eura, pokrenuto je lani. Od tog iznosa oko 29 milijuna eura odnosi se na poreznu prijevaru. U Hrvatskoj su aktivne tri istrage s prekograničnom dimenzijom, a prošle je godine naložena zapljena 1,6 milijuna eura nezakonito stečene imovine. Zabilježena su i dva slučaja u kojima su prijave odbačene.

Građani mnogo više vjeruju Uredu europskog javnog tužitelja nego Državnom odvjetništvu, ocijenili su oporbeni saborski zastupnici komentirajuću godišnje izvješće EPPO-a. ‘‘Građani ne vjeruju u hrvatsko pravosuđe i hrvatske institucije, a to će povjerenje još više padati kada imenujete za glavnog državnog odvjetnika čovjeka koji je lagao i koji se družio s osobama protiv kojih su se vodili postupci na sudu na kojemu je on bio predsjednik‘‘, rekao je zastupnik Mosta Nikola Grmoja. Sve što se moglo napraviti da hrvatske institucije izgube na ugledu već je učinjeno, ustvrdio je predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović. ‘‘To je jedan od razloga zašto građani traže način kako da se obrate europskim institucijama, što je poraz naših institucija, s obzirom na to da se građani ne osjećaju dovoljno zaštićenima‘‘, rekao je Vidović.

Dijana Pavlović
VOJKOVIĆ ĆE SE BRANITI SA SLOBODE
Bivši HSLS-ov ministar gospodarstva i nekadašnji direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković pušten je da se brani sa slobode, nakon što je ispitan u zagrebačkom Uredu europskog javnog tužitelja zbog sumnje na subvencijsku prevaru. Ured EPPO-a izvijestio je da Vojkoviću nije isplaćena nepovratna potpora od gotovo 370.000 eura jer je tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva posumnjano na prijevaru. Vojković je, kako se neslužbeno doznaje, priznao sve što mu se stavlja na teret.

Možda ste propustili...

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece