Crna kronika
OPTUŽNICA ZBOG RATNOG ZLOČINA U BILJU 1991.

Udarali i mučili zarobljene vojnike, ubili su trojicu
Objavljeno 1. ožujka, 2024.
Milan Rajšić i Radoslav Košević su u istražnom zatvoru, Radanović je u bijegu

Protiv tri stanovnika Darde, Milana Rajšića (73), Radoslava Koševića (68) i Nebojše Radanovića (51), podignuta je optužnica zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima Zbora narodne garde, u Bilju 1991. godine. Rajšić i Košević nalaze se u istražnom zatvoru od 28. lipnja 2023., a Nebojša Radanović nije dostupan hrvatskom pravosuđu.



Optužnicom ih se tereti da su 3. rujna 1991., u Ulici kralja Tomislava 63 u Bilju, tijekom oružane pobune, kao pripadnici Teritorijalne obrane (TO) Darda, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima TO, zarobili Nikicu Lučića, Stevu Grinfeldera, zvanog "Švabo", i Branka Strmečkog. Prisilili su ih da skinu odjeću te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i tijelu, nakon čega su Nikicu Lučića usmrtili hitcem u glavu. Posmrtni ostaci Branka Strmečkog i Steve Grinfeldera pronađeni su na mjesnom groblju u Dardi.

Prepoznao "Švabu"


Pri ispitivanju u PU osječko-baranjskoj Rajšić i Košević su se branili šutnjom, a pri ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku Košević se branio da se nije nalazio na mjestu i u vrijeme kako ga se optužnicom tereti te da ništa o tom događaju ne zna.

U istrazi je ispitano više svjedoka, a jedan od njih je i V. G., koji je kao pripadnik TO Darda sudjelovao u napadu na Bilje. Ispitan 21. veljače 2014., naveo je da je sa svojom grupom ušao u Bilje kroz kukuruze. Nekoliko kuća od ulaza u Bilje, u dvorištu jedne od kuća, vidio je Rajšića s pet-šest osoba, među kojima je prepoznao Koševića i Rajšićeva nećaka, trećeokrivljenog Nebojšu Radanovića. Zarobili su tri muškarca odjevena u maskirne odore. Među njima je prepoznao "Švabu", s kojim je radio u mesnoj industriji. Rajšić je zarobljenicima naredio da legnu na tlo, te je Grinfeldera počeo udarati nogama po tijelu i glavi, nakon čega su i ostali počeli udarati ostalu dvojicu. To je trajalo jedno kraće vrijeme, kada je Rajšić zapovjedio da ustanu i da krenu prema glavnoj cesti. Putem je Rajšić grupu, zajedno sa zarobljenicima, skrenuo u ulicu koja vodi prema kukuruzima, i V. G. je tada začuo duži rafal.

Psovali ustaše...


Isti svjedok ispitan nakon otvaranja istrage 5. siječnja 2024., promijenio je iskaz. Rekao je kako zarobljenike nije vidio te da je Rajšića tek u prolazu vidio dok se kretao prema Čingi-lingiju. Dodao je kako se ne može sjetiti što je iskazivao u policiji 2014. godine. No sve prije navedeno ispričao je svom kumu, koji je to potvrdio istražiteljima.

Svjedok S. M., koji je kao pripadnik TO Darda sudjelovao u napadu na Bilje, dao je iskaz 28. lipnja 2023., bio je prisutan kada su iz kuće na početku Bilja pripadnici njegove jedinice izveli tri zarobljena muškarca, koje je 40-ak pripadnika njegove grupe, u improviziranom "špaliru", tuklo. S. M. je dodao kako on nije bio u "špaliru", no sve je vidio i čuo. U toj grupi nalazili su se Rajšić, Košević i Radanović. Čuo je od ljudi iz njegove jedinice kako viču da su prilikom zarobljavanja ubili jednog muškarca u kući, zbog čega su počeli pucati u zrak u znak veselja. Isti svjedok, u ponovljenom iskazu od 7. studenoga 2023. dodao je kako su za vrijeme dok su izvodili iz kuće zarobljenike svi pripadnici TO Darda nekontrolirano pucali u zrak u znak veselja, te psovali ustaše i majke ustaške, nakon čega su ih natjerali da skinu odjeću, a zarobljenici su se tresli od straha.

Tužiteljstvo predlaže da se Nebojši Radanoviću sudi u odsutnosti.

Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike