TvObzor
NINA ROMIĆ

Još uvijek sam u procesu učenja i trudim se biti bolja prema sebi
Objavljeno 1. ožujka, 2024.
Imala sam privilegij glazbeno sazrijevati uz niz moćnih žena, koje su mi bile inspiracija svojom snagom, rastom i ustrajnošću
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Dugoočekivanim albumom "Jezero", osobnom pričom o uronu ispod površine i nalaženju vlastitog svjetla, prošle se godine Nina Romić u velikom stilu vratila na glazbenu scenu. Uz odlične recenzije i plasmane na listama najboljih albuma, uspješnost tog izdanja zapečatile su i čak tri nominacije za nezavisnu glazbenu novinarsku nagradu Rock&Off, kao i ona za Porina u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe. U nastavku pročitajte što je za naš list ispričala jedna od najizuzetnijih domaćih kantautorica mlađe generacije.



U kojoj je mjeri povezanost s prirodom važna za tvoje stvaralaštvo, ali i životni balans?



- Priroda mi služi kao vrelo inspiracije koje uvijek mogu pronaći. Postoji nešto nevjerojatno čarobno i neopisivo u tome što se događa u nama dok smo okruženi prirodom. Vjerojatno ste već čuli ili čitali o "bivanju u trenutku" i koliko je to stanje važno za svakoga od nas, a priroda je mjesto gdje možemo iskusiti tu prisutnost svakodnevno. U prirodi smo odvojeni od svakodnevne buke, imamo priliku biti i povezati se sa sobom, za čime često i čeznemo. Priroda me duboko inspirira, njezine mijene doživljavam u okvirima onoga kako i sam život doživljavam, te snažno utječe na moje stvaralaštvo. Uostalom, ovaj posljednji album direktno je povezan s prirodom; u prirodi je nastao, kroz prirodu priča moju i svoju priču.

Kakve je promjene u tebi potaknulo rođenje sina i utječe li vaš odnos na tvoje autorstvo?



- S rođenjem sina osjećam kao da je sa mnom rođena i jedna potpuno nova osoba. Njegov dolazak na svijet obogatio me na toliko razina da osjećam cijeli svemir u sebi dok razmišljam i razgovaram o njemu. Biti njegova majka za mene je nevjerojatan privilegij. Trebalo mi je vremena da prihvatim svoju novu ulogu, da razmrsim mnoge obrasce ponašanja kojima sam do tada bila vođena i da potpunije doživim ljepotu svijeta oko sebe. Još uvijek sam u procesu učenja i trudim se biti bolja prema sebi. Zahvaljujući njemu, shvaćam da su stvari često mnogo jednostavnije nego što sam mislila. Uz njega učim mnogo, prije svega o sebi. Naša veza i moja uloga majke daju mi snagu i volju koju do sada nisam poznavala. On je promijenio moj fokus na druge teme i definitivno utjecao na moje stvaralaštvo.

Proces osvješćivanja


Kritika se slaže da je "Jezero" jedno od najboljih izdanja godine. Koliku važnost pridaješ mišljenju glazbenih kritičara?



- ​​Najdraže su mi kritike koje su osobne, koje stižu u privatnim porukama na društvenim mrežama, gdje jedna duša iskreno dijeli svoje dojmove s drugom. Posebno mi je drago čitati kako su ljudi koji strastveno pišu o glazbi doživjeli naš rad. Ovaj album za mene je vrlo intimna priča i sretna sam što su reakcije bile vrlo osobne. Kroz glazbu sam postavljala mnoga pitanja i pronašla odgovore tijekom stvaranja "Jezera". Radila sam dugo na ovom albumu, dopuštajući osjećajima da me vode kroz proces osvješćivanja onoga što doista želim izraziti glazbom, s kim želim surađivati i kakvu poruku želim prenijeti. Prije svega, htjela sam biti jasna i direktna. Ponosna sam što je "Jezero" prepoznato kao jedan od najzanimljivijih prošlogodišnjih albuma prema odabiru kritičara.

Je li te iznenadila nominacija za Porina i što ti ona znači?



- Iskreno, iznenađena sam nominacijom. Biti prepoznat na ovom nivou daje nadu da se ova nagrada možda može više otvoriti prema glazbenicima koji pristupaju glazbenoj industriji na nekonvencionalnije načine. Osjećam se dijelom te scene i posebno mi je drago što je "Jezero" izdvojeno kao jedan od tri albuma u kategoriji alternativnih albuma. Bilo bi sjajno kada bi ovakva priznanja imala veći utjecaj među glazbenim urednicima, novinarima i ostalima u glasačkom tijelu Porina. Trebali bi obratiti više pažnje na živost i raznolikost scene koja je izuzetno zabavna i kvalitetna. Mislim da mnogi birači ne stignu preslušati sve prijedloge za glasanje. Da imaju priliku, nominacije bi bile osvježene novim imenima, a na dodjelama bismo vidjeli mnogo novih lica. Nažalost, to se ne događa, iz godine u godinu. Unatoč poštovanju prema kolegama sa scene, mislim da ovakav sustav glasanja, iako mnogima udoban, nije pravedan. Jednaka startna pozicija trebala bi biti omogućena ako imamo pravedno glasanje, zar ne? To je samo jedna točka o kojoj bi se otvoreno moglo razgovarati. Mislim kako je vrijeme da se Porin revitalizira, modernizira i otvori novim strujama i mišljenjima kako bi s pravom nosio titulu najuglednije glazbene nagrade.

Jesi li zadovoljna kategorijom u koju si svrstana?



- Zadovoljna sam što sam nominirana u kategoriji za najbolji alternativni album. Alternativa je žanr koji mi je iznimno blizak i u kojem mogu pronaći svoje mjesto, iako se moj glazbeni izričaj ne može svesti na uobičajene obrasce tog žanra. Ipak, biti prepoznat na taj način izuzetno je motivirajuće i lijepo. Veselim se druženju s mojim bendom, dragim kolegama u alternativnoj kategoriji i svim nominiranim glazbenicima.

Drukčije ruho


Čiji rad cijeniš kada su u pitanju brojne domaće kantautorice koje su se pojavile na sceni u posljednjih 15-ak godina?



- Imala sam privilegij glazbeno sazrijevati uz niz moćnih žena, koje su mi bile inspiracija svojom snagom, rastom i ustrajnošću. Od njih sam puno naučila i postala bolja glazbenica. Posebno mi je drag rad Ivane Picek, Elis Lovrić, Mary May, Zvonke Obajdin, Sare Renar, Irene Žilić, Billie Joan, Dunje Ercegović, Šećer, Žive, Ane Paška i još nekih sjajnih umjetnica. Naravno, ne smijem zaboraviti ni neka mlada imena poput Miriiam, Fani Solumun, Mar i Wilhelmine Agnes, čije buduće pjesme nestrpljivo očekujem. Vjerojatno sam izostavila još neka imena, no jedno je sigurno, glazbena scena prepuna je talenta i svatko tko se potrudi istražiti, imat će priliku uživati u predivnim autorskim pričama svake od njih.

Koje te teme zaokupljaju? S kojom ekipom radiš na novim pjesmama i što nam u ovome trenutku možeš otkriti o nadolazećem albumu?



- Radim sa suradnicima s kojima sam radila na "Jezeru", a to su Jelena Galić i Silvio Bočić. Zajedno s njima oblikujem glazbene vizije koje izviru iz moje duše. Radujem se i budućim gostovanjima koja će se otkriti tijekom procesa stvaranja pjesama. "Jezero" me potaknulo da se otvorim skrivenom u sebi. Trenutno su tu grube skice, a slijedi odabir prave palete boja. Pred nama je puno rada i istraživanja, no već smo krenuli u tom smjeru.

Osim novog albuma, koji su ti glazbeni planovi za doglednu budućnost?



- Uskoro ide jedan video koji sam snimala prošle godine, a s kompilacije je "Iznad tame (pjesme za Viktora Haru)", koja je izišla na kraju ljeta prošle godine. Uglazbila sam pjesmu "Santijago" Mehmeda Begića, a snimila ju s Tomijem Novakom, izuzetnim kontrabasistom. Imamo neke koncerte, dogovaramo nastupe, a posebno me veseli jesen, kada bismo trebale nastupiti na jednom međunarodnom festivalu.

Možemo li u međuvremenu očekivati još neki singl s "Jezera"?



- Radim na jednom videu u suradnji s talentiranim videoumjetnikom, što mi je prva suradnja tog tipa. Odabrala sam pjesmu "Želim" jer njome sam na neki način i završila godinu, kada je na jednoj listi u Americi izdvojena u top pet globalno najboljih roots pjesama. To me je doista oduševilo, pa smo odlučili dati joj nešto drukčije ruho.
Možda ste propustili...

PROVOKATIVNA PRIČA O KSENOFOBIJI I POVIJESNOM REVIZIONIZMU

U kina stigla drama Marka Šantića “Probudi me”

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike