Svijet
POGREB NAVALJNOG U PETAK

Vladimir Putin je krvoločni mafijaš
Objavljeno 28. veljače, 2024.

Pogreb ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog održat će se u petak u Moskvi, rekla je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš.Na X-u je objavila kako će služba za Navaljnog biti u crkvi ikone Majke Božje u četvrti Marjino, gdje je nekada živio Navaljni. Takve službe, koje predvodi svećenik i prati ih zborno pjevanje, obično dopuštaju ljudima da prođu pokraj otvorenog kovčega kako bi se oprostili od pokojnika. Ta ruska pravoslavna crkva impozantna je bijela zgrada s pet kupola. Navaljni će biti pokopan na Borisovskom groblju, s druge strane rijeke Moskve na jugu. Zasad se ne zna kako će vlasti osiguravati kontrolu okupljenih. No velika prisutnost policije je vjerojatna i vlasti će suzbiti sve što smatraju da sliči političkim demonstracijama. Navaljnijevi saveznici najprije su tražili dvoranu za posljednji ispraćaj i sprovod 29. veljače, ali brzo je postalo jasno da će svagdje biti odbijeni. Ivan Ždanov, saveznik Navaljnog koji je izvan Rusije, na X-u je optužio vlasti da ne žele da taj sprovod bude istog dana kada će Putin održati govor političkoj eliti, da ga ne bi zasjenio. Proziva ih i za blokiranje pokušaja da se osigura velika dvorana za oproštaj od Navaljnog.

Julija Navaljna, udovica Alekseja Navaljnog, obratila se u Europskom parlamentu (EP). Pozdravljajući ju, predsjednica EP-a Roberta Metsola izjavila je kako je puno godina Navaljni predstavljao nadu u bolje dane, u slobodnu Rusiju i u budućnost. Naglasila je da ako "išta učimo od povijesti, to je da se stupovi autokracije na kraju uvijek raspadnu pod težinom vlastite korupcije i usađene želje u ljudima da žive slobodno".

U govoru je Navaljna optužila ruske vlasti, predvođene Putinom, za orkestrirano ubojstvo njezinog supruga. Kaže da je to javno umorstvo ponovno pokazalo kako je "Putin sposoban za sve i da se s njim ne može pregovarati". "Nije riječ o političaru, nego o krvoločnom mafijašu. Putin je vođa organizirane kriminalne skupine. To uključuje trovače i ubojice, ali oni su samo marionete", kaže. Izrazila je zabrinutost time što ni jedna od EU restriktivnih mjera zapravo nije zaustavila agresiju Rusije na Ukrajinu.

"Putinu se ne može nauditi još jednom rezolucijom ili paketom sankcija koje se neće razlikovati od prethodnih. Najvažnije je doći do ljudi koji su bliski Putinu, njegovih suradnika, onih koji drže mafijaški novac. Vi, ali i svi mi, moramo se suprotstaviti toj zločinačkoj skupini", rekla je. H/I.B.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

2

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

3

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno