Mozaik
VLASTI KINESKOG GRADA XIANA

Mladencima daju srećke kako bi potaknuli rađanje
Objavljeno 29. veljače, 2024.
Politika jednog djeteta po obitelji, uvedena 1979. godine, vratila se Kini poput bumeranga, jer se središnji dijelovi najmnogoljudnije države svijeta bore s depopulacijom. Neki pokušavaju natalitet pospješiti - nagradnom igrom. Tako su vlasti u kineskom gradu Xianu odlučile potrošiti 700.000 juana (oko 90.000 eura) na lutrijske listiće koje će podijeliti kao nagrade mladencima koji pokažu vjenčani list, u nastojanju da potaknu vjenčanja u vrijeme kada je sve manje novorođene djece u toj zemlji.

Broj stanovnika u Kini opao je 2023. drugu godinu zaredom, a broj novorođene djece pao je na oko polovine broja zabilježenog 2016. Broj novih brakova bio je rekordno nizak 2022. Budući da je broj brakova u korelaciji sa stopom rađanja, jer samohrane majke često ne dobivaju naknade, Xian je obećao srećku svakom paru koji predoči vjenčani list od 1. ožujka. "To nije samo početak sretnog bračnog života nego i postoji vjerojatnost da dobijete mali poklon", stoji na stranici gradskog matičnog ureda. Kampanja će se provoditi do 30. studenoga, dodaje se.

Kina je jedno od najskupljih mjesta na svijetu za odgoj djece u odnosu prema njezinu BDP-u po glavi stanovnika, izvijestio je kineski think tank u veljači, detaljno iznoseći troškove za žene koje se odluče na rađanje. Sve se manje žena odlučuje imati djecu jer ih odbijaju visoki troškovi brige o djeci, nespremnost na udaju ili stavljanje karijere na čekanje, a i dalje je prisutna spolna diskriminacija. H
Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

KONCERTI SJAJNIH MLADIH BENDOVA 19. I 20. TRAVNJA

Superval stiže u Đakovo i Osijek

Najčitanije iz rubrike