Novosti
SMIRIVANJE SITUACIJE NAKON OPAKE BOLESTI

Slavonija tri mjeseca bez ASK, nema više svinja u neuvjetnim objektima
Objavljeno 27. veljače, 2024.

Pojava afričke svinjske kuge (ASK) krajem studenog na farmi u Vrbici, a riječ je o svinjama iz uzgoja najvećeg đakovačkog svinjogojca Mirka Kolića iz Budrovaca, i dalje je za sada posljednji slučaj pojave te opake bolesti, pa je Hrvatska bez kuge već tri mjeseca.Posljednji je to slučaj na području Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemska je bez svinjske kuge i duže od tri, a Brodsko-posavska županija četiri mjeseca.

Mirko Miladinović, predsjednik Stožera civilne zaštite Općine Semeljci, na čijem se području kuga u listopadu i studenom jedino na području Osječko-baranjske županije pojavljivala, kaže kako već tri mjeseca nema ni novih uginuća ni novih sumnji na ASK. "Redovito i dalje, svakodnevno, naš općinski stožer prima izvješća, a posljednja eutanazija je iz siječnja, odnosno s početka veljače, i to za 14 svinja u Punitovcima, odnosno Jurjevcu, no ne zbog pojave kuge", kaže Miladinović.

Uginuća su se na Kolićevoj farmi pojavila 25. studenog, pozitivan nalaz na afričku svinjsku kugu stigao je 29., a eutanazija čak 517 svinja provedena je 30. studenog. Bilo je to najveće usmrćivanje svinja u pojedinačnom uzgoju. Naknadu štete zbog usmrćivanja cijelog uzgoja zbog pojave ASK Kolić još, kaže, nije dobio, no priznaje da je i sam kasnio s predajom zahtjeva za nju. No, dodaje, razloga za zabrinutost nema, isplata će biti idućih dana uz obračun od dva eura po kilogramu. "Isplata ide iz dva fonda, 1,78-1,79 eura iz jednog i razlika do dva eura iz još jednog fonda. To je cijena bez PDV-a. Bravci su bili prosječne težine 98 kilograma, vagani su u Sesvetskom Kraljevcu", kaže Kolić, čiji je objekt u Vrbici dobio i rješenje da zbog pojave kuge mora biti prazan godinu dana. No taj svinjogojac proizvodnju ima u još devet objekata.

Miladinović kaže kako su, nakon što je Europska unija to provedbenom uredbom dopustila, u dotadašnjim zonama ograničenja bravci poklani, a populacija se zbog svega prorijedila. "Dio je ostavio krmaču-dvije, a oni koji žele bravce - kupovat će prasce za tov za jesen. Kila žive vage im je bila pet do šest eura", kaže Miladinović.

Po novom se sve promjene moraju prijaviti i prema novim naredbama obveza je registracija promjene brojčanog stanja, koje se dosad unosilo jednom godišnje, i zato je evidencija bila s manjkavostima. No sada je to obveza nakon svake promjene u brojnom stanju, i to u roku od tri dana, 72 sata, bez obzira na to o kakvoj je promjeni riječ - prašenju, uginuću, kupnji, prodaji, klanju... Vlasnici svinja trebaju svaku promjenu brojčanog stanja upisati u e-posjednik, sami ili će to za njih učiniti veterinar. Shvaćena je ozbiljnost bolesti i važnost biosigurnosti, populacija svinja se prorijedila, a nema više ni svinja u neuvjetnim objektima.

“Iako je od posljednjeg slučaja kuge prošlo tri mjeseca, bojazan nije prošla, oprez je i dalje itekako potreban. Jer kuge ima u Spačvi, među divlljim svinjama, s obje strane ceste, mora se paziti na migraciju svinja, farme i OPG-ove maksimalno zaštititi, nikoga ‘sa strane‘ ne puštati. Ovo je svima bila opomena", kaže o iskustvu svinjogojaca iz istočne Hrvatske Kolić, koji je ovih dana nazočio i skupštini središnjeg saveza uzgajivača svinja. Sada u tovu ima ukupno 4000 svinja, no podiže trend, a najviše ih je imao 7500.

Bolest je, podsjetimo, u Hrvatskoj lani potvrđena 26. lipnja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, potom je ušla u Brodsko-posavsku županiju, a 12. listopada i u Osječko-baranjsku.

Suzana Župan
DRUGI VAL?
Iskustvo drugih zemalja kaže kako se afrička svinjska kuga u drugom valu javlja pet, šest do sedam mjeseci nakon prvog vala, istina, u slabijoj manifestaciji nego u prvom. U dosadašnjem valu bolesti eutanazirano je nešto više od 37.000 svinja.

Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI ZATVARAJU ŠALTERE

Banke 17. travnja neće raditi

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"

Najčitanije iz rubrike