Novosti
PRIVREMENI HELIDROM JE SPREMAN

Helikopter hitne medicinske pomoći uzlijetat će iz Osijeka
Objavljeno 27. veljače, 2024.
Hitna helikopterska medicinska služba pokrivat će sve slavonske županije

Slavonija i Baranja uskoro će imati uspostavljenu Hitnu helikoptersku medicinsku službu (HHMS). Za potrebe prihvata helikoptera s pacijentom pri Kliničkom bolničkom centru u Osijeku sagrađena je operativna površina za slijetanje i uzlijetanje helikoptera južno od bolnice, kod parkirališta Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.



Letovi danju


Sveučilište je vlasnik operativne površine, a KBC-u je odobreno njezino korištenje za potrebe HHMS-a do izgradnje novog helidroma. Naime, u novom KBC-u u Osijeku, koji će se graditi u Gackoj ulici, predviđen je helidrom u neposrednoj blizini bolnice. Služba će pokrivati svih pet slavonskih županija.

Usluge helikopterske hitne medicinske službe za Hrvatsku trebaju biti operativne 24 sata, sedam dana u tjednu u bazama Split i Rijeka, a u razdoblju dnevne vidljivosti sedam dana u tjednu u bazama Zagreb i Osijek. Početak pružanja HHMS usluge bit će do kraja ožujka ove godine za sve četiri baze, doznajemo u Ministarstvu zdravstva.

Zorislav Guttler, voditelj Službe za tehničke poslove Kliničkog bolničkog centra Osijek, objasnio nam je kako će funkcionirati osječki helidrom. "Helikopter će dolaziti s južne strane. Kod površine s crvenim slovom H, odnosno markera, spustit će se na visinu od metra do metra i pol i lebdjet će do površine za slijetanje, veličine 6 x 6 metara. Vozilo Hitne medicinske pomoći dolazit će do ceste i kolicima će ekipa dolaziti do helikoptera. Postavljena je i vjetrulja. Radi se o privremenoj površini, do izgradnje novog KBC-a, kada će se na toj lokaciji i certificirati helidrom. Ovo je operativna površina, za nju nije trebala građevinska dozvola i u njezinu izgradnju uložena su minimalna sredstva. Dva puta smo imali sastanak s predstavnicima Ministarstva i bili su ovdje operateri Hitne helikopterske medicinske službe. Oni su dali naputke kako to treba izgledati. Gledalo se da se uništi što manje zelenila i sruši što manje drveća, te im je ovo prihvatljivo", kaže Zorislav Guttler, te pojašnjava kako je sve zamišljeno tako da će tim, u kojem će biti liječnik i medicinski tehničar, biti stacioniran na aerodromu na Klisi, a na lokaciji u kampusu helikopter će polijetati i slijetati samo danju. U ljetnim mjesecima to će biti od 7 do 19 sati, a u zimskim do 16 sati. Neće biti noćnog slijetanja ni po lošem vremenu. Zbog toga i nije izgrađena rasvjeta na helidromu.

Procedura


“U slučaju, primjerice, nesreće, helikopter kreće na lokaciju, a u isto vrijeme vozilo Hitne pomoći od bolnice kreće do helidroma. Ekipa koja se vraća s unesrećenim slijeće helikopterom u kampus. Nakon preuzimanja unesrećenog u vozilo Hitne pomoći imamo 850 metara do zgrade novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP). Mnogi pitaju zašto nije izgrađen helidrom u sklopu novog OHBP-a. Razlog je to što je OHBP projektiran 2017. godine, kada se nije razmišljalo o operativnoj površini i kada novi KBC nije bio u razmatranju. Grad Osijek nam je kao partner pomogao, te smo uz njegovo i dopuštenje Rektorata potpisali ugovor o privremenoj površini koju smo dobili na korištenje", pojasnio nam je voditelj Službe za tehničke poslove KBC-a Osijek.

Kako doznajemo iz Ministarstva zdravstva, cilj uspostave HHMS-a je osiguranje pravovremene dostupne hitne medicinske skrbi životno ugroženim pacijentima. Organizirana helikopterska hitna medicinska služba osigurava zbrinjavanje teško ozlijeđenih ili kritično oboljelih osoba u okviru zlatnog sata, što povećava šanse za preživljavanje teško ozlijeđenih ili kritično oboljelih osoba od 30 do 50 posto te omogućuje najbolje šanse za kvalitetan oporavak, što je naročito važno kod stanja kao što su moždani udar, srčani udar, politrauma i dr.

“Pružatelj HHMS usluga osigurava helikoptere s medicinskim uređajima, letačku posadu, provedbu treninga i obuke medicinskih putnika. Za baze Split i Rijeka ponuđeni su helikopteri Airbus EC 145, a za baze Zagreb i Osijek Airbus EC 135. U svakoj bazi bit će dostupan jedan helikopter. Ministarstvo zdravstva osigurava medicinsko osoblje - liječnike, medicinske tehničare i/ili medicinske sestre. Za HHMS, kao i u većini zemalja članica EU-a, za dnevne operacije planira se tročlana posada, koja se sastoji od jednog pilota, medicinskog tehničara i liječnika hitne medicine", navodi Ministarstvo.

Sandra Lacić
EDUKACIJA STOTINJAK MEDICINARA
Kako je objavio Hrvatski zavod za hitnu medicinu, liječnici i prvostupnici sestrinstva koji će raditi u HHMS-u imaju višegodišnje iskustvo rada u djelatnosti hitne medicine i educirani su o standardiziranim medicinskim postupcima pružanja hitne medicinske skrbi, no sada trebaju usvojiti nova, specifična znanja o radu u helikopteru. “Prije prve intervencije ove službe, ukupno sto medicinskih radnika koji su dio tima HHMS-a mora završiti potrebnu edukaciju, koja jamči sigurnost prilikom HHMS operacija i članovima tima i hitnim pacijentima”, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević. U tijeku je edukacija 20 medicinskih radnika iz tima HHMS-a s bazom u Zagrebu, a za preostalih 80, iz osječkog, riječkog i splitskog tima HHMS-a, održat će se do kraja veljače.

Možda ste propustili...

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

Najčitanije iz rubrike