Regija
VRIJEDNOST INVESTICIJE JE OKO MILIJUN EURA

U Bošnjacima nagodinu i Multifunkcionalni centar
Objavljeno 26. veljače, 2024.
Osigurat će se prostor za stariju populaciju mještana, za branitelje i udruge
BOŠNJACI - Nakon što je prije gotovo tri godine "Slavonska kuća" otvorila vrata i postala mjesto održavanja raznih događanja i nezaobilazan čimbenik turističkog razvoja Bošnjaka, ta će općina nagodinu dobiti i Multifunkcionalni centar u centru sela, preko puta zgrade općinske uprave. Ondje je Općina prije nekoliko godina kupila dvije stare derutne kuće i sada će ih spojiti u jednu česticu, sagraditi nove objekte i staviti ih u funkciju društvenog razvoja, na korist i zadovoljstvo cijele lokalne zajednice.

Dvorište, atrij...


U suvremenom i lijepo osmišljenom prostoru, doznajemo od Tomislava Lešića, ravnatelja Centra za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja "Slavonska kuća", koji za Općinu i radi projekte, osigurat će se prostor za osobe treće životne dobi, za branitelje i udruge. Stariji će dobiti primjereno mjesto za cjelodnevni boravak, moći će se odmarati, čitati, družiti se, ugodno i korisno provoditi vrijeme. Održavat će se ondje i razne radionice i druge aktivnosti.


U multifunkcionalnoj dvorani okupljat će se i branitelji. Braniteljske udruge koje djeluju u Bošnjacima - Općinski ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i Udruga branitelja proizvođača Panonija - imat će svoje urede. Prostor će dobiti i druge udruge u selu koje godinama muku muče s nedostatkom prostorija za rad. Najviše članova ima KUD Branimir, više od 100, a među njima je i velik broj djece i mladih. Trenutačno koriste Dom kulture, a uskoro će na raspolaganji imati i novi prostor za druženje i uvježbavanje svojih koreografija. U Multifunkcionalnom centru, naime, predviđena je i dvorana za plesanje i zabavu. Ondje će moći vježbati i članice ženskog vokalnog ansambla Nene, a prostor za rad imat će i "Bošnjački šlingeraji", "Zlatne ruke"... Projektom je predviđeno i veliko dvorište, a prostrani atrij dat će mu jedan poseban štih i otvoriti dodatne mogućnosti.

Općinski načelnik Andrija Juzbašić vjeruje da će novim sadržajima koji će im biti na raspolaganju mještani biti zadovoljni i da će Centar postati omiljeno mjesto okupljanja, druženja i djelovanja lokalnih udruga koje svojim radom i aktivnostima obogaćuju svakodnevni život, čuvaju bogatu tradiciju Bošnjaka i promoviraju svoje selo.


Zajedništvo


Projekt je spreman za prijavu na natječaj i njegova bi realizacija, prema planu, trebala početi u ovoj godini, a u sljedećoj će Multifunkcionalni centar otvoriti svoja vrata. Njime će upravljati "Slavonska kuća". Prema procjenama, vrijednost investicije je oko milijun eura.

U Općini se trude brojnim projektima potaknuti svekoliki razvoj i turistički se što više otvoriti. Pokreću i novu manifestaciju pod nazivom "Bošnjačani, ma gdje bili", koja će se u lipnju održati u "Slavonskoj kući". Žele pozvati i okupiti sve ljude koji imaju veze s Bošnjacima, sve one koji žive diljem Hrvatske i izvan nje, da dođu na druženje u njihovu autohtonu dvorištu…

- Uključit ćemo sve naše udruge i cilj nam je ubuduće organizirati godišnji susret Bošnjačana - zaključuje Tomislav Lešić.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje