Regija
OTKUP BOCA I U POPOVCU

Baranjska čistoća otkupila je 40 tona povratne ambalaže
Objavljeno 24. veljače, 2024.
Za otkup ambalaže u Belom Manastiru i Dardi Baranjska čistoća isplatila je oko 80.000 eura
POPOVAC/BELI MANASTIR - Nakon Belog Manastira i Darde Baranjska čistoća ustrojila je sustav otkupa povratne ambalaže na postojećem reciklažnom dvorištu u Popovcu.

O potrebi za tom uslugom dovoljno govore prizori odmah nakon otvaranja, kada su prvi Popovčani s prepunim vrećama povratne ambalaže stigli do otkupne stanice.

- Koliko vidim, odziv građana je velik, što opravdava našu odluku. S jedne strane, mještanima je omogućen povrat ambalaže, a nama cijela priča donosi zadovoljstvo jer je sustav otkupa povratne ambalaže važna karika pri razvrstavanju otpada i njegovu smanjenju, što nam je krajnji cilj - kaže direktor Baranjske čistoće Damir Paulić, podsjećajući kako je otkupna stanica otvorena u dogovoru s Općinom Popovac te kako su tijekom siječnja provedene sve pripremne aktivnosti vezane za otkup, poput rješavanja ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, obuke kadrova, nabave informatičke opreme i slično. Paulić podsjeća da je njegova tvrtka sustav otkupa povratne ambalaže uvela prije dvije godine sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom, i to prva na području Osječko-baranjske županije.

- Taj model daje iznimne rezultate. Prošle godine smo tako na otkupnim mjestima u Belom Manastiru i Dardi prikupili približno 1,2 milijuna jedinica otpadne ambalaže koja teži približno 40 tona te donositeljima isplatili 80-ak tisuća eura - ističe Paulić, podsjećajući kako i otkup ambalaže ima utjecaja na smanjenje količine miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalištu u Belom Manastiru. Prije sedam godina (2017.), naime, odlagalo se približno 8000 tona miješanog komunalnog otpada, dok je prošle godine odloženo 4369 tona. Ta činjenica, kaže Paulić, Baranju svrstava među regije s najmanje miješanog komunalnog otpada po stanovniku (hrvatski prosjek je 454 kg po stanovniku, prosjek Osječko-baranjske županije je 344 kg, a prosjek je Baranje, odnosno Baranjske čistoće, 160 kg po stanovniku). Naglašava kako će ustrajati na predlaganju prikupljanja raznovrsne ambalaže poput konzervi, kozmetičke ambalaže i sličnog.

- Primjerice, staklenka od vina već je u sustavu otkupa, pa zašto to ne bismo primijenili i na staklenke od zimnice? Ambalažno staklo iznimno je cijenjen otpad, sve se reciklira i završava u Vetropack straži u Humu na Sutli - glasno razmišlja Paulić. Inače, otkupna stanica u Popovcu jedina je u sjevernom odnosno sjeveroistočnom dijelu Baranje.

Ivica Getto
Moći će predavati i stanovnici Općine Draž
Za nekoliko dana osposobit će se i blagajnička služba na reciklažnom dvorištu, gdje će se korisnicima odmah isplaćivati povratna naknada, a ujedno će tu moći plaćati i sve režije iz sustava Gradske režije bez naknade (voda, odvoz otpada…). Otkupna stanica radit će od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati, cijena otkupa povratne ambalaže iznosi 7 centi po jedinici, a količina je neograničena.

Razvojem situacije zadovoljan je i načelnik Općine Popovac, Zoran Kontak, koji ističe kako će otkupna stanica u mnogome olakšati povrat ambalaže njegovim sumještanima. Dodaje kako će ambalažu na popovačkom reciklažnom dvorištu moći predavati i stanovnici Općine Draž.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura