Ekonomija
U 38 PODUZEĆA 25 PILOT-PROJEKATA

Pokrenuta Smart Factory akademija za obrazovanje i vještine u industriji 4.0
Objavljeno 24. veljače, 2024.
Tim hrvatskih stručnjaka pokrenuo je Smart Factory akademiju za specijalizirano obrazovanje i praktične vještine potrebne za uspješno funkcioniranje i upravljanje modernim tvorničkim okruženjima te tehnologijama industrije 4.0, izvijestili su u petak iz te akademije.

“Živimo u dobu kada se tradicionalne tvornice transformiraju u pametne (smart) uz napredne tehnologije kako bi unaprijedile procese i optimizirale proizvodnju. No u Hrvatskoj postoji nedostatak znanja o tehnologijama industrije 4.0 i to je jedan od izazova s kojim se suočava. Mnogi još uvijek nisu upoznati s konceptima poput interneta stvari, umjetne inteligencije, digitalne proizvodnje i ostalih ključnih elemenata koje tvore srž te industrije", ističe voditelj Smart Factory akademije Ivan Biondić.

Akademija ima sjedište u Zagrebu i usmjerena je na obrazovanje i razvoj industrijskih stručnjaka u području pametnih tvornica (smart factory) kroz stručna predavanja, praktične vježbe i mentorsku podršku kako bi polaznici stekli sveobuhvatno razumijevanje i praktično iskustvo u tom području.

Iz te akademije, iza koje stoji domaća tvrtka Culmena (osnovana 2004. kao tvrtka za savjetovanje, optimizaciju procesa i digitalizaciju poslovanja), kažu i da je to inovativni edukativni program nastao iz potrebe za primjenom tehnologija 4.0 u hrvatskim tvornicama. To je ujedno i dio programa "100 pametnih tvornica", koji provodi Culmena s praktičkim iskustvima rada s proizvodnim poduzećima, pogotovo u područjima tzv. lean managementa (stvaranje što veće vrijednosti uz primjenu superiornih poslovnih procesa) te digitalne i zelene transformacije, bitnima za pametne tvornice.

“Kroz višegodišnje iskustvo u sklopu Lean akademije postignuti su vrhunski rezultati i milijunska ušteda. Do sada je u 38 certificiranih poduzeća završeno 25 pilot-projekata, ušteda po polazniku je 20 tisuća eura. Edukacija je trajala četiri mjeseca i provedena je u nekima od vodećih hrvatskih kompanija, poput Končara električna vozila, Jamnice, Podravke, Nokije, Pastora i drugima", navode iz akademije.

Zbog toga je i osmišljena Smart Factory akademija, kao odgovor na potrebu za obrazovanjem i osposobljavanjem stručnjaka koji će voditi digitalnu transformaciju u Hrvatskoj i s ciljem stvaranja lidera koji će biti sposobni implementirati tehnologije 4.0 u tvornicama, zaključuje Biondić. H
Akademija je usmjerena na obrazovanje i razvoj stručnjaka u području pametnih tvornica (smart factory)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana