TvObzor
PRVA EPIZODA BIT ĆE PRIKAZANA 24. VELJAČE U 13.05

HRT donosi “Njezinu stranu priče”
Objavljeno 23. veljače, 2024.
Ovo je priča o ženama koje su u Domovinskom ratu podnijele herojsku žrtvu, o kojoj se uglavnom ne govori

Žene su u Domovinskom ratu podnijele herojsku žrtvu, o kojoj se uglavnom ne govori. Dok su jedne uzele pušku u ruke, druge su se brinule da vojska na prvoj crti ima što jesti. Nemjerljiv je doprinos medicinskih sestara i liječnica, koje su spasile tisuće života. Nikako ne smijemo zaboraviti supruge, majke, sestre hrvatskih branitelja čije je životne priče obilježio Domovinski rat. Ovo je priča o njima, ovo je njihova strana priče. Zajedno s njima otkrivamo najveće i najvažnije bitke Domovinskog rata.



Prva epizoda trodijelne dokumentarne serije “Njezina strana priče” bit će prikazana u subotu, 24. veljače, u 13.05 na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1).

U prvoj epizodi upoznajemo četiri žene čiji je život obilježila Bitka za Vukovar. Grad heroja, ali i heroina, bio je i ostao simbol otpora velikosrpskoj agresiji, a priče onih koji su ga branili trajni su putokaz i inspiracija. Dvije žene odlučile su uzeti oružje u ruke i pomoći u njegovoj obrani, Vasilija Tucker Vaska i Elizabeth Geušić Beti. Kada su na njezinu zgradu u Borovu naselju počele padati granate, Vaska je sklonila svoju djecu iz grada i prijavila se u Zbor narodne garde. U najtežim uličnim borbama na Sajmištu teško je ranjena. Njezina prijateljica iz garde Beti bila je još djevojčica, jedva punoljetna, kada joj se život okrenuo naglavačke. Branila je svoj Vukovar do posljednjeg metka.

Dokumentarac progovara i o drugoj strani bitke, onoj koja se odvijala u opkoljenoj vukovarskoj bolnici. Doktorica Mirjana Semenić Rutko u ljeto ‘91. završila je medicinu i ubrzo započela staž u bolnici koja je ubrzo postala stup obrane Vukovara, mjesto nade, ali i strepnje. Kad je pao Vukovar i kad su četnici i JNA ušli u bolnicu, i dalje je neumorno previjala ranjenike. Iz bolnice je nekoliko dana prije u proboj prema slobodi sa svojim suprugom otišla Dušica Zeko. Nekoliko dana prije rodila je kćerkicu Antoniju, koja je bila nedonošče. U atomskom skloništu prepune bolnice Antoniju su smjestili u inkubator, koji je zbog granatiranja bolnice prestao raditi. Malena beba prestala je disati i postala najmlađa žrtva Bitke za Vukovar, a njezina majka nakon progonstva vratila se u grad na Dunavu sa suprugom Nikom i Antonijinim mlađim bratom Dinom.

Scenarij dokumentarne serije “Njezina strana priče” potpisuje Borna Marinić, redatelj i montažer je Davor Šarić, producent i direktor fotografije Igor Knežević, a urednica Ljiljana Bunjevac Filipović. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike