Kultura
"HRVATSKI ISELJENIČKI ZBORNIK 2024."

Suvremeno kulturno i umjetničko stvaralaštvo hrvatske dijaspore
Objavljeno 22. veljače, 2024.
Ljetopis Hrvatske matice iseljenika (HMI) "Hrvatski iseljenički zbornik 2024.", koji, između ostaloga, sadržava pregled suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva hrvatske dijaspore, predstavljen je u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Ljetopis su predstavili viši znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Ivan Hrstić, viša stručna savjetnica iz Instituta za istraživanje migracija María Florencia Luchetti i urednica ljetopisa Vesna Kukavica. Hrstić je istaknuo da je i ovaj broj Hrvatskoga iseljeničkoga zbornika nastavio tradiciju već prepoznatljivo razvijenog popularnoznanstvenog stila tekstova, koji na vrlo zanimljiv i pitak način upoznaju čitatelje s osnovnim karakteristikama i elementima razvoja hrvatskih iseljeničkih zajednica diljem svijeta. Istodobno, ovaj nam zbornik, napomenuo je, donosi i pogled u aktualni trenutak u Hrvatskoj. Time se ispunjava jedan od osnovnih ciljeva i svrha postojanja HMI-ja, rekao je Hrstić i dodao kako ona s jedne strane upoznaje Hrvatsku s iseljenicima, a s druge je upoznavanje iseljenika sa stanjem u Hrvatskoj.

Florencia Luchetti ocijenila je kako HMI, kao i ovaj zbornik, ima ulogu mosta između Hrvatske i hrvatskih iseljeničkih zajednica. Napomenula je da zbornik ima širok tematski obuhvat i dodala da ovaj broj ima više od tristo stranica, a sastavljen je od 27 stručnih i znanstvenih tekstova podijeljenih u šest tematskih cjelina. Te cjeline su Znaci vremena, Kroatistički obzori, Mostovi, Povjesnica, Znanost i Nove knjige. Dodala je kako ovaj broj ljetopisa efektno propituje raspoložive podatke o novim oblicima mobilnosti u Hrvata, zahvaćajući raznolike stilove života našeg čovjeka uključenog u tokove planetarno umreženoga društva.

Vesna Kukavica istaknula je da je Hrvatski iseljenički zbornik najčitanija iseljenička serijska publikacija. Ocijenila je kako suvremeni oblici prostorne mobilnosti svojom raznolikošću, fleksibilnošću, brzinom i ustrajnošću nude i hrvatskim iseljenicima brojne mogućnosti razvoja u višekulturnome ozračju.

Tekstovi u "Hrvatskom iseljeničkom zborniku 2024." imaju sažetke na engleskom i španjolskom jeziku, a sastavljen je od 27 samostalnih autorskih priloga, uključujući pregled suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva hrvatske dijaspore. Građa je raspoređena na 304 stranice i ilustrirana s 98 fotografija. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana