Kultura
PREMIJERA 8. OŽUJKA

Kultna drama “Maratonci trče počasni krug” u osječkom HNK
Objavljeno 22. veljače, 2024.
Crnohumorna groteska Dušana Kovačevića pred publiku će stići 8. ožujka, u režiji Olje Đorđević

Druga dramska premijeru 117. kazališne sezone HNK u Osijeku biti će "Maratonci trče počasni krug". U režiji će Olje Đorđević komad Dušana Kovačevića premijerno biti izveden 8. ožujka, s početkom u 20 sati.Prošlo je više od 50 godina otkako je dramatičar i pisac Dušan Kovačević napisao ovu crnohumornu grotesku, na trećoj godini studija dramaturgije, i 42 godine od kultnog istoimenog filma u režiji Slobodana Šijana. U filmu su članove obitelji Topalović utjelovila redom legendarna imena jugoslavenske kinematografije: Mića Tomić, Mija Aleksić, Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković i Bogdan Diklić, a nezaboravne Kristinu, Bilija i Đenku odigrali su Jelisaveta Seka Sablić, Zoran Radmilović i Bora Todorović. Radnja se odvija u malom srbijanskom selu 1934., nakon atentata na kralja Aleksandra u Marseilleu. Groteska je to s alegorijskim pretenzijama u kojoj nakon smrti najstarijeg člana familije i osnivača pogrebnog poduzeća, Pantelije Topalovića, dolazi do unutrašnjih sukoba i razdora između preostalih članova zbog raspodjele imovine, što razotkriva svu dubinu crnila njihove pomno skrivane prošlosti popločane dobrim namjerama. Film je bio dobitnik Nagrade žirija na festivalu u Montréalu i Zlatne arene za najbolju žensku ulogu.

Popularnost naslova prepoznao je i intendant HNK u Osijeku, Vladimir Ham, uvrstivši ga već u prvu godinu (i drugu sezonu) svog mandata. Režiju je povjerio iskusnoj Olji Đorđević, čije naslove osječka publika pamti i rado gleda, a ansambl se veseli svakoj novoj suradnji. Gošću iz Subotice pamtimo po naslovima "Dva u jedan", "Sumnjivo lice", "Pidžama za šestero"... Aljoša Čepl utjelovit će najmlađeg Topalovića, Mirka, njegova oca Lakija igra Miroslav Čabraja, a njegova oca Milutina glumi Duško Modrinić. Antonio Jakupčević je Aksentije, a Maksimilijana glumi Ivica Lučić, gost iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića (kojemu ovo nije prvi projekt s HNK u Osijeku). Đenka Đavo je Vladimir Tintor, Bili Piton stiže u interpretaciji Matije Kačana, fatalna Kristina je Petra B. Blašković, a sobarica Olja bit će Ivana Soldo Čabraja. Scenografkinja je Ljubica Petrović, kostimografkinja Dubravka Skvrce, koreografkinja Andreja Kulešević, a svjetlo je oblikovao Tomislav Kobia. Glazbu potpisuje Irena Popović, songove Danica Nikolić Nikolić. Glumci imaju i suradnika za scenski govor, Sašu Latinovića, jer se predstava izvodi na izvornom jeziku na kojem je drama napisana.

- Već pri samom spomenu naslova kultne komedije “Maratonci trče počasni krug” javljaju se brojne asocijacije i u sjećanje nam naviru slike, glumci i citati iz jednog od najgledanijih filmova ovih prostora. Topalovići, pogrebno poduzeće, likovi stari 150 godina, čitanje oporuke i mnogi slični motivi pronašli su svoje mjesto u općoj kulturi našeg vremena - piše u programskoj knjižici urednica kazališnih izdanja Ivana Šojat. T.K.
ŠTIT KOMEDIJE
- “Maratonce” sam pisao iz osjećaja beznađa u godinama kad sam ozbiljno razmišljao da napustim studiranje za budućeg pisca i posvetim se nekom ozbiljnijem i sigurnijem poslu (...) Sva sreća što sam u tim danima u godinama ozbiljnog očaja pronašao štit komedije kao zaštitu od napada straha i vječnog pitanja mladih ljudi: Što ću ja raditi i kako ću živjeti u ovom... pogrebnom poduzeću? - rekao je Kovačević o svom djelu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas