Novosti
GRADSKO VIJEĆE ODLUČIVAT ĆE O IZVANSUDSKOJ NAGODBI

Za nagodbu u slučaju nikad izgrađenog odlagališta otpada Osijek će platiti 3,9 milijuna eura
Objavljeno 21. veljače, 2024.
Četiri grada prethodno su na sjednicama svojih vijeća prihvatila ovu nagodbu, a i osječki GV ide prema istom prijedlogu

Gradsko vijeće Osijeka planira izglasati prihvaćanje sklapanja izvansudske nagodbe s trgovačkim društvima Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG, oba sa sjedištem u Austriji, i zagrebačkom tvrtkom Z.I.P.O.S. te im isplatiti iznos od 3.897.000 eura.Za utorak je sazvana sjednica Gradskog vijeća, a ovo je jedna od točaka dnevnog reda. Na taj će način biti zaključen jedan od nikada do kraja razjašnjenih poslovnih poteza u modernoj povijesti Osijeka. Priča je to o namjeri gradnje zajedničkog odlagališta otpada. Godine 2001. gradovi Osijek, Beli Manastir, Vinkovci, Vukovar i Županja osnovali su Javnu ustanovu za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS) s namjerom gradnje regionalnog odlagališta otpada na prostoru općine Antunovac, na pustari Orlovnjak. Za izvođača odlagališta dvije godine poslije izabrana je tvrtka Z.I.P.O.S. (Zbrinjavanje i postupanje otpadom Slavonije), konzorcija Strabag i Saubermacher, i to na javnom natječaju. S tim je austrijskim tvrtkama ugovorena gradnja odlagališta i potpisani su ugovori, ali je vrlo brzo postalo sporno što je ugovorena obveza na "proizvodnju" i plaćanje zbrinjavanja minimalne količine od 50.000 tona otpada godišnje. Ako ga bude manje, gradovi će plaćati penale, a to je već tada bilo suprotno politici smanjivanja količina komunalnog otpada.

Gradovi su vrlo brzo raskinuli taj ugovor, a Austrijanci su krenuli u pravnu bitku tražeći odštetu za posao koji nikada nisu ni započeli. Podnijeli su tužbu Međunarodnom arbitražnom sudu u Parizu, a potom su, usporedno, 2012. godine i pred Trgovačkim sudom u Osijeku tužili gradove osnivače radi naknade štete - stvarne štete i naknade dobiti - u ukupnom iznosu od 5,3 milijuna eura. Taj se iznos 2020. godine s kamatama popeo do gotovo 15 milijuna eura. Naposljetku, Visoki trgovački sud u Zagrebu svojom je presudom dao za pravo Austrijancima i tuženim je gradovima naložio da tužitelju solidarno plate utvrđeni iznos sa zateznim kamatama. Ukupna tražbina po presudi (glavnica, zatezne kamate i troškovi postupka) u odnosu prema oba tužitelja za koju solidarno odgovaraju svi gradovi osnivači obračunana s danom 31. prosinca 2023. iznosi 9.021.429,20 eura.

Tužitelji Saubermacher i Strabag AG obratili su se gradovima osnivačima ZOIS-a s nagodbenim prijedlogom od 25. siječnja 2024. s prijedlogom zaključenja nagodbe da se sa svakim od dužnika sklopi nagodba na iznos koji odgovara njihovu udjelu u financiranju ZOIS-a. Dakle obveza Osijeka je 3,897 milijuna, Vinkovaca 2,1 milijun eura, Vukovara 1,45 milijuna eura te Županje 931.500 i Belog Manastira 625.500 eura. Prema gradovima s kojima je postignuta nagodba obustavili bi se svi postupci, a rokovi plaćanja bi se sa svakim pojedinačno dogovorili.

Četiri grada prethodno su na sjednicama svojih vijeća prihvatila ovu nagodbu, a i osječki GV ide prema istom prijedlogu. Grad Osijek bi time prihvatio nagodbeni prijedlog tužitelja te se obvezuje isplatiti svoj dio iznosa najkasnije do 30. studenoga ove godine, obje austrijske tvrtke dobit će po 1.948.500 eura. Nakon zaključenja ove izvansudske nagodbe Saubermacher i Strabag AG, te Z.I.P.O.S. obvezuju se okončati sve postupke protiv Grada Osijeka. D.Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike