Osijek
IZLOŽBA ANALOGNIH FOTOGRAFIJA GORANA ŠANTARA

Kolor samo odvlači pažnju
Objavljeno 20. veljače, 2024.
Motivi s nekih od ovih fotografija više ne postoje, pa su one trag povijesti

Iznimno je zanimljiva izložba, naziva "Analogne fotografije", autora Gorana Šantara, osječkog televizijskog snimatelja, zaljubljenika u fotografiju, i to onu analognu i crno-bijelu, te kolekcionara starih analognih fotoaparata, otvorena u ponedjeljak u osječkom kafiću "Uzdravlje". Druga je to Šantarova izložba analognih fotografija, na kojoj je predstavljeno 40-ak fotografija nastalih u proteklom desetljeću, i to uglavnom u gradu Osijeku i njegovoj okolici.- Radi se o fotografijama srednjeg formata, crno-bijeli film, fotografirano, eksponirano kamerama koje su 50 i više godina stare - objašnjava autor, napominjući kako je do kamera, s obzirom na to da su vrlo raritetne i teško otkupljive, dolazio najčešće dok su bile neispravne. Taj proces od servisiranja kamere do uspješnog eksponiranja filma Šantaru je predivan izazov. Crno-bijeli film, kaže, upotrebljava jer je eliminiran od kolora, koji odvlači pažnju promatrača, i zbog toga što crno-bijeli film odmah pokazuje smisao, poantu i tekst onoga što je želio postići.

- I to se često ne može dobiti odmah, nego je potrebno dugo čekati, a nekada se to pretvori u nikada. Što se duže bavim filmom, to ga više volim. Ljudi me uvijek pitaju zašto baš film, to je sporo, nepotrebno i skupo. U današnjem vremenu moramo shvatiti da cilj nije važan, nego je važan put koji dovede do cilja. To smo zaboravili, putovanje je priprema, čekanje, eksponiranje, razvijanje i kada dođe onaj trenutak da se negativ razvija pred očima, tada mi srce udara 120 - slikovito opisuje Šantar.

Prema njegovim razmišljanjima, ovom vrstom fotografije objedinjuje nekoliko hobija - hodanje, planinarenje, šah, sitni vez, zato što je proces stvaranja fotografije sastavljen od čekanja i promišljanja te svaka pojedinačno ima svoju priču.

Motivi s nekih od ovih fotografija više ne postoje, pa su one trag povijesti, ističe Šantar, dodajući kako se prvo bavio mehanikom i reparacijom starih fotoaparata, a tek prije 12 godina prešao je na fotografiranje filmom.

Reći će da film ima dubinu i odgovara percepciji ljudskog oka. Njegov opus sadržava oko 3000 fotografija nastalih u Osijeku i njegovoj široj okolici, a prikazuju lokalne teme i prizore.

- Teško je biti objektivan i između tolikog broja odabrati 40-ak fotografija, jer ono što se meni sviđa, većini se promatrača često ne sviđa. Ovaj sam put napravio odabir za opću populaciju i ono što će se svidjeti većini - poručio je autor, najavivši kako se već priprema za novu izložbu, s posve drugim izborom i kriterijima.

Izložba je prodajnog karaktera, a veći dio prikupljenog novca Šantar planira proslijediti za napuštenu djecu s posebnim potrebama.

Podsjetimo samo da je Goran Šantar zajedno s kolegom Davorinom Tramom dobitnik nagrade Hrvatskog novinarskog društva "Žarko Kaić" za najbolji snimateljski prilog na televiziji. Tu su prestižnu nagradu dobili za dokumentarac "Usidreni".

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike