Regija
GUBITAK KONTROLE PONAŠANJA

Opasnost skrivena u zabavi: O rizicima kockanja i videoigara
Objavljeno 20. veljače, 2024.
VIROVITICA - Predavanje pod nazivom "Kockanje i videoigre – opasnost skrivena u zabavi", koje je za učenike drugoga razreda Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici održao psiholog prof. Siniša Brlas, nastavak je specifične edukacije učenika drugih razreda srednjih škola koje županijski Zavod za javno zdravstvo provodi o rizicima koji proizlaze iz nekontroliranog igranja videoigara i kockanja.

Riječ je o edukacijama koje su dodana vrijednost školskim preventivnim programima, ali i cjelokupnoj skrbi o zdravlju mladih te dobrobiti zajednice.

– Kockanje i videoigre vrlo su čest oblik ponašanja mladih i mladi ih uglavnom doživljavaju kao oblik zabave. Riječ je o skupu raznovrsnih igara, ponašanja i aktivnosti koje mogu dovesti do gubitka kontrole vlastitog ponašanja. Igre na sreću uključuju ulaganje novca uz rizik i nadu u očekivani pozitivan ishod (dobitak). Igrač riskira i nada se da će povratiti uloženo ili dobiti više od toga. Međutim, pri tome se često dogodi gubitak kontrole kod ulaganja novca, zbog čega dolazi do gubitaka koji, osim u novčanom smislu, imaju često negativne posljedice na život pojedinca i njegove obitelji. Kockanje tako postaje društveni, odnosno javnozdravstveni problem – kaže prof. Brlas.

Videoigre, osim toga, često mogu potpuno zaokupiti pozornost mladih pa oni zanemaruju mnoge druge važne životne aktivnosti. Stoga se ulaganje napora u prevenciju ovih rizika smatra i oblikom proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju mladih.

Aktivnosti koje provodi virovitički ZZJZ “Sveti Rok” jedna su od komponenta preventivnog programa “Zdrav za pet” Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a već više od deset godina uspješno se i dosljedno provodi i u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji. Riječ je o programu kojim se nastoje prevenirati rizična ponašanja djece i mladih, što je jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja. P.Ž.
Videoigre često mogu potpuno zaokupiti pozornost mladih pa oni zanemaruju druge važne životne aktivnosti

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli