Osijek
PROMOVIRANA KNJIGA JELENE KOVAČEVIĆ

Umjetnost život čini boljim
Objavljeno 19. veljače, 2024.
KURTOVIĆ: Mnogo je benefita bavljenja umjetnosti, a prvi je regulacija stresa

Promocija popularnoznanstvene monografije "Umjetnost i dobrobit. Likovno stvaralaštvo u službi mentalnoga zdravlja", zasad jedinog izdanja u Hrvatskoj koje obrađuje tematiku umjetnosti kao terapije i art-terapije, autorice, izv. prof. dr. art. Jelene Kovačević s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, likovne umjetnice, art-terapeutkinje i metodičarke, pobudila je veliko zanimanje, pa je Muzej likovnih umjetnosti u subotu bio dupkom pun zainteresirane publike. Identitet, dobrobit, osobni rast, samopomoć, umjetnost, art-terapija, umjetnost kao terapija neki su od ključnih pojmova u knjizi, a "očaravajuća obuzetost" jedan od u njoj spomenutih termina kojima se može opisati i djelovanje same autorice, pa i njezin pristup svemu što radi.

“Umjetnost i potreba za umjetničkim izražavanjem svojstvena je isključivo ljudima, a u srži svega toga je potreba za komunikacijom. Dobrobit koju umjetnik osjeća dok se bavi umjetnošću može osjetiti svatko tko se odluči baviti tom obnavljajućom aktivnosti. Umjetnost, ako ju provodimo u terapijske svrhe, može pokrenuti bitne promjene koje mogu utjecati na kvalitetu života svake osobe. Upravo je taj spoj likovnog stvaralaštva i kvalitete života misao vodilja ove knjige", istaknula moderatorica, izv. prof. dr. sc. Željka Flegar s Akademije za umjetnost i kulturu.


Prof. dr. sc. Emina Berbić-Kolar, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, izdavač ove vrijedne knjige, podsjetila je na bogatu izdavačku djelatnost te sveučilišne sastavnice. "Knjiga Jelene Kovačević suvremeni je pogled na dijalog između umjetnosti, tj. samoga stvaranja i potrebe za stvaranjem. U njemu mogu sudjelovati ne samo daroviti pojedinci nego i svi koji to žele, samo to treba probuditi u sebi", rekla je Berbić-Kolar.

Na nepobitnu je činjenicu da umjetnost obogaćuje život podsjetila promotorica i recanzentica knjige, izv. prof. dr. sc. Ana Kurtović s Filozofskog fakulteta. "Mnogo je benefita bavljenja umjetnosti, a prvi bi svakako, u današnje vrijeme, bio regulacija stresa. Istraživanja pokazuju da samo 15-20 minuta bavljenja nekim kreativnim izričajem dnevno ima značajne učinke na biološke markere stresa. Produkt kreativnog izražavanja jako je blagotvoran za naš osjećaj sebe, za identitet, za samopoštovanje, daje vrijednost idejama koje netko ima u glavi, demonstrira sposobnost da ono što je apstraktno pretvorimo u nešto konkretno", pojasnila je Kurtović, naglasivši kako je to osobito važno za djecu, jer su ona vrlo konkretna u svojem razmišljanju. Umjetnost je, naglasila je psihologinja, savršen medij za komuniciranje sebe i svoje nutrine.

Prof. Valentina Radoš, viša muzejska savjetnica MLU-a, govorila je o stvaralaštvu Jelene Kovačević kroz prizmu nekoliko njezinih radova. "Rekla bih da ondje gdje završava jedan Jelenin rad drugi počinje. Gdje god da umočimo u taj njezin golemi kreativni bazen, prepoznajemo gdje smo i s kim razgovaramo. Njezina su djela često autobiografska i nerijetko govore o ženama", istaknula je Radoš.

Autorica je zahvalila svima koji su joj pomogli u pisanju knjige, koja će, zacijelo, lako naći put do čitatelja. Recimo da sadržava sedam poglavlja, podijeljena je na teorijski i praktični dio, umjetničkoj aktivnosti pristupa multidisciplinarno, a namijenjena je različitim dobnim skupinama. Čitati se može od početka ili od bilo koje stranice, slijedom čitateljeve intuicije i interesa.

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana