Novosti
U ĐAKOVU PROSVJED POLJOPRIVREDNIKA S 50-AK TRAKTORA:

Želimo proizvoditi; mi smo poljoprivrednici, a ne administratori i knjigovođe
Objavljeno 19. veljače, 2024.

Vezani članci

MINISTRICA POLJOPRIVREDE O PROSVJEDU:

Na dio smo zahtjeva već pozitivno odgovorili

ĐAKOVO – Kila žita 1,10 kuna, a kila kruha 10 kuna – kila kruha je 10 kila žita, Smanjiti administrativna opterećenja, Pokretanje uzajamnog fonda, Pokrenuti izmjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi… - samo su neke od poruka na brojnim transparentima na traktorima kojima su se poljoprivrednici danas dovezli na prosvjed na Trgu dr. Franje Tuđmana u centru Đakova, a kojim su izrazili nezadovoljstvo stanjem u domaćoj, kao i poljoprivredi EU. Na Petrolovoj 'benzinskoj' okupilo se nešto više od 50 traktora čija je kolona potom krenula ka središtu grada gdje je 200-njak prosvjednika s njima blokirala promet nešto više od pola sata, a potom se ponovno uputila ka zaobilaznici.

Poruke na transparentima zapravo su presjek nezadovoljstva i zahtjeva poljoprivrednika s područja Đakovštine, kao i okolnih krajeva, a na prosvjedu su ih okupili članovi bivše Udruge Brazda iz Đakova. Prosvjedom su izrazili podršku prosvjedima kolega u drugim članicama EU, poručivši kako su im problemi svima zajednički jer su svi u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP).

- Zajednička poljoprivredna politika je takva da moramo ostaviti 4% ugara što nam znatno otežava proizvodnju, geotagirane fotografije, a i Omotnica nam je smanjena 15 posto. Nezadovoljstvo je i uvoznom politikom gdje jeftina roba iz Ukrajine ruši cijene naših žitarica i ostalih proizvoda, rekao je na kraćoj presici na Trgu mladi poljoprivrednik iz Piškorevaca Tomislav Brlošić.

- Želimo proizvoditi, biti snažni poljoprivrednici, a ne biti administratori i knjigovođe, želimo raditi, a ne baviti se papirima i nagomilanom administracijom. Tek će se ostaci potpora isplatiti do trećeg mjeseca pa će se vidjeti kolike su razlike u potporama. Mi smo poljoprivrednici a ne političari, tako da se ne bojimo političke konotacije prosvjeda, rekao je mladi poljoprivrednik Josip Kuric iz Josipovca Punitovačkog.

Je li ovo samo početak još većih prosvjeda seljaka znat će se u petak, ne budu li pregovori u Bruxellesu zadovoljavajući, čulo se. Ovo su prvi prosvjedi nakon više od 10 godina, a na njihovu kronologiju, kao i to da su ih podizali seljaci Đakovštine kod Đakova, točnije Piškorevaca, podsjetio je Matija Brlošić, poljoprivrednik iz Piškorevaca i član UO HPK.

- Uvijek sve kretalo iz Đakova, najjače udruge poljoprivrednika su bile formirane u Đakovu. Jako puno u zadnjih dvadesetak godina nezadovoljstvo su iskazivali upravo poljoprivrednici iz Đakovštine. Meni je drago i da su Međimurci uvidjeli da su u istim problemima, i ne vidim tu nikakvo razjedinjavanje, poručio je Brlošić, dodajući da se domaća poljoprivredna politika ovdje, u zemlji, kroji tek 15, a preostalih 85% da kroji Unija na čije zelene politike poljoprivrednici također imaju zamjerke.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...