Regija
CIJENE OD 10 DO 15 POSTO VIŠE U SVA TRI ŽUPANIJSKA DOMA

I nakon poskupljenja, Dom za starije i nemoćne bit će u minusu 200.000 € godišnje
Objavljeno 19. veljače, 2024.
VINKOVCIIako su od ovog mjeseca poskupjeli županijski domovi za starije i nemoćne osobe u nekoliko slavonskih županija pa i u vukovarsko-srijemskoj, vinkovački Dom za starije i nemoćne i dalje je jedan od jeftinijih u Hrvatskoj, možda čak i najjeftiniji.Iz Vukovarsko-srijemske županije potvrdili su kako cijene idu gore za 10 do 15 posto u sva tri doma pod njihovim upravljanjem, u Vinkovcima, Vukovaru i Iloku.

- Povećanje cijena nužno je, ali riječ je o minimalnom povećanju, uz očekivano povećanje decentraliziranih sredstava i izdvajanja Županije, koje je u 2022. iznosilo 112 tisuća eura, a u 2023. godini 150.870 eura. Unatoč povećanju cijena u domovima za starije i nemoćne, taj iznos neće biti dovoljan pa će Županija ove godine intervenirati s oko 200.000 eura pomoći iz vlastitih sredstava za sufinanciranje rashoda kako bi se održala financijska stabilnost domova za starije i nemoćne osobe kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija - kaže Antonija Mihić iz ureda vukovarsko-srijemskog župana.

- Unazad tri godine prema Zavodu za statistiku RH inflacija je bila oko 60 posto. Računali smo sva poskupljenja koja smo imali, prvenstveno hranu. Sve se radi kroz javnu nabavu, a i tamo je sve poskupjelo. Meni je osobno drago što plaće idu gore, ali meni kao ravnatelju nije drago jer ni sam ne znam kako mi isplaćujemo plaće – kaže ravnatelj Domu za starije i nemoćne Krešimir Markić, dodajući kako su i s najnovijim povećanjem cijena trošak u Domu isključivo energenti, hrana i piće. Kolektivni su pregovori Vlade i sindikata za nove plaće, ali drži kako će se nešto morati promijeniti u budućnosti jer plaće prema novim uvjetima valja isplaćivati.

Pojašnjavajući situaciju u domovima za stare i nemoćne, usporedio je cijene vinkovačkog Doma s onim u Sisku.

- Dom u Sisku ima jednokrevetnu sobu, stacionar je 880 eura od nove godine, a kod nas je 560 eura. S tom cijenom Dom ne može ekonomski funkcionirati, ali imamo obećanje od osnivača, Županije vukovarsko-srijemske, kako će nam nadoknaditi razliku – kaže ravnatelj dodajući kako je razlika između stacionara i stambenog smještaja u tome što su za stacionar potrebni medicinske sestre i njegovatelji, a za stambeni dio nisu.

- Ako hoćete imati stacionar, morate ljudima dati plaću. Nama ide ispod 900 eura brutoprihoda po korisniku, stoga je vrlo teško funkcionirati. Poslujemo sa 700 eura, pa kada to pomnožite s 12 mjeseci i puta 220 korisnika, lako se vidi da je manjak oko 200.000 eura na godišnjoj razini – pojasnio je Markić. M. Flego
Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

2

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

3

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen