Zdravlje
KISELI KUPUS

Podiže raspoloženje, imunitet, odličan je za želudac i crijeva
Objavljeno 19. veljače, 2024.

Za razliku od svježeg, kiseli kupus obiluje probiotičkim bakterijama koje pogoduju probavnom sustavu. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizama, ova namirnica uvijek se preporučuje uzimati u slučaju nekih bolesti prouzročenih disbalansom crijevne flore, posebice nakon terapije antibioticima ili kemoterapije. Kiseli kupus jako dobro djeluje na želudac i crijeva. Obroci obogaćeni kiselim kupusom brže se probavljaju, a kiseli kupus ubrzava metabolizam. Odličan je izbor za čišćenje jetre i krvi te detoksikaciju. Bogat je vitaminom C, A, folnom kiselinom, magnezijem, željezom, fosforom, kalcijem, kalijem, balastnim tvarima i bjelančevinama. Odličan je izvor vitamina B12, zbog čega se preporučuje vegetarijancima i veganima. Kiseli kupus pomaže zacjeljenju rana i ubrzava zarastanje opeklina. Osim toga dobar je u slučaju reume i upale vena. Lokalno se može koristiti za ublažavanje svrbeži na koži zbog različitih alergijskih upala, manjih opeklina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom. Odlična je namirnica za podizanje raspoloženja, imuniteta i ukupnog zdravstvenog stanja. Posebno se preporučuje djeci, osobama sa slabijim imunitetom i starijim osobama.



Rasol je sok u kojem se kiselio kupus, a obiluje vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U. Vitamin U jedan je od najrjeđih vitamina, što daje posebnu važnost rasolu u našoj svakodnevnoj prehrani. Ovaj vitamin iznimno je važan za liječenje čira na želucu i dvanaestercu. Rasol je danas možda i najpoznatiji prirodni lijek protiv mamurluka. Konzumiranje rasola posebno se preporučuje tijekom hladnijih mjeseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun tvari koje jačaju naš imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcij, magnezij, željezo i cink samo su dio bogatstva koje se krije u ovoj tekućini. Rasol je niskokalorična namirnica, a istodobno sadrži mnogo vlakana i vitamina te djeluje kao probiotik. Bilo da kiseli kupus koristimo kao glavno jelo, prilog ili u obliku salate, tijekom zimskih mjeseci trebali bismo ga konzumirati bar dva do tri puta tjedno. Kiseli kupus ima vrlo malo kalorija, a sadrži dosta vlakana, zbog čega izaziva osjećaj sitosti na dulje vrijeme te sprječava prejedanje i unos previše kalorija u tijelo. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa