Magazin
BOLJA I SRETNIJA HRVATSKA: ŽENSKO PODUZETNIŠTVO S POVJERENJEM

Poslovanje i vjerovanje
Objavljeno 17. veljače, 2024.
Inicijativa Catholic Cro Women: članice dijele iskustva poduzetništva i vjere u svakodnevnom životu...

Tjedan dana ostalo je do duhovno-poslovnog događaja godine za više od 500 žena iz cijele Hrvatske i inozemstva, 2. konferencije Poduzetništvo s povjerenjem, koja će se održati u subotu, 24. veljače 2024., u Zagrebu, uživo, ali i online.Organizator konferencije je Udruga Poduzetništvo s povjerenjem, koja okuplja različite žene - od poduzetnica do onih koje tek razmatraju ulazak u poduzetništvo, podržavaju ga ili ga prakticiraju u svojim ulogama kao poduzetnice, supruge i majke. Sve one ističu da poduzetništvo i dubok život vjere dijele mnoge sličnosti. Udruga ima više od 2600 žena, koje su se pridružile inicijativi Catholic Cro Women (CCW) kako bi zajedno istraživale i povezale te aspekte. Inicijativa Catholic Cro Women započela je okupljanjem u zatvorenoj Facebook grupi 2022., a danas ima 2600 članica koje dijele iskustava življenja poduzetništva i vjere u svakodnevnom životu.

Misija inicijative Catholic Cro Women, pokrenute 2022., jest omogućiti rast i razvoj platforme koja će biti temelj zajedništva kako bi članice međusobno podijelile svoja iskustva, učile jedne od drugih i rasle, kako poslovno tako i duhovno. Njihova svrha je okupiti i podržati žene koje se bave ili se žele baviti poduzetništvom ili poslovnim aktivnostima te promicati moralno poslovanje temeljeno na kršćanskim vrijednostima. Vodstvo udruge okuplja uspješne poduzetnice, a svoju duhovnu pratnju i podršku dali su im i fra Ivan Marija Lotar, župnik i rektor Bazilike sv. Antuna Padovanskog, te s. Kristina Lovreković, Milosrdne sestre sv. Križa.

Djelatno provodeći svoju misiju i svrhu rada inicijativa se vrlo brzo proširila, te okupila na društvenim mrežama više od 2000 članica, koje svakodnevno aktivno dijele međusobno savjete, poticaje, te se umrežavaju i predstavljaju. Iz te je inicijative u kolovozu prošle godine osnovana Udruga Poduzetništvo s povjerenjem.

Ideja Udruge Poduzetništvo s povjerenjem i inicijative Catholic Cro Women jest okupljati i podržavati žene koje su katolkinje i koje se bave ili se žele baviti poduzetništvom ili poslovnim aktivnostima, te im pružiti podršku, resurse i edukaciju, ističe Andrea Oroš, predsjednica udruge, te dodaje kako je važan temelj svih aktivnosti promicanje kršćanskog poslovanja kako bi takvo poduzetništvo bilo doprinos društvu kroz aktivnosti usmjerene na opće dobro.- Ideja je došla kao jedna rečenica, koja je zvučala ovako: "Napravi grupu za žene poduzetnice u vjeri!" Naravno da se meni to na početku nije dalo, što sam provjerila i kod svojih bliskih prijateljica - koje su mi dale dobronamjeran savjet - da mi još jedna obveza u životu ne treba, s obzirom na to da sam supruga, majka četvero djece, zaposlena, aktivna u već dvije inicijative, stalni volonter u obiteljskom savjetovalištu. Na kraju moram javno priznati da nismo bile u pravu ni ja ni moje prijateljice, već Bog, koji nam je poslao ovu inicijativu - kaže Oroš, te dodaje:

- Glavne aktivnosti Udruge Poduzetništvo s povjerenjem mjesečne su "Kave sa svrhom", kad stručnjakinja u nekom području dijeli znanja o pojedinoj poslovnoj temi, kava s poduzetnicom koja je svojevrsno svjedočanstvo poduzetničkog puta neke od poduzetnica. Uz to imamo i zajedničku molitvu zlatne krunice te ostala okupljanja tijekom godine, poput duhovnih obnova, mise i kave te konferencije Poduzetništvo s povjerenjem. Uz te aktivnosti, članice imaju i poslovne benefite u udruzi, koje je predstavila Andrea Oroš.

Nakon što se prošle godine, na 1. konferenciji Poduzetništvo s povjerenjem, koja je okupila više od 120 poduzetnica, tražilo mjesto više, Andrea Oroš ispričala je kako je došlo do ideje da se organizira tako velika konferencija:

- Ideja za ovogodišnju konferenciju došla je nakon prošle konferencije, na kojoj je bilo 120 žena i tražila se karta više. Tada je fra Ivan Marija Lotar, duhovnik Catholic Cro Women, rekao: "Sljedeća konferencija je 500 žena i na HKS-u smo." Sve dalje nas je vodilo tome. Konferencija Poduzetništvo s povjerenjem jedinstveni je događaj koji će svakoj poduzetnoj ženi omogućiti duhovno i poslovno osnaživanje, jasnoću, umrežavanje, znanje i dobru zabavu. Ima li išta smislenije za poduzetnu ženu osim čuti ove teme: Kako uskladiti obitelj i posao, Tko je žena iz Božje perspektive? Kako spoznati na što smo pozvane u biznisu? Zaista s velikim uzbuđenjem i veseljem najavljujemo ovu konferenciju, koja je uistinu velik dan za žensko poduzetništvo u Hrvatskoj i velik dar za svaku ženu koja želi spoznati "kako mogu svetije i bolje".

Na konferenciji sudionike očekuje pet vrsnih govornika: don Damir Stojić - vojni kapelan na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", duhovnik zajednice Božja pobjeda, don Mihovil Kurkut - voditelj salezijanskog oratorija u Rijeci, glavni urednik i direktor izdavačke kuće, Eva Vukina - akademska slikarica i poduzetnica, te poduzetnice s dugogodišnjim iskustvom Mirjana Topčić i Nada Rukavina.

Stručne radionice prilika su da sudionice usvoje nova biznis znanja i vještine. Pomno osmišljene teme vodit će eminentna imena stručnjaka za područja: Organizacija vremena - Manuela i Vladimir Grebenar, Postavljanje poslovne strategije - Monika Friščić i Ivona Zgrabljić, Brending i prodaja - Ante i Nikolina Mihaljević, Franjina ekonomija - Miriam Mary Brgles i Katarina Bukša, Biznis i Biblija - Lana Jukić i Krešimir Prevendar, Krizna komunikacija - Davor Trbušić, Financije s Bogom - Marko Matijašević. Za online-sudionike radionicu će održati Fran Reizl, o temi Menadžment vlastitog imidža.

Poduzetništvo s povjerenjem za žene bit će i prilika za druženje i umrežavanje, tako će uz uživanje u gastro i eno delicijama sudionice imati priliku uživati i u vrhunskim glazbenim nastupima poznatih izvođača - Stjepana Lacha, Vanesse Mioč, Pave Ravenščak i sestara Halužan.

Značenje Poduzetništva s povjerenjem naglasio je i fra Ivan Marija Lotar, duhovnik udruge:

- Catholic Cro Women neviđen je projekt na našim prostorima, ali i šire. Program kojemu ćemo svjedočiti na Konferenciji koristan je i potencijalno plodonosan za svakoga tko ozbiljno razmišlja o vlastitoj duhovnosti i o svome poduzetništvu kao projektu koji gradi s povjerenjem u Boga. Ne samo promišlja nego i proaktivno djeluje u suradnji s Božjim stvarateljskim naumom za svijet.

Svi zainteresirani mogu se još prijaviti za konferenciju, a detalje o prijavi mogu pronaći na mrežnoj stranici Udruge poduzetnistvospovjerenjem.hr. (Fotografije u prilogu: Le Dori Studio - Petra Tičić)

Priredila i napisala: Jana RADELJAK
SNAGA U VJERI I ZAJEDNIŠTVU: One su žene, majke i poduzetnice
 
Daniela Drčec, potpredsjednica je Udruge Poduzetništvo s povjerenjem, vlasnica brenda Adorable i kreatorica proizvoda Artisan - aromatiziranih soli, pekmeza i ljutih umaka - koji je pokrenula prije šest godina. “Krenula sam hrabro i odvažno iz hobija, zatim otvorila OPG, a posljednje tri godine vlasnica sam tvrtke za preradu voća, povrća i začinskog bilja. Cijela ideja razvijala se intuitivno, a glavna nit vodilja mi je bila osigurati zdrave i ukusne dodatke i proizvode za moju obitelj i prijatelje”, kaže Daniela. Za nju je vjera neraskidiva s pozivom poduzetnice, a umrežavanje i aktivnosti udruge uvelike joj obogaćuju poduzetnički i osobni život: “Vjera i bilo koji segment života, pa tako i poduzetništvo, za mene su neraskidivi dio. Uz vjeru i čvrsto pouzdanje u Gospodina rješavam sve poduzetničke izazove. Ključno je povjerenje - ako hodimo uz Gospodina, sve će izići na dobro, dapače, najbolje moguće za nas (ne nužno ono što smo sami zamislili).”

Andrea Oroš, predsjednica Udruge Poduzetništvo s povjerenjem i vlasnica Kabineta Integro za psihoterapijske usluge, odazvala se nadahnuću i pretvorila ideju u djelo - okupila je sedam volonterki entuzijastica i danas s njima vodi Udrugu Poduzetništvo s povjerenjem. “Za mene je poduzetništvo način života, većina moje obitelji i prijatelja su poduzetnici. Točnije, za sebe bih rekla da razmišljam poduzetno. Uvijek kada doživim neku frustraciju ili nepravdu - pitam se: Što mogu učiniti? Radost koja me prati kad poslujem s malim poduzetnicima uvijek mi da potvrdu da sam izabrala pravi put i da živim ulogu poduzetnice. Vlastiti posao bio je oduvijek moja čežnja. Danas se bavim edukacijama za osobni rast i razvoj te psihoterapijom za pojedince i bračne parove”, kaže Andrea.

Planovi za budućnost Udruge Poduzetništvo s povjerenjem veliki su, ali, kako Andrea i Daniela kažu, “svi su dosadašnji razvojni koraci inicijative dolazili po nadahnuću, tako da ćemo i nadalje biti otvorene osluškivati Božju volju. Sve do sada postignuto uvelike je preraslo ljudsko poimanje, granice i mogućnosti, tako da generalno očekujemo puno plodova, ali i iznenađenja”.

I za kraj dodaju: “Udruga Poduzetništvo s povjerenjem za nas je Božji dar - kao Božja košarica u koju skupljamo katoličke poduzetnike ili one koji to žele postati. Zapravo mi katoličko poduzetništvo pokazujemo svijetu i pozivamo sve da se koriste uslugama i kupuju proizvode katoličkih brendova. Konkretno to činimo preko platforme Linxpot, nudeći katalog katoličkih poduzetnika uz posebne pogodnosti za premium članove udruge, koji mogu biti poduzetnici ili osobe koje žele obavljati povoljniju kupnju te podržavati i graditi budućnost društva. Naša zatvorena grupa na FB je i dalje namijenjena samo ženama koje želimo osnažiti, podržati, usmjeriti i informirati.”

Konferenciju Poduzetništvo s povjerenjem svi nestrpljivo očekuju, i organizatorice i sudionice, jer za sve je to prava prilika za osobni, vjerski i poslovni rast, kao i dan namijenjen da se osjeti zajedništvo u poduzetništvu s povjerenjem.

ONLINE-SUDJELOVANJE: Žene poduzetnice izvan Zagreba, javite se!
U vremenu globalne i lokalne, digitalne umreženosti i povezanosti, konferencije, skupovi i sastanci većih ili manjih skupina različitih interesa, poslovnih i društvenih, osim na klasični način održavaju se već godinama vrlo uspješno i preko satelitskih veza, odnosno online, što je način da se konferenciji pridruže i mnogi drugi zaiteresirani za temu o kojoj se raspravlja i koja je u središtu pozornosti. Tako će biti i za ovogodišnju, 2. konferenciju Poduzetništvo s povjerenjem, 24. veljače 2024. Zato organizatori naglašavaju i komunikacijsku mogućnost online sudjelovanja, napose za sve one žene koje nisu iz Zagreba.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana