Mozaik
PLANINARSKO DRUŠTVO “ZANATLIJA” OSIJEK

11. ZimBa - Zima u Baranji: Sudjelovalo 150 planinara za 150 godina planinarstva
Objavljeno 16. veljače, 2024.

Planinarsko društvo "Zanatlija" Osijek 11. je put organiziralo popularnu ZimBu - Zimu u Baranji, planinarski pohod koji nakon hodanja završava pokladnom zabavom pod maskama. Zanatlijama su se pridružili članovi iz još 18 planinarskih društava.Veljača kreveljača


Sto pedeset godina organiziranog planinarstva Hrvatski planinarski savez obilježava nizom raznovrsnih događanja u 2024. godini. Uz niz središnjih aktivnosti planinarske će udruge obilježiti 150. obljetnicu organizirajući 150 izleta, događaja, proslava. HPS je objavio zajednički kalendar planiranih akcija u kojemu je PD "Zanatlija" zastupljen sa šest izleta: ZimBa u veljači; Pohod Baranjskom planinarskom obilaznicom, Bansko brdo (Popovac – Batina) u ožujku; Podunavski pješački put, Aljmaš – u travnju; Pohod planinarskom obilaznicom dr. Andrija Štampar u rujnu te Planinarski divani i Zimski uspon na Papuk u prosincu.


Osvanula je i dugo očekivana sunčana subota kada je planirana ovogodišnja ZimBa. Na startno mjesto kraj Svetišta Marije Lurdske, koje se nalazi na cesti između Kamenca i Popovca, pristigli su, uz domaćine "Zanatlije", planinari iz još osamnaest planinarskih društava iz: Karlovca, Slunja, Zagreba, Zeline, Đurđevca, Virovitice, Slavonskog Broda, Orahovice, Kutjeva, Požege, Našica, Andrijaševaca i Đakova. Ukupno 154 planinara. Kakva simbolika: 150 godina, 150 izleta i oko 150 planinara na pohodu!?

Tako su iz većih i manjih prijevoznih sredstava počeli pristizati gusari, vikinzi, vitezi, krave, bubamare, kuhari... Ne biste vjerovali – pohodu se osobno pridružio i sam dr. Andrija Štampar, pristigao direktno iz svog rodnog mjesta, Brodskog Drenovca. Upitan o motivima da se pridruži ovome pohodu, dao je kratku izjavu.


Dr. Andrija Štampar: "Čujte, ja živim svoj poziv i koristim svaku prigodu za podizanje svijesti svekolikoga pučanstva o važnosti brige za osobno zdravlje. Kad sam čuo da će se okupiti povelik broj planinara, pohitao sam ih podržati u hodanju, a i u plesanju. Opće je poznato koliko kretanje i boravak na svježem zraku pogoduju fizičkom zdravlju, a svakako želim naglasiti kako su glazba i ples pravi eliksir za psihičko zdravlje. Osobno sam se potrudio i da pohod mojom planinarskom obilaznicom 1. rujna uđe u HPS-ov kalendar 150 izleta. Zato, dragi ljudi, hodajte, pjevajte i plešite dok vas noge i grlo nose!"

Živopisna, šarolika kolona krenula je dijelom Baranjske planinarske obilaznice (BPO) preko Goldberga, Odašiljača "Belje" do najvišeg vrha Kamenjaka - "krova" Baranje, na cijelih 243 m nadmorske visine. Vjerojatno nitko ni u snu ne bi očekivao da će vidjeti jednog šeika kako udara žig u dnevnik BPO-a. Jest da se kontrolna točka nalazi na Zlatnom brdu (Goldbergu), a znamo da šeici vrlo cijene sve što je zlatno, ali ipak… Nevjerojatnim prizorima možemo pridodati i ljubičasto-bijelu kravu kako šetucka surducima prema odašiljaču s prerano pristiglim proljećem kojemu su uz put često opadali cvjetići s kostima. (Ipak je još kalendarski zima unatoč ugodnih 15-ak Celzijevih stupnjeva).

Pokladnice


Odmor na Kamenjaku poslužio je za kasni doručak, obiteljsku fotografiju i udaranje žigova u planinarske dnevnike jer je Kamenjak odnedavno i kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Možda bi se dulje izležavali na travi da na vrhu nije bilo tako vjetrovito. Vjetar je dogurao neke zloslutne oblake koji su zaklonili sunce, pa je vesela povorka pohitala natrag, kružnom stazom prema Svetištu i parkiranim vozilima.


Planinarska pokladna povorka dovezla se do Doma kulture u Gajiću, gdje ih je dočekao kvalitetan i bogat planinarski grah. Malo je bilo čudno što je kuharu na leđima pisalo da je majstor za čobanac. Kako je način, red i običaj - uz poklade idu i pokladnice (krofne), a bogme i kuhano vino! Uz dobar zalogaj krenula je i dobra glazba. Nizali su se hitovi od tamburaških do rokerskih, za svakoga ponešto. Maškare su dobile pojačanje u barbikama, snjegovićima, a našlo se tu i jaje na oko koje nitko nije pojeo! Čudima nema kraja: tri stabla su napustila šumu i priključila se šokačkom kolu. Odnekud se stvorila originalna afganistanska dama u originalnoj narodnoj nošnji. Ali to nije sve! Uskoro se uz zvuke traktora i škrebetala pojavila povorka lokalnih lipik i strašnikbuša praćenih zvucima tambura i gajdi. Sviralo se, pjevalo, plesalo, ludiralo… kako već na fašangama i treba biti. Nakon malo zajedničkog ludiranja, bušarska je povorka nastavila dalje kroz selo, a planinari zabavom u dvorani. U kasnim poslijepodnevnim satima maskirani su planinari krenuli svojim kućama, prepuni dojmova uz obećanja kako će se vratiti i dogodine. I da završimo u pokladnom stilu: magarac bio tko se na 12. ZimBi 2025. godine ne bude pojavio! J.Kn.
Planinarski pohod koji nakon hodanja završava pokladnom zabavom pod maskama

Možda ste propustili...

NOVI HITOVI SPREMNI ZA GLASANJE

Objavljeni konkurenti za Hit ožujka

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZE SVJETSKA I REGIONALNA BLUES IMENA

Headliner Thrill Blues Festivala je 19-godišnja senzacija iz Velike Britanije

2

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

3

DISKOGRAFSKA SPAJALICA: VLADIMIR KOČIŠ ZEC

Volim napraviti povremeno određene pomake, odmak od nekog svojeg standarda