Ekonomija
POVEZIVANJE INDUSTRIJE I ZNANOSTI U HRVATSKOJ

Inovacijama odgovoriti na brojne ekonomske izazove
Objavljeno 16. veljače, 2024.
Odabrano 100 tvrtki koje će sa 100 znanstvenika stvarati inovativne projekte

Područje istraživanja i razvoja neprestano evoluira i za Hrvatsku je ključno da prati taj napredak, osobito u područjima vezanima uz umjetnu inteligenciju, digitalnu i zelenu transformaciju. Stoga znanstveni i poslovni sektor trebaju surađivati na stvaranju inovacija, koje će dovesti do povećanja produktivnosti i konkurentnosti.Istaknuo je to između ostalog Jehan Arulpragasam, direktor Svjetske banke za Hrvatsku na dvodnevnoj konferenciji koja se održavala 14. i 15. veljače održava u Zagrebu, a kojom je započeo projekt Scinergy, koji Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO) i Svjetskom bankom kako bi se potaknulo jačanje suradnje industrije i znanosti s ciljem podizanja inovativnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Ova konferencija okupila je brojne predstavnike poslovne i znanstvene zajednice, investitore i donositelje odluka, a na njoj su se prvi put u formatu speed datinga susreli predstavnici više od 100 tvrtki i više od 100 vrhunskih znanstvenika, koji su između čak 250 prijavljenih tvrtki i 140 znanstvenika u Hrvatskoj odabrani za sudjelovanje u projektu Scinergy. U kratkom, 15-minutnom formatu svaki je predstavnik tvrtke razgovarao s do tri znanstvenika, a sto parova s najvećom podudarnošću potreba i interesa nastavlja istraživati i definirati suradnju na grupnim radionicama koje će se održati sutra.

Rast produktivnosti


Među odabranim kompanijama poznati su mali i srednji poduzetnici, ali i lideri hrvatskog gospodarstva, dok odabrani znanstvenici dolaze iz 15-ak znanstvenoistraživačkih institucija, uključujući FER, PMF, Institut Ruđer Bošković, Institut za fiziku, PBF, RGN, FKIT, FOI, FESB i druge. Uparene tvrtke i znanstvenici pod stručnim će vodstvom ICENT-ovih stručnjaka raditi, primjerice, na primjeni umjetne inteligencije za optimizaciju lanca nabave i predikciju potražnje za pojedinim artiklima, automatizaciji proizvodnih procesa upotrebom robota i senzora, razvoju novih materijala s poboljšanim fizikalnim i kemijskim svojstvima i drugim inovativnim idejama.

“Da bi se povećao rast produktivnosti hrvatskog gospodarstva, važno je umanjiti rascjepkanost znanstvenih institucija i slabu učinkovitost politika u području istraživanja i inovacija te nedostatak važnih rezultata dosadašnjih investicija u IRI sektor. Glavni način kako ojačati produktivnost jest kroz ulaganja u inovativna rješenja. Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je znatna dodatna sredstva - 318 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, oko 342 milijuna eura iz Programa konkurentnost i kohezija te 106 milijuna eura iz projekta Svjetske banke za provedbu programa jačanja suradnje akademskog sektora i industrije te provedbu aktivnosti transfera tehnologije i znanja. Navedena ulaganja pridonijet će daljnjem razvoju praksi prijenosa tehnologije kao i razvoju novih tehnologija, inovacija u poslovanju i rješenja koja će imati pozitivan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i društvo", izjavio je na konferenciji Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Kultura inovacija


Kako bi tvrtke mogle odgovoriti na izazove gospodarstva, važno je graditi i kulturu inovacija, o čemu je na konferenciji govorio Rajesh Chandy, nositelj katedre za poduzetništvo na London Business School i akademski direktor Wheeler Instituta za poslovanje i razvoj.

“Veze koje nastaju ovim programom između hrvatskih kompanija, fakulteta i znanstvenika otvaraju jedinstvene prilike za stvaranje inovacija. Kako bi se one iskoristile, potrebno je usredotočiti se na budućnost, a ne samo na prošlost i sadašnjost", istaknuo je Chandy.

U Hrvatskoj se kultura inovacija još uvijek razvija. "Veliki odaziv i inovativne ideje prijavljenih tvrtki pokazuju da je otvorenost prema inovacijama visoka. Odabrane tvrtke imaju velik potencijal za realizaciju svojih inovativnih ideja s izabranim znanstvenicima i veselimo se intenzivnoj dvomjesečnoj suradnji koja slijedi. Svaki par očekuje personalizirani pristup, a kroz cjelokupan proces besplatno će ih voditi ICENT-ovi stručnjaci", rekao je Darko Huljenić, ravnatelj FER-ova Inovacijskog centra Nikola Tesla, koji projekt Scinergy provodi u okviru svojeg programa Nuqleus.

Zdenka Rupčić
Hrvatska primjer za što uspješniju primjenu
Svoja iskustva i niz uspješnih primjera podijelio je Hrvoje Pandžić, predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a o mogućnostima za financiranje suradnji tvrtki i znanstvenika sudionike informirali su stručnjaci iz MZO-a, HBOR-a, HAMAG-BICRO-a, EDIH-ova CROBOHUB++ i AI4Health.Cro.Tako će, primjerice, neke od tvrtki u projektu Scinergy moći besplatno koristiti znanstvenu opremu i laboratorije kako bi testirali neku tehnologiju prije ulaganja i plasmana na tržište. Riječ je o globalnom pilot-projektu Svjetske banke i partnera London Business School (LBS) i Massachusetts Institute of Technology (MIT), a sredstva osigurava Europska unija. Hrvatska će tako biti primjer po kojem će projekt biti prilagođen za što uspješniju globalnu primjenu.

Suradnja znanstvenog i poslovnog sektora dovest će do povećanja produktivnosti i konkurentnosti

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

2

POTICAJ LOKALNOJ EKONOMIJI

Popravak elektroničkih uređaja štiti naš planet, ali i džepove građana

3

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku