Regija
VRATILI IM SE FOLKLORAŠI “IGRIŠĆA”

Bivši članovi ponovno su u Kristal-Sladorani
Objavljeno 14. veljače, 2024.
Od svoga osnutka 1950. udruga je bila okosnica folklornog amaterizma i nositelj tradicijske kulture u županjskom kraju
ŽUPANJA - Povratkom bivših članova, folklorne su sekcije Kulturno-umjetničke udruge Kristal-Sladorana - okosnice folklornog amaterizma u županjskoj Posavini - ponovno u punom sastavu, a dodatno su pojačane i novim folklorašima, koji su se u međuvremenu priključili Kulturnom centru Igrišće. Dva su društva konačno razriješila nesporazume i međusobne razmirice i odlučila udružiti snage na zadovoljstvo cijele lokalne zajednice, a brojna je publika na 57. Šokačkom sijelu uživala u njihovu nastupu i prikazanoj raznovrsnosti folklornog stvaralaštva.

Do razlaza je, podsjećamo, došlo nedugo nakon što je 2020. godine Kristal-Sladorana proslavila 70 godina postojanja, kada su, kako je tada rekao, zbog nerazumijevanja vodstva udruge i razilaženja u stavovima oko načina rada, otišli dugogodišnji koreograf i voditelj folklornih sekcija Ivan Zlatunić i njegova supruga Ana. Godinu poslije osnovali su KC Igrišće i za sobom povukli dobar dio članstva, što je bio velik udarac za Kristal-Sladoranu. Unatoč novonastaloj situaciji, koju je dodatno otežala i pandemija koronavirusa, preostali dio "kristalaca" nije klonuo duhom. Uspjeli su se organizirati i nastaviti rad, ali bilo je teško, nedostajalo je folkloraša….

Obje su strane u međuvremenu shvatile da je Županja ipak premala da bi se dijelili i da je zajedništvo put kojim trebaju nastaviti dalje. Zlatunić je stasao u Kristal-Sladorani, a svi oni koji su nekada bili dijelom te udruge uvijek ističu: "kristalac" jednom, "kristalac" zauvijek. I upravo se to potvrdilo i u njegovu slučaju. Zamoljen za komentar, kazao nam je da je Kristal oduvijek bio i da nadalje treba ostati nositelj tradicijske kulture u županjskom kraju. Situacija se u međuvremenu smirila, došlo je i do promjene u vodstvu udruge, i krenuli su razgovori.

- Naše razmirice i određene netrepeljivosti ostavili smo iza sebe i odlučili se izdići iznad toga. Iz poštovanja prema Kristalu, koji je oduvijek bio ponos Županje, i cijelom fundusu narodnih nošnji kojim raspolaže, ne smijemo dopustiti da mu zaprijeti gašenje. Zajednički ćemo se angažirati i vjerujem da će to sada ići u dobrom smjeru - zaključio je.

Krajem 2022. godine, podsjećamo, vođenje Kristal-Sladorane preuzeo je Zvonimir Juzbašić i tada nam je kazao da je svjestan toga da mu kao predsjedniku neće biti lako i da su pred njim veliki izazovi. Naglasio je da su potencijali udruge veliki, iza nje je dugogodišnje uspješno djelovanje i bogato iskustvo, posjeduje vrijedne narodne nošnje, ima prostor i uvjete za rad. Kao najveći problem istaknuo je osipanje članstva i stoga će se, najavio je tada, fokusirati na okupljanje mladih, prije svega u folklornoj sekciji, u čemu je, pokazuje se ovih dana, i uspio, u dogovoru s Igrišćem.

- Sve ide svojim tijekom, mislim da do razlaza nije ni trebalo doći, ali što je bilo, bilo je. Krećemo ispočetka i nadam se da će sve ići u pravom i pozitivnom smjeru, dok se malo uhodamo i posložimo - zaključio je.

Marija Lešić Omerović
Stglo 90-ak članova, među njima 65 djece
“Družimo se, uvježbavamo koreografije i folklor je opet počeo funkcionirati u punom opsegu, kao što je to bilo nekada, što je doista lijepo vidjeti. Nadam se da će svatko poštovati svoje i da će Kristal-Sladorana ponovno zasjati u punome sjaju”, kaže Juzbašić. Stiglo im je 90-ak starih/novih članova, među njima je oko 65 djece, od kojih je 15-ak ranije bilo u Kristalu, a ostali su se naknadno pridružili Igrišću. Nakon izdvajanja folklorne sekcije, koja nastavlja djelovati pri Kristal-Sladorani, u Igrišću ostaje pjevačka skupina.

Nakon izdvajanja folklorne sekcije i prelaska u Kristal-Sladoranu, u Igrišću ostaje pjevačka skupina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

2

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

3

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen