Novosti
EDUKACIJA AKD-A O PROJEKTU MOSI

Osobe s invaliditetom lakše do povlastica
Objavljeno 9. veljače, 2024.
Nacionalna iskaznica pokriva povlastice u željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta

U Osijeku je u četvrtak predstavljen projekt MOSI - Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti. Projektom se uspostavlja kompleksan IT sustav koji će znatno olakšati dodjelu povlastica osobama s invaliditetom u području prometa, a na ovakvim se edukacijama osobama s invaliditetom pobliže predstavljaju svi njegovi elementi.
S ciljem približavanja ovog projekta i svih njegovih elemenata (informacijski sustav, izdavanje po službenoj dužnosti, javne isprave) osobama s invaliditetom, u Osijeku su tako predstavljene Nacionalna i Europska iskaznica te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom i detaljno objašnjeni svi elementi kompleksnog IT sustava. Korisnik projekta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), čiji je tim bio na predstavljanju u Osijeku, je partner.

“Nacionalna i Europska iskaznica, kao i Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, izdaju se automatski, na temelju podataka iz Registra osoba s invaliditetom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i drugih relevantnih registara. Važno je da korisnici ažuriraju svoje podatke u tom registru, a uvjet za izdavanje je prebivalište u Republici Hrvatskoj. Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta je potpuno digitaliziran i korisnici će ih bez potrebe da podnose zahtjeve dobiti na kućne adrese", pojasnio je Mateo Crnković, voditelj projektnog tima AKD-a.

“Ugodno sam iznenađen kako su Vlada RH i AKD krenuli u ovu hvalevrijednu akciju. Napokon osobe s invaliditetom više neće morati ići na deset različitih mjesta tražiti svoja prava", istaknuo je Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruge dragovoljaca HOS-a i 100 % HRVI II. skupine. Upozorio je odmah kako je sada konačno ispravljena i jedna nelogičnost. Naime, do sad je povlastica za besplatno korištenje autoceste bila vezana uz registraciju automobila, sada se to promijenilo na način da je povlastica vezana uz osobu s invaliditetom bez obzira na to kojim se automobilom vozio.

Edukaciji je nazočio i Mato Lukić, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana, koji je istaknuo da rade na jačanju civilnog sektora koji će kroz svoje projekte i financiranje od županije pružiti što više dostupnih usluga osobama s invaliditetom.

Hrvatska je prva država članica EU-a koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot-projekta. Svim korisnicima koji ostvare pravo na Nacionalnu automatski se dodjeljuje i Europska iskaznica, osiguravajući im jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU-a, uključujući turizam, kulturu i sport. Zakon omogućuje dodjelu povlastica u četiri ključna područja - željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu te pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta.

Dario Kuštro

STARI DOKUMENTI VRIJEDE DO 15. SVIBNJA

 

Dosadašnji dokumenti i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja, no u AKD-u su uvjereni kako će do toga datuma svim korisnicima biti dostavljene nove iskaznice. Dosada je već izdano 60 tisuća iskaznica i 40 tisuća parkirališnih karti. Projekt MOSI financiran je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a vrijedan je više od dva milijuna eura. AKD-ov je tim posjet Osijeku iskoristio kako bi osobama s invaliditetom koje su nazočile ovoj edukaciji ujedno omogućio i aktivaciju e-osobnih iskaznica.

Mateo Crnković AKD, voditelj projektnog tima

 

Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta potpuno je digitaliziran i korisnici će ih bez potrebe da podnose posebne zahtjeve dobiti na svoje kućne adrese

Možda ste propustili...