Tehno
PRINCE OF PERSIA: THE LOST CROWN

Dizajn i izvedba koji vas neće razočarati
Objavljeno 2. veljače, 2024.
Igra omogućava da se bez mnogo kalkuliranja prepustimo borbenoj avanturi uz dobro poznato jurcanje i vitlanje sabljama
Jedan od najdugovječnijih serijala u svijetu videoigara, Prince of Persia, u prodaji je s novim nastavkom The Lost Crown, a koji smo dobili priliku zaigrati na PS5 konzoli. Ako se iole smatrate zaljubljenikom u videoigre, sigurni smo da ste bar jednom u životu igrali neki od nastavka kultnog serijala Prince of Persia. Ovo je jedan od najdugovječnijih serijala danas dostupan na tržištu, a svoj debi imao je davne 1989. godine na tadašnjim Apple računalima. Vrlo brzo Prince of Persia se sa sljedećim nastavkom progurao i na PC, a potom i na Nintendo, a od 18. siječnja igra je službeno dostupna, pa Prince of Persia: The Lost Crown možete igrati na svim popularnim platformama: Nintendu Switch, PlayStationu 4 i 5, računalu s Windowsima, Xboxu One i Series X/S. Mi smo pak naš primjerak zaigrali na PlayStationu 5.

Neki drugi princ


Glavni junak novog Prince of Persia: The Lost Crown nije onaj dobro poznati princ iz Perzije. Ubisoft u priču uvodi novog heroja po imenu Sargon, mladog člana perzijskog ratničkog klana Besmrtnika. Kako to biva, već na samom početku upoznajemo ekipu s kojom ćemo imati posla.

Naime, odmah u uvodu igre Besmrtnici s perolako brane Perziju od neprijateljske invazije, a pobjedu naravno slave. Međutim, slavlje prekida užasna vijest – otmica princa Ghassana. Otmičari su se s princem uputili u mističnu planinu Kaf, mjesto poznato po magiji i nadnaravnim stvorenjima. Nakon dolaska na planinu Sargon i njegova družina uskoro će shvatiti kako se najveća opasnost, osim neprijatelja, krije i u potpuno uvrnutom odnosu prostora i vremena, a koji ne teku onako kako bismo to očekivali. Inače, Sargonu u pohodu pomaže njegova skupina sastavljena od gorostasnih ratnika, ali i snažnih žena od kojih su neke i ključne pokretačice radnje. Kao finalnu misiju Sargon mora otputovati u ukleti grad Mount Qaf kako bi spasio – otetog princa.

Hrpa zagonetkiPrince of Persia u mojim je sjećanjima oduvijek bio 2D igra, a nakon upravo odigranog Super Mario Bros. Wonder, Prince of Persia mi je savršeno sjeo. Igra je razvijena u takozvanom 2,5D formatu, a ima elemente nelinearnog Metroidvania žanra.

Iako igra zadržava ujedno i duh klasičnog platformera u kojem su opcije kretanja i razvoja lika ograničene, s druge strane najveći adut u tome je jednostavnost i dobra zabava. Igra nam omogućuje da se bez mnogo kalkuliranja prepustimo borbenoj avanturi uz dobro poznato jurcanje, vitlanje sabljama i povremeni izboj posebnih moći, a sve je to ispresijecano dijaloškim narativnim elementima i jednostavnim zagonetkama. Za svaku je pohvalu dizajn nivoa i izvedba igre koji vas nikako neće razočarati. Osim toga gameplay je dodatno dobio na vrijednosti kroz detaljniju priču koju prate brojni obrati, izdaje, dvojbe.

 
Marin REŽIĆ
Ocjena: 90
Dojam: Iako Sargon nije "onaj" princ, radnja Prince of Persia: The Lost Crown koju prati priča i avanture jedna je od najboljih koje možete zaigrati u ovom kultnom seriju. Čak i ako vas Prince of Persia nekim čudom nije do sada okrznuo, The Lost Crown to će zasigurno učiniti.

Najčitanije iz rubrike