Autoglas
ZA BOLJU VOŽNJU

Google integrira UI tehnologiju u Android Auto
Objavljeno 24. siječnja, 2024.
Sustav će moći predložiti vozaču relevantne odgovore i radnje, koje će vidjeti na zaslonu

Već dugo tehnološki div Google koketira s automobilskom industrijom. Sredinom prošlog desetljeća glasno se najavljivalo kako će se krenuti u proizvodnju električnih automobila, a onda su čelnici tvrtke malo prikočili, pa su se odlučili za ostvarivanje partnerstva s proizvođačima automobila kako bi se osigurale tradicionalne značajke uz autonomiju.Nakon mjeseci sustavnog istraživanja tisuća njegovih stručnjaka, Google danas planira uvesti sustave umjetne inteligencije (UI) u svoju tehnologiju Android Auto u automobilima. Osmišljena kako bi omogućila vozačima da "ostanu usredotočeni na cestu" a da istodobno, dok su za upravljačem, mogu sigurno komunicirati, nova verzija Android Auta koristit će se UI-jem za automatsko sažimanje dugačkih poruka ili vrlo aktivnih grupnih chatova kako bi ih se lakše dešifriralo prilikom vožnje.

Sustav će moći predložiti vozaču relevantne odgovore i radnje, koje će moći poduzeti na glavnom zaslonu automobila, a, što je najvažnije, bez dodirivanja pametnog telefona. Tehnološki div kaže da će novi sustav Android Auto omogućiti vlasnicima da "uživaju u najboljem od svog pametnog telefona u automobilu".

Google kaže da će, na primjer, vozač moći lako pristupiti lokaciji koju je podijelio prijatelj i uključiti je u svoj sustav Maps pritiskom na gumb. Sustav bi također vozačima dao mogućnost da nizom pojednostavljenih unosa obavijeste svoje prijatelje o procijenjenom vremenu dolaska. Ažuriranje je najavljeno u ponedjeljak, zajedno s predstavljanjem Samsungove nove serije pametnih telefona Galaxy S24.

Milan Bugarić